Recerca i Universitats

Pla Xoc Estabilització

Pla de xoc per al relleu generacional i contra la precarització a les universitats públiques

Conseller Nadal: "Els 65 milions d'euros que destinem al Pla de xoc són un primer pas significatiu per revertir la precarietat a les universitats públiques"

query_builder   13 abril 2023 19:00

event_note Nota de premsa

Pla de xoc per al relleu generacional i contra la precarització a les universitats públiques

Conseller Nadal: "Els 65 milions d'euros que destinem al Pla de xoc són un primer pas significatiu per revertir la precarietat a les universitats públiques"

  1. El Departament de Recerca i Universitats destinarà 65 milions d’euros en tres anys per a la creació de places de professorat a temps complet i per millorar les plantilles de personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis
  2. El Pla està consensuat amb les universitats que rebran un finançament proporcional a la seva dimensió en el sistema de coneixement
  3. Amb el nou pressupost, el Departament de Recerca i Universitats destina més de 138 milions d’euros a la promoció del talent


Pla de xoc professorat{"name":"2023/04/13/16/15/cf9b7506-52af-4184-885a-07714f0ffba6.jpg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":3220262}

El Departament de Recerca i Universitats destinarà 65 milions d’euros en el nou Pla de xoc per al relleu generacional i contra la precarització a les universitats públiques. Està previst que el Pla s’implementi al llarg dels propers tres anys i, enguany, els primers 15 milions d’euros es destinaran a la creació de places de professorat a temps complet (10 milions) i a la millora de les plantilles de personal tècnic, de gestió, i d’administració i serveis (els 5 milions restants).

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha destacat avui que el nou Pla de xoc “és un primer pas significatiu i un senyal a tota la comunitat universitària per indicar que és voluntat política del Govern de Catalunya entrar a fons en la problemàtica del professorat de les universitats públiques i començar a substituir el professorat associat per professorat més estable”. Nadal ha afegit que el Pla “posa les bases per revertir la precarietat a les universitats públiques reduint la temporalitat entre el professorat docent i rejovenint les plantilles”. El conseller també ha posat en valor el fet que el Pla del Departament de Recerca i Universitats “ha estat consensuat amb les universitats i seran elles les responsables, en virtut de l’autonomia universitària, de determinar les categories de places a convocar”.

El Pla de xoc per al relleu generacional i contra la precarització a les universitats públiques neix amb el doble objectiu d’augmentar el gruix de professorat permanent, reduint la temporalitat i la precarietat amb la contractació de figures docents a temps complet i, alhora, impulsar el rejoveniment de les plantilles després d’anys d’estancament per culpa de la taxa de reposició zero imposada per l’Estat durant els anys de crisi econòmica.

Així mateix, aquest pla de xoc vol ajudar a posar en valor i recuperar el prestigi de la figura del professor associat, respectant la seva raó de ser fundacional com a professionals de reconeguda competència en la seva especialitat que, complementàriament, aporten la seva experiència a la universitat a temps parcial.

El nou pla permetrà, complementàriament, dotar les universitats de més múscul en docència per fer front als reptes actuals en l’àmbit acadèmic i la necessària adaptació de la docència a canvis com els que suposen per exemple la irrupció de la intel·ligència artificial en la transmissió de coneixement.

Mesures a favor del talent

El nou Pla de xoc per al relleu generacional i contra la precarització a les universitats públiques s’emmarca dins de les mesures a favor del talent que impulsa el Departament de Recerca i Universitats i per a les quals destina més de 138 milions d’euros en aquest exercici pressupostari.

Professorat associat i rejoveniment de les plantilles

Per a l’elaboració del pla de xoc i el seu correcte desplegament amb la finalitat d’assolir una reducció efectiva de les figures temporals, s’ha comptabilitzat en un primer moment el professorat associat actiu el 2021 (amb 5 o més anys de contracte a la mateixa universitat). Així, del total de 5.270 professors associats, uns 800 disposen d’algun tipus d’acreditació, el que indica una voluntat de fer carrera docent a la universitat. Les previsions de finançament del pla donen resposta a aquest gruix de professorat per a la seva estabilització amb la creació de 820 places de professorat a temps complet en 3 anys.

Respecte al segon objectiu, el de rejoveniment de les plantilles, el nou pla té en compte que aquest any 2023 es jubilaran al voltant de 200 professors permanents i s’estima que el ritme de jubilacions serà similar o més gran en els propers dos anys. A més, cal tenir present que en algunes universitats el 30% del seu professorat supera ja actualment els 60 anys.

Personal tècnic,de gestió i d’administració i serveis

El nou pla de xoc permetrà que aquest personal, clau en el funcionament eficient i eficaç de les universitats, desenvolupi una carrera professional així com permetrà a les universitats desenvolupar les noves unitats bàsiques que preveu la nova Llei Orgànica del Sistema Universitari (LOSU), com ara les d’igualtat i perspectiva de gènere; la de diversitat, inclusió i atenció a la discapacitat; la d’orientació psicopedagògica, de prevenció i foment del benestar emocional, la d’internacionalització de l’activitat universitària, o la de desenvolupament de l’administració digital i la ciberseguretat, entre altres.

Així mateix, i a l’igual que en les plantilles acadèmiques, els 5 milions d’euros previstos en el pla per al personal tècnic, de gestió i d’administració i serveis permetrà millorar les condicions laborals, reduir la temporalitat i garantir, alhora, el relleu generacional.

Altres programes en l’àmbit universitari

En l’àmbit del professorat universitari, destaca el Pla Serra Húnter de contractació de professorat docent i investigador amb criteris d’excel·lència internacional. Des de la seva creació l’any 2003, aquest Pla dotat enguany amb 18,6 milions d’euros i que finança el 50% del cost de les contractacions, representa 1 de cada 4 incorporacions de PDI a les universitats públiques catalanes.

Una altra mesura per afavorir el talent destinarà, enguany, 2,4 milions d’euros per estabilitzar 60 investigadors postdoctorals, el 60% dels quals s’estabilitzarien a les universitats i el 40% restant a centres CERCA i altres institucions de recerca.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia