Cultura

El Departament de Cultura comptarà amb Manuel Borja-Villel com a assessor museístic

query_builder   11 abril 2023 20:29

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura comptarà amb Manuel Borja-Villel com a assessor museístic

  1. Cultura crea un Programa amb la voluntat de tenir una visió externa que assessori el Govern sobre les implicacions, oportunitats i reptes que puguin sorgir a partir de l’ampliació del MNAC
  2. El Patronat ha decidit que la persona idònia per coordinar el nou programa del Departament de Cultura és l’historiador de l’art Manuel Borja-Villel

Amb la voluntat de tenir una visió externa que assessori el Govern sobre les implicacions, oportunitats i reptes que puguin sorgir a partir de l’ampliació del MNAC, el Patronat del Museu Nacional d’Art de Catalunya, integrat per la Generalitat de Catalunya, el Ministerio de Cultura i l’Ajuntament de Barcelona i persones i institucions de reconegut prestigi en l’àmbit de la cultura i el mecenatge, reunit el dia 11 d’abril, ha decidit, de comú acord, donar suport al “Programa temporal per al desenvolupament i encaix en el sistema museístic d’art del projecte d’ampliació i impuls del Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC)” que ha presentat la Generalitat, una de les funcions del qual és ser un nou instrument d’assessorament i reflexió al servei del Museu en el procés d'ampliació i redefinició que ja té en marxa. També unànimement, el Patronat ha decidit que la persona idònia per coordinar aquest programa és l’historiador de l’art Manuel Borja-Villel, per la seva expertesa en la matèria i en l’àmbit internacional.

Entre altres, un dels objectius del programa és donar suport a l’ampliació del MNAC com a projecte cultural de gran rellevància pel país. La iniciativa respon a la voluntat d’apostar per les polítiques patrimonials ambicioses que s’estan duent a terme a Catalunya, aportant nous recursos en aquest camp. Enguany, el Departament ha augmentat en un 41% el pressupost dedicat a la Direcció General de Patrimoni Cultural, que s’ha situat en 91,4 milions d’euros. Aquest increment té l’objectiu de millorar els museus i conjunts patrimonials del país i fer una redistribució territorial de les inversions previstes en els actius patrimonials. Des de l’arribada de la consellera Natàlia Garriga, Cultura també ha augmentat l’aposta per la Col·lecció Nacional fins als 2,6 milions d’euros.

El programa, que està ubicat al Departament de Cultura, l’han treballat conjuntament la conselleria, l’Ajuntament de Barcelona i el MNAC. L’objectiu és sumar i aportar en el diàleg que generarà l’ampliació del Museu Nacional, i optimitzar l’encaix amb la ciutat de Barcelona, el país i el sistema de museus internacionals. L’ampliació del museu està liderada pel director Pepe Serra, i en el marc del pla de treball que està portant a terme, la tasca del nou assessor serà aconsellar el Departament respecte a tot el que se’n pugui derivar, i contribuir en les qüestions concretes que estableixi el museu.

El diàleg entre aquests dos grans experts al servei dels museus del país, conjuntament amb altres experts nacionals i internacionals, obrirà espais de reflexió, innovació, participació, i de desenvolupament de programes pilots dirigits a expandir el màxim possible l’impacte del projecte d’ampliació que prepara el museu.

Manuel Borja-Villel, una trajectòria de prestigi en el món de l’art

Manuel Borja-Villel és llicenciat en Història de l’Art a la Universitat de València. Entre 1981 i 1982, fou SpecialStudent a la Yale University. Entre 1981 i 1983, va rebre una beca Fullbright. El 1987 va rebre un Master of Philosophy del Departament d’Història de l’Art de la City University de Nova York. El 1988, va obtenir la beca Kress Foundation Fellowship per a Història de l’Art. I, el 1989, el Philosophy Doctor al Departament d’Història de l’Art de la Graduate Scholl de la City University de Nova York.

Fou director de la Fundació Tàpies des del juny de 1990 al juliol de 1998. També va ser director del MACBA des del juliol de 1998 al gener de 2008. Des del gener del 2008 fins al febrer del 2023 ha estat director del MuseuNacional Centre d’Art Reina Sofia. 

Durant aquests anys ha col·laborat en projectes i exposicions internacionals. En l’actualitat, comissaria la Biennal de Sao Paolo.

La seva expertesa i prestigi internacional com a historiador, crític d’art, comissari i director de museus d’art, així com el seu coneixement del sistema museístic, el converteix en idoni per les tasques encomanades a la Direcció del Programa temporal.

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia