1. Se celebrarà a Falset durant els dies 14, 15 i 16 d’abril
  2. El congrés és una cita per a estudiosos, aficionats i interessats en tots els vessants de la jota

El 3r Congrés de la Jota als territoris de parla catalana tindrà lloc a Falset des de demà divendres 14 d’abril fins el diumenge 16 d’abril. És una cita per a estudiosos, aficionats i interessats en tots els vessants de la jota. El congrés està organitzat conjuntament pel Departament de Cultura, l'Institut Ramon Muntaner i l'Ajuntament de Falset.

Durant tres dies es podran escoltar ponències i comunicacions, presentacions de discs, llibres i altres projectes. Hi haurà taules rodones de debat i activitats lúdiques, creatives i participatives, així com espectacles i tallers al voltant de la jota.

El congrés s’estructura en tres àmbits temàtics:

  1. La relació de la jota amb els altres gèneres

Reflexió sobre els aspectes coreogràfics, instrumentals o vocals que la jota comparteix amb altres gèneres musicals i ballables. Paral·lelismes entorn de l’evolució d’aquests gèneres en els nous contextos musicals i socials arreu del territori.

  1. La jota en els diferents continents. La universalitat de la jota

Coneixement de les formes i les realitats de la jota en l’actualitat a diversos llocs fora del territori espanyol on encara es canta, es toca i es balla.

  1. Recerques, projectes i experiències recents al voltant de la jota

Presentació de projectes de recerca, artístics o de cultura popular i d’experiències festives, formatives, musicals o de qualsevol mena que incloguin la jota com a element destacat.

Aquesta és la tercera edició del congrés de la jota als territoris de parla catalana. La primera va tenir lloc el 2018 i es va organitzar entorn els eixos temàtics dels aspectes històrics, identitaris i de patrimonialització, així com de l’ús i la funció actuals i les formes de transmissió. En la segona edició celebrada el 2021, els eixos van ser la transmissió, la jota com a element de creació i els contextos de la jota.


La jota, element festiu patrimonial d’interès nacional

El Govern de la Generalitat de Catalunya, el 2011, va declarar la jota com a element festiu patrimonial d’interès nacional. Un important reconeixement de país envers una música, un cant i una dansa que no sempre havia estat prou valorat. Com recollia l’informe de catalogació a Catalunya, la jota, amb diverses denominacions i característiques, és present a diferents punts de les comarques pirinenques i de ponent, a les zones veïnes amb les comarques catalanoparlants de l’Aragó, punts de la Catalunya Nova i principalment a les comarques de les Terres de l’Ebre i el Priorat. Documentada per diverses fonts des de mitjans del segle XVIII, s’ha mantingut viva fins l’actualitat, tant en el cas de la jota ballada com en el de la jota cantada improvisada.