En el decurs de la trobada, s’han abordat qüestions com el model basc de gestió integral de l’Ingrés Mínim Vital o la invasió competencial que suposa la Llei de Serveis Socials plantejada per l’executiu espanyol


Imatge de la reunió{"name":"2023/04/14/15/04/4939704a-801d-477a-90c8-c1452cc889ad.jpg","author":"Govern basc","type":"0","location":"0","weight":3987613}

El titular de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, ha visitat Bilbao per reunir-se aquest matí amb la consellera d’Igualtat, Justícia i Polítiques Socials del Govern basc, Nerea Melgosa. En el decurs de la trobada, representants dels dos executius han abordat qüestions relacionades amb les polítiques socials com ara el model de cures, les polítiques vinculades a l’envelliment, el diàleg i la col·laboració amb el tercer sector, o les polítiques de joventut, entre d’altres.

Una de les principals qüestions que han tractat els dos consellers i els seus equips ha estat la gestió integral de l’Ingrés Mínim Vital (IMV), que el País Basc té traspassada. En aquest sentit, el conseller Campuzano ha reiterat la voluntat de Catalunya per seguir el model basc i navarrès per tal que la Generalitat pugui fer una gestió íntegra i conjunta de l’IMV estatal i la prestació catalana de la Renda Garantida de Ciutadania (RGC). “No hi ha motiu que justifiqui que encara no comptem amb la gestió integral d’una pensió no contributiva com és l’IMV”, ha lamentat Campuzano, “hem plantejat una proposta de conveni que el Ministeri ha rebutjat i qui ho acaba patint és la ciutadania més vulnerable, a qui s’aboca a un infern burocràtic”. “Una finestreta única de l’IMV, l’RGC i les pensions no contributives, que ja gestionem, permetria arribar a més gent, tenir un ús més racional dels recursos i tractar d’una manera més humana i més justa les persones més fràgils”, ha reblat.

Campuzano i Melgosa s’han referit també a l’avantprojecte de llei de Serveis Socials aprovat a principis d’any pel Govern espanyol. En aquest sentit, el conseller ha denunciat que es tracta d’una “nova maniobra recentralitzadora del Govern espanyol que suposa una invasió de competències que en cap cas estem disposats a acceptar, atès que Catalunya, des de l'Estatut de Sau, gaudeix de l'exclusivitat de les competències en serveis socials”.

Per part de la Generalitat, han participat en la reunió el secretari general de Drets Socials, Oriol Amorós i March; la secretaria de Infància, Adolescència i Joventut, Núria Valls Carol, i el secretari d’Afers Socials i Famílies, Lluís Torrens i Mèlich. Per part del Govern Basc, han acompanyat la consellera Lide Amilibia, viceconsellera de Polítiques Socials, i Irune Muguruza, directora de Famílies i Infància.

2  

Imatges

Fotografia dels dos consellers durant la reunió

Fotografia dels dos consellers durant la reunió 4061402

Foto de grup d'assistents a la reunió

Foto de grup d'assistents a la reunió 3711249