El conseller de Recerca i Universitats defensa que el “sentit de la ciència” són les aportacions com les del centre gironí gràcies a les quals “disposem de més marge per afrontar el context de sequera actual i oferir-hi respostes convincents”

ICRA participa en diversos projectes de recerca enfocats a implementar mesures per gestionar la problemàtica de la sequera

ICRA{"name":"2023/04/14/15/03/f3cc0f74-e131-4921-acf6-a9af26d3a4fa.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":129205}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha visitat aquest matí la seu de l’Institut Català de Recerca de l'Aigua (ICRA-CERCA), centre de recerca especialitzat en l’estudi del cicle de l’aigua i la seva gestió. Nadal ha destacat “la recerca de l’ICRA-CERCA al voltant de l'aigua, aquest bé tan escàs i en aquests moments cabdal pel nostre país i bona part de la conca mediterrània, és estratègica pel Govern”.

En aquesta línia, el titular de Recerca i Universitats ha subratllat que “fa gairebé 15 anys que ICRA-CERCA treballa fent recerca sobre la sequera, anticipant-se a un problema que està creixent vertiginosament. Gràcies a aquesta aportació científica disposem avui de més marge per afrontar el context d’escassedat d’aigua actual i oferir-hi respostes convincents. Aquest és el sentit de la ciència.”

Nadal ha posat èmfasi en què des del Departament de Recerca i Universitat se segueix “molt de prop l’activitat dels nostres centres de recerca. Com en el cas de moltes universitats i centres de recerca, la seva excel·lència sovint per davant de la capacitat del Govern d’aportar-hi recursos, però el nostre compromís és el d’invertir-hi cada cop més per revertir els anys de retallades. El millor que pot fer un govern que cregui en el futur del seu país és invertir en coneixement.”

Per la seva part, el director de l’ICRA, Damià Barceló i Cullerès, ha recordat que “l'objectiu de l’ICRA-CERCA des de la seva fundació ha estat focalitzat en la sequera i en àmbit mediterrani, ajudant amb la nostra recerca a combatre la sequera i aportant un valor que posteriorment empreses catalanes poden convertir en innovació i vendre arreu del món”.

En el marc de la visita a ICRA-CERCA, el conseller ha mantingut una reunió de treball amb la direcció del centre, encapçalada pel director Damià Barceló i Cullerès. Nadal ha tingut ocasió de conèixer de primera mà algunes de les principals línies de recerca desplegades, en especial les relacionades amb l’optimització de la gestió de l’aigua en el context de sequera. Un cop finalitzada la reunió, el conseller ha fet un recorregut per diverses instal·lacions científiques del centre, com ara el laboratori de plantes pilot per al tractament d’aigües residuals, les unitats d’espectrometria de masses i de tècniques biològiques i moleculars o la instal·lació Mesocosmos de rius experimentals.


Recerca per a l’optimització de la gestió de l’aigua

L’Institut Català de Recerca de l'Aigua és un centre de recerca CERCA centrat en la investigació i la transferència de coneixement sobre l’anàlisi, la millora i la gestió de l’aigua, en especial en relació amb els ecosistemes i les activitats humanes. Ubicat al Parc Científic i Tecnològic de la Universitat de Girona (UdG), el centre va iniciar la seva activitat científica l’any 2009 i el seu patronat està format per la Generalitat de Catalunya, la UdG i l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA).

Entre les diverses línies de recerca de l’ICRA-CERCA, destaca la participació en tres projectes internacionals orientats a implementar mesures per gestionar la problemàtica de la sequera d’especial relleu en el context actual. Tots tres s’enfoquen a l’estudi d’alternatives de tractament i regeneració d’aigües grises, residuals i pluvials, per mitjà de sistemes basats en la naturalesa per augmentar la reutilització.

El projecte MULTISOURCE investiga sobre eines innovadores basades pel tractament, l’emmagatzematge i la reutilització de l’aigua urbana emprant parets verdes i amb desenvolupament d’una eina per ajudar a la selecció de tecnologies basades en la naturalesa (NBS). HYDROUSA se centra en la recerca d’alternatives de tractament i reutilització d’aigua en illes del mediterrani, en especial en microcontaminants orgànics en aigua, sol, cultius per garantir la seguretat de l’aigua regenerada. Finalment, el projecte ReUseMP3 desenvolupa una eina d’assistència a la planificació optimitzada de xarxes d’aigua regenerada en ciutats (ReWat) per a escenaris de tractament i reutilització centralitzats, descentralitzats o semi-descentralitzats.

A més, cal destacar que ICRA-CERCA ha desenvolupat una eina per seleccionar les millors alternatives de tractaments terciaris i avançats per depuradores urbanes i avaluar-ne la implementació a partir de criteris ambientals, econòmics i socials. Aquesta eina s’ha implementat en el marc del projecte SUGGEREIX* finançat per l’ACA.

A banda d’aquetes línies de recerca, ICRA-CERCA té actius projectes també relacionats amb l’optimització de la gestió de l’aigua, com ara LIFE-RECYCLO per al reciclatge d’aigües residuals de bugaderies amb procés d’oxidació avançada; inventWater pel desenvolupament d’eines de predicció innovadores per adaptar la gestió de la qualitat de l’aigua a un nou clima; o DRYvER, de manteniment de la biodiversitat, la integritat funcional i els serveis ecosistèmics de conques intermitents.

2  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 6580960

Fotografia 2

Fotografia 2 8703843