És una intervenció del Programa de salut comunitària penitenciària, que ha comptat amb la participació de 160 interns

La consellera Ubasart i González s’afegeix a la marxa de Quatre Camins i destaca la importància d’activitats d’aquesta mena

Un 45 % dels interns practiquen esport, com a mínim, un cop a la setmana

Més de 160 interns dels centres penitenciaris catalans s’han afegit a la commemoració del Dia Mundial de l’Activitat Física. En el marc de la jornada, s’han organitzat sis marxes nòrdiques simultànies, adreçades als agents de la comunitat penitenciària: professionals i persones privades de llibertat.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, s’ha sumat a la marxa de Quatre Camins, amb una cinquantena d’interns, i ha reivindicat els beneficis de l’esport: “la millora de la salut i la qualitat de vida, una gestió saludable del temps de lleure, la reducció de la conflictivitat, a banda de facilitar l’abandonament del consum del tabac i les drogues”. La consellera també ha destacat que l’activitat física és un “element facilitador en la rehabilitació”.

L’activitat esportiva a la presó “ajuda a adquirir les competències necessàries per preparar la vida en llibertat”, i també “ajuda a interioritzar i acceptar les regles del joc, treballar en equip, superar les adversitats amb esforç i treball, i reconèixer i acceptar les nostres diferències i capacitats”, ha conclòs.

L’activitat pretén enfortir i millorar les relacions entre tots els agents de salut comunitaris presents als centres penitenciaris, així com millorar-ne la salut, especialment en el cas de les persones que no practiquen activitat física de manera habitual.

La titular de Justícia, Drets i Memòria ha agraït la implicació de les entitats que han participat en l’organització de les sis marxes: la Fundació Pare Manel, el CIRE, la Federació Catalana d’Esports de Muntanya, la conselleria de Salut i la Diputació; però també ha subratllat la importància de les entitats externes vinculades amb els centres penitenciaris, que fan possible transformar una activitat esportiva en una eina de treball personal i comunitari. “Un 45 % dels interns practiquen esport, com a mínim, un cop a la setmana” gràcies als professionals que actuen com a agents de salut, ha destacat Ubasart.

Salut comunitària penitenciària

El Programa de salut comunitària penitenciària té per objectiu promoure la salut, incrementar la qualitat de vida i el benestar social per a les persones privades de llibertat. Es tracta d’un model d’intervenció que compta amb la participació de la comunitat en la identificació de les necessitats que té a nivell sanitari, així com en la planificació, la priorització, la implementació i l’avaluació de les accions dutes a terme per tal de donar-ne resposta.

L’oferta esportiva a les presons catalanes és variada i inclou esports individuals (natació, atletisme, tennis, etc.) i esports col·lectius (futbol, bàsquet, handbol, voleibol, rugbi), i també pràctiques de millora de la condició física de la força (musculació).

3  

Imatges

La consellera Ubasart durant l'itinerari de marxa nòrdica.

La consellera Ubasart durant l'itinerari de marxa nòrdica. 277301

La consellera Ubasart durant l'itinerari de marxa nòrdica 2

La consellera Ubasart durant l'itinerari de marxa nòrdica 2 313545

La consellera Ubasart en el reconeixement mèdic esportiu.

La consellera Ubasart en el reconeixement mèdic esportiu. 231034