Bombers

Incendi de Portbou

Els Bombers de la Generalitat treballen amb 43 dotacions terrestres en l'incendi de Portbou

query_builder   16 abril 2023 21:25

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat treballen amb 43 dotacions terrestres en l'incendi de Portbou

  1. ·La tramuntana ha impedit els mitjans aeris de treballar-hi,
  2. El foc de la Franja ha quedat controlat a les 20.04h


Els Bombers de la Generalitat treballen en aquests moments amb 43 dotacions terrestres i 103 efectius humans en l’incendi forestal de l’Empordà. L’incendi, ara mateix, avança molt lentament. El cap ha quedat força frenat a tocar del pantà de Portbou i els dos flancs han avançat molt poc significativament en les dues últimes hores. El foc és lluny de zones habitades.

El Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) i els Pompièrs dels Pirineus Orientals executen maniobres amb foc tècnic en diversos sectors de l’incendi per ancorar-lo i evitar d’aquesta manera que augmenti la superfície cremada. La força de la tramuntana que ha bufat al llarg de tota la jornada ha impedit que hi treballessin els mitjans aeris. Només hi ha pogut anar un helicòpter de comandament per col·laborar en la presa de decisions sobre l’estratègia a seguir, amb la informació que aportava sobre les zones per on avançava el front de foc. Les previsions meteorològiques indiquen que la tramuntana continuarà bufant fins demà al migdia. Tot i això, un descens de la velocitat del vent i l’increment de les humitats relatives a la zona al llarg de la pròxima nit ajudarien en les tasques d’extinció.

L’incendi s’havia iniciat a la Catalunya Nord aquest matí. Empès pel canvi erràtic constant de direcció del vent, ha anat avançant en ziga-zaga cap al sud al llarg de la jornada. Finalment, als volts de les 16h ha travessat la frontera i ha entrat a l’Empordà. Només a la Catalunya Nord, l’incendi ha cremat 550 hectàrees, segons les darreres informacions de la Prefectura dels Pirineus Orientals. A l’Empordà, i segons els Agents Rurals, el foc ha afectat 96.37 hectàrees de l’Espai Natural Protegit del Massís de l’Albera. Totes les hectàrees corresponen al terme municipal de Portbou.

En aquest servei, el Sistema d’Emergències Mèdiques ha atès un bomber afectat lleument per fum als ulls. Ha estat evacuat al centre d’Atenció Primària de Llançà.

Protecció Civil ha activat en ALERTA el pla INFOCAT aquesta tarda per l’evolució del foc de Portbou i per les diverses afectacions que s’han derivat de l’incendi.

Durant la tarda hi ha hagut diversos masos desallotjats preventivament dels afores de Portbou, i l’ajuntament ha habilitat un espai on acollir-los (un antic teatre al carrer Méndez Núñez).

Al lloc s’hi han concentrat una vintena de persones, alguns d’ells veïns evacuats i la majoria ciutadans francesos que no podien tornar a França perquè la N-260 estava tallada al trànsit. Aquestes persones han rebut atenció bàsica per part de l’Ajuntament.

Un cop feta la valoració per part dels cossos d’emergències als volts de les 20 hores, s’ha decidit que els veïns de Portbou desallotjats ja poden tornar a casa. Pel que fa a les persones franceses bloquejades a Portbou, s’intentarà que puguin marxar avui al vespre en coordinació amb França.

Des del CECAT també s’havia fet la petició a la Creu Roja d’avituallament i llits per si calia que alguns veïns passessin la nit fora.

Es manté la circulació interrompuda a la línia R11 en ambdós sentits amb França per l'incendi.

Controlat l’incendi de la Franja

Per una altra banda, els Bombers de la Generalitat han controlat a les 20.04h l’incendi de la Franja de Ponent que va entrar a Catalunya ahir al vespre. En aquests moments treballen a la zona 25 dotacions terrestres, que repassen tota la zona afectada pel foc. Al llarg de la pròxima matinada se’n quedaran 6 i demà al matí n’hi haurà 8.

Altres incendis de la jornada

Al llarg de la jornada, els Bombers de la Generalitat també han treballat en un parell d’incendis de vegetació més. A Sant Boi de Llobregat, alertats a les 17.07h, ha cremat una petita superfície de canyes al barri de la Ciutat Cooperativa. Ha quedat estabilitzat a les 17.58h. Hi han treballat 8 dotacions terrestres. El foc ja està totalment extingit i ja no hi queda cap dotació a lloc.

Més tard, a les 18.06 hores, hi ha hagut un incendi de matolls a la zona de Can Vila, entre Artés i Calders. Han cremat 2300 metres quadrats. En aquest incendi hi han treballat 11 dotacions terrestres i 2 avions de vigilància i atac. El foc ha quedat estabilitzat a les 18.45h i controlat des de les 19.43h. Hores d’ara només hi queda una sola dotació, repassant el perímetre.El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia