- La posada en òrbita del nanosatèl·lit que donarà servei a la tercera missió de l’Estratègia NewSpace de Catalunya tindrà lloc demà a les 08:48h (hora catalana) i es podrà seguir en directe des del canal de Youtube de SpaceX
- El nanosatèl·lit anirà a bord d’un coet llançador Falcon 9 de la companyia nord-americana SpaceX, que ha confirmat avui la data prevista per al llançament des de la base espacial de Vandenberg, a Califòrnia (EUA)
Demà dimecres, 12 d’abril, a les 08:48h (hora catalana), la missió satel·litària ‘Minairó’, la tercera impulsada pel Govern en el marc de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, s’enlairarà des de la base espacial de Vandenberg, a Califòrnia, si les condicions meteorològiques i tècniques ho permeten. El nanosatèl·lit que proveirà el servei a la missió viatjarà a bord d’un coet llançador Falcon 9 junt amb altres satèl·lits, en el marc del viatge compartit Transporter-7 de la companyia nord-americana SpaceX.
El llançament es podrà seguir en directe a través del web de SpaceX, on ja es poden consultar els detalls tècnics de l’enlairament, i del canal de YouTube de la companyia, on s’activarà la retransmissió en directe 10 minuts abans del llançament. Un cop a l’espai, el nanosatèl·lit orbitarà al voltant de 550 km de la Terra a una velocitat d’uns 8 km/s i passarà per damunt de Catalunya cada 5 dies aproximadament.
Liderada per la Generalitat de Catalunya i gestionada per la Fundació i2CAT, la missió ‘Minairó’ té per objectiu demostrar casos d’ús del nou protocol de connectivitat 5G NB-IoT des de satèl·lit -en el qual ja ha contribuït notablement la primera missió de comunicacions IoT de l’Estratègia NewSpace, ‘Enxaneta’- i desplegar un ‘laboratori en òrbita’ per validar tecnologies i serveis desenvolupats a Catalunya.
El ‘laboratori en òrbita’, desenvolupat i gestionat per i2CAT, permetrà validar el concepte innovador de càrregues flexibles reprogramables en vol per facilitar l’execució de diferents funcions i serveis adaptats a les necessitats de diversos casos d’ús, com ara la monitorització de cultius, la gestió de recursos hídrics, el control de transports i mercaderies o la gestió d'infraestructures remotes, entre d'altres.
El servei contractat per a la missió ‘Minairó’ el proveirà el primer nanosatèl·lit de la història que es llança sota l’estàndard 5G, cosa que suposa un canvi de paradigma a les telecomunicacions satel·litàries. Es tracta d’un CubeSat de 6U (sis unitats/cubs de 10cm3) i d’uns 10kg de pes creat per Sateliot, la mateixa empresa que va dissenyar i desenvolupar l’’Enxaneta’. Aquest nanosatèl·lit innovador donarà cobertura a tota la superfície terrestre i permetrà que qualsevol dispositiu d’IoT pugui connectar-se via satèl·lit o mòbil a qualsevol lloc i amb un cost molt baix.
La missió ‘Minairó’, que ha estat batejada amb aquest nom pels infants de Catalunya a través del programa InfoK del canal SX3, suposa la tercera missió satel·litària de l’Estratègia NewSpace de Catalunya, després de l'‘Enxaneta’, també de comunicacions IoT, i el ‘Menut’, d’observació de la Terra.
Impulsada pel Govern a través de la Secretaria de Polítiques Digitals del Departament d’Empresa i Treball i amb la participació de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), la Fundació i2CAT i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l’estratègia està concebuda per aprofitar i maximitzar les oportunitats d’aquest nou àmbit econòmic basat en l’ús de satèl·lits de petites dimensions que orbiten a baixa altura i en l’explotació de les seves dades.
Així, planteja un programa d’actuacions específiques, com ara les missions satel·litàries, amb la voluntat d’avaluar l’adopció d’aquesta tecnologia en els serveis de la Generalitat i fer de tractor per al seu desenvolupament en els diferents sectors productius i, al mateix temps, situar l’ecosistema espacial català al tauler de joc internacional vinculat a aquest nou àmbit emergent i promoure la generació, atracció i retenció de talent a Catalunya.