Direcció General de Comunicació

El Govern aprova l¿Estratègia del Pirineu, amb 14 projectes transformadors per garantir un futur sostenible

El Govern aprova l'Estratègia del Pirineu, amb 14 projectes transformadors per garantir un futur sostenible

query_builder   11 abril 2023 13:40

event_note Nota de premsa

El Govern aprova l'Estratègia del Pirineu, amb 14 projectes transformadors per garantir un futur sostenible

  1. Persegueix orientar el desenvolupament socioeconòmic sostenible i amb segell propi de les vuit comarques pirinenques i l’Aran
  2. El Govern també ha encarregat la redacció del Pla d’acció 2024-2030 per concretar-ne el desenvolupament i les fórmules de participació dels diversos agents implicats

El Consell Executiu ha aprovat l’Estratègia del Pirineu, concebuda com el full de ruta per guiar el desenvolupament sostenible de vuit comarques pirinenques i de l’Aran els pròxims anys amb un segell i identitat propis, basada en la concertació de tots els nivells de l’administració i tots els agents socioeconòmics del territori. Fruit d’un procés de participació, l’Estratègia s’estructura en vuit eixos temàtics i proposa inicialment 14 projectes transformadors, amb capacitat tractora per generar al seu voltant noves oportunitats de desenvolupament econòmic. Es va presentar públicament a la Seu d’Urgell el 3 d’abril passat.

L’Estratègia del Pirineu abasta la Val d’Aran, el Pallars Sobirà, la Cerdanya, el Ripollès, el Berguedà, el Solsonès, l’Alt Urgell, el Pallars Jussà i l’Alta Ribagorça. Haurà d’ajudar a trobar nínxols de mercat per impulsar un model econòmic propi de desenvolupament sostenible, respectuós amb l’entorn natural i situant les persones al centre de les decisions.

Així, s’estructura finalment en vuit eixos temàtics consensuats i prioritza el desenvolupament de diversos projectes transformadors per cada eix. Aquests projectes han de beneficiar el màxim de persones i territoris del Pirineu, aprofitant les singularitats d’aquesta àrea, fomentant la cooperació publicoprivada i impulsant sectors estratègics:

  1. L’habitatge, eina clau per a l’arrelament al Pirineu.
  2. El Pirineu, territori de coneixement.
  3. Una gestió forestal sostenible, la fusta com a recurs.
  4. Un model propi de mobilitat pirinenca.
  5. Innovació i qualitat en la producció agroalimentària.
  6. Un turisme pirinenc integral, regeneratiu i sostenible.
  7. El Pirineu, un gran espai esportiu a cel obert.
  8. Un Pirineu compromès amb les energies renovables.

El Consell Executiu també ha encarregat la redacció, durant aquest 2023, del Pla d’acció 2024-2030, que detallarà com es desenvoluparan els projectes de transformació, la participació dels diversos departaments de la Generalitat i les fórmules per fer-ne el seguiment.

La redacció d’aquest Pla s’encarrega a la Comissió Interdepartamental de Governança Rural, presidida pel Departament de la Presidència i vicepresidida pels departaments d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i de Territori.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia