Agents Rurals

Mapa Pla Alfa per avui 12/04/2023

El Govern alerta de l'elevat perill d'incendi forestal des d'avui i fins dilluns

query_builder   12 abril 2023 12:54

event_note Nota de premsa

El Govern alerta de l'elevat perill d'incendi forestal des d'avui i fins dilluns

Avui el Cos d’Agents Rurals del Departament d’Interior ja ha activat el nivell 2 de Pla Alfa a 24 comarques per l’increment del perill

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un informe motivat per l’entrada de vent terrer i una humitat relativa baixa, sumats a la sequera acumulada de la vegetació

Es fa una crida a extremar les precaucions els dies que duri aquest nou episodi i es recorda que és totalment prohibit fer foc

El Govern fa una crida a extremar les precaucions arran d’un nou episodi d’elevat perill d’incendi forestal que comença avui mateix i que s’allargaria fins dilluns dia 17 d’abril.

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha emès un informe d’episodi de perill d’incendi que va des d’avui i fins dilluns dia 17 d’abril. S’iniciarà aquesta mateixa tarda amb un escenari de vent de l’oest que evolucionarà ràpidament dijous i divendres cap a nord-oest, i a partir de dissabte cap al nord. Implicarà vent terrer: el primer dia sobretot a la Catalunya central i a partir del segon dia sobretot a tota la meitat sud-oest. L’Empordà tindrà vent més intermitent al començament i més seguit al final. Durant tot l’episodi la humitat relativa serà baixa als indrets sota la influència del vent terrer. Aquest escenari meteorològic, sumat a la sequera acumulada, suposarà la presència de perill molt alt.

Davant d’aquesta previsió, que alerta d’una situació semblant a la que es va viure fa dues setmanes, el Cos d’Agents Rurals (Departament d’Interior) ha activat el nivell 2 de Pla Alfa a 24 comarques per l’increment del perill d’incendi forestal. Es preveu que l’activació es mantindrà durant tota aquesta setmana.

Mentre duri l’episodi, el Cos d’Agents Rurals farà vigilància exclusiva d’incendis i recorda que és prohibit fer foc i fa una crida a tota la ciutadania a extremar les precaucions al llarg d’aquest nou episodi en qualsevol activitat que es faci al medi natural, ja que les condicions meteorològiques i l’estat de la vegetació fan que qualsevol ignició pugui esdevenir en un incendi forestal important.

Temperatures altes, humitats baixes i vents

Segons la predicció elaborada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), la predicció per als pròxims dies és la següent:

Avui la temperatura màxima podrà assolir el màxim de la setmana a conseqüència del vent de Ponent que ha de bufar. Aquesta podrà arribar a valors de 27 - 28 °C a punts de la meitat sud del litoral i prelitoral. Demà, dijous 13, amb el pas del front baixarà clarament i ho podrà fer fins a 7 °C en alguns municipis. La resta de la setmana les temperatures no experimentaran canvis destacables.

Pel que fa a la humitat, avui dimecres, serà baixa, entorn del 20-30%, a Ponent i terç sud del país a causa del vent de component oest. A la resta, la humitat serà més alta, 50-60%, per l'arribada d'alguns núvols i la possibilitat d'alguns ruixats locals. Demà la tendència serà força similar. Per tant, a bona part del territori trobarem valors del 15- 25%, tret de punts del terç nord i comarques de Girona on serà una mica més alta, si bé hi haurà moments que es podrà situar entorn del 50%. Divendres, els valors d'humitat més baixos els trobarem a diversos municipis de l'interior del país, de cara al migdia, i trobarem valors entorn del 25-40 %. A la zona del Pirineu i a punts del litoral la humitat serà més elevada, entorn del 50-60%, i més alta al vessant nord del Pirineu on el cel estarà cobert. Dissabte i diumenge la situació serà similar a divendres, però els valors d'humitat seran més baixos de cara el cap de setmana a l'interior del territori.

Finalment, al final del dia d’avui s'espera que bufi vent de component nord i oest, moderat amb cops forts (fins a 70 km/h), i ho farà amb cops molt forts als dos extrems del país on es podran assolir els 108 km/h. Demà el vent de component nord i oest continuarà bufant entre moderat i fort (fins a 70 km/h), si bé a cotes altes del Pirineu i a l'altiplà central es podrien assolir els cops molt forts i arribar als 70-90 km/h. Divendres i el cap de setmana continuarà bufant el vent de component oest que, novament, podria reforçar-se de cara dissabte. 

Precipitacions, però febles

Tot i que es preveuen precipitacions els pròxims dies, seran febles i localitzades. Segons el SMC, avui s'espera precipitació a punts del terç nord del país. Durant les hores central del dia podrà escapar-se algun ruixat local a l'interior del quadrant nord-est i al final del dia la precipitació podria afectar a punts de la resta del quadrant nord-est i del sector central del litoral i prelitoral. Alguns d'ells podran aguantar durant la matinada en aquest mateix sector.

Demà s'espera precipitació al vessant nord del Pirineu intermitent a partir de mig matí. A més, al llarg del matí hi haurà precipitació, en forma de ruixats locals, a punts del Pirineu, Prepirineu i quadrant nord-est. Divendres, la precipitació continuarà al vessant nord del Pirineu, sobretot a partir de mig matí. A banda, també és possible que els ruixats afectin altres punts del Pirineu i no es descarta que a punts del prelitoral. De cara el cap de setmana continuarem sense precipitació només amb la possibilitat d'alguna precipitació feble al vessant nord del Pirineu.

754 actuacions en l’episodi anterior

Entre el 31 de març i el 5 d’abril ja es va produir un episodi molt similar d’elevat perill d’incendi forestal, en què els Agents Rurals van dur a terme 754 actuacions relacionades amb la prevenció d’incendis forestals.

En aquest episodi, els Agents Rurals van activar el nivell 3 del Pla Alfa a 4 municipis de l’entorn de Montserrat durant dos dies, i també es van restringir els accessos a aquest parc natural. Des de l’any 2013 no s’activava el nivell 3 del Pla Alfa fora dels mesos estrictament d’estiu.

A més de l’activació del nivell 3, el nivell 2 del Pla Alfa per perill alt/molt alt va estar activat fins a 32 comarques el diumenge 2 d’abril. L’episodi entre el dia 31 de març i 5 d’abril ha suposat l’anul·lació de més de 40 mil activitats amb risc d’incendi.

Durant aquests 6 dies es van produir diversos incendis forestals, el més important el de Gandesa (Terra Alta) amb una superfície afectada de 2,2 ha, seguit del de Roda de Berà (Tarragonès) que va afectar una superfície d’1,6 hectàrees.

Prohibició de fer foc

Fins al 15 d’octubre és prohibit fer foc al bosc i a la franja de 500 metres que l’envolta. Es poden sol·licitar autoritzacions excepcionals al Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural en aquesta plana web: https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/8776-autoritzacio-activitats-risc-incendi

Pla Alfa

El Pla Alfa és el procediment operatiu establert pel Cos d'Agents Rurals per definir les actuacions dels efectius de vigilància i prevenció d'incendis davant les situacions de perill d’incendi forestal que es puguin produir. Es pot consultar a la web https://interior.gencat.cat/plaalfa.

Aquestes situacions es graduen en una escala de 4 nivells, de 0 a 3, per a cada comarca, essent 0 el nivell baix i 3 nivell extrem de perill d’incendi. L'activació de cada nivell comporta un grau de mobilització dels efectius i la realització de determinades actuacions preventives.

La Direcció General dels Agents Rurals elabora diàriament el Pla Alfa en funció del perill de risc d’incendi forestal que elabora el Servei de Prevenció d’Incendis Forestals de la Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, així com amb altres eines d’anàlisi.

El Mapa de perill d’incendi forestal elaborat pel Servei de Prevenció d’Incendis Forestals. Aquest mostra diàriament la distribució del nivell de perill arreu del país i ajuda a optimitzar els recursos de prevenció i extinció durant aquests dies més crítics, i també durant la resta de dies de l’any.

Es recomana, davant la planificació de qualsevol activitat en el medi natural, consultar el Pla Alfa a: https://interior.gencat.cat/plaalfa

1  

Imatges

Mapa Pla Alfa per avui 12/04/2023

Mapa Pla Alfa per avui 12/04/2023 140408

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia