Bombers

IFCatalunyaNord

Els Bombers de la Generalitat estabilitzen l'incendi de Portbou (Alt Empordà)

query_builder   17 abril 2023 09:37

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat estabilitzen l'incendi de Portbou (Alt Empordà)

  1. Les tasques realitzades durant la nit han permès estabilitzar l’incendi a primera hora del matí
  2. Una quarantena de dotacions continuen treballant amb l’objectiu de controlar l’incendi al capvespre

Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat l’incendi que des d’ahir cremava al terme municipal de Portbou (Alt Empordà). L’incendi, empès pel vent, va començar en territori francès i va avançar durant tot el dia d’ahir en ziga-zaga cap al sud, fins que a les 15.54h va entrar en territori català pel Coll de la Farella.

Les tasques desenvolupades durant la nit s’han centrat en tancar les tres llengües que havien entrat en territori català i evitar que el cap i el flanc dret, situada en una zona de barrancs al pantà de Portbou, s’enfilés més enllà. Durant la nit, els Bombers de la Generalitat han aconseguit que el perímetre de l’incendi no anés a més, pel que aquest matí, ja sense flama activa i després de revisar el perímetre amb la llum del Sol, han pogut donar-lo per estabilitzat poc abans de tres quarts de set.

L’incendi va entrar en territori català en una zona on s’hi venen realitzant actuacions de gestió forestal des de l’any 2015 i, junt amb el fet que no hi havia l’afectació directe del vent, ha permès als Bombers treballar amb seguretat i estabilitzar el foc.

Els Bombers treballen en aquests moments amb una quarantena de dotacions, amb l’objectiu de donar per controlat l’incendi al capvespre, malgrat les previsions de fort vent de Tramuntana. De fet, la força del vent que ahir va bufar durant tota la jornada ja va impedir que hi treballessin els mitjans aeris i durant aquesta matinada s’han registrat pulsacions de vent d’entre 90 i 135 km/h. Avui està previst que els mitjans aeris es puguin enlairar per fer una valoració de l’afectació de l’incendi des de l’aire i actuar-hi, també, llençant aigua.

Aquest matí els Bombers han demanat, també, el tall de les pistes del Coll del Frare, del Coll de Balitres i la del pantà de Portbou per tal que no hi hagi circulació de vehicles ni de persones que entorpeixin la feina dels efectius ni la circulació dels vehicles d’extinció.

El cos d’Agents Rurals han xifrat la superfície afectada, segons dades provisionals, en unes 96,37 hectàrees de l'Espai Natural Protegit del Massís de l'Albera, en el terme municipal de Portbou.

Protecció Civil manté en ALERTA el pla INFOCAT per l’incendi de Portbou i també pel perill alt i molt alt d’incendi forestal que es preveu per avui dilluns. Pel que fa als veïns de Portbou desallotjats per l’incendi, ahir al vespre ja van poder tornar a les seves cases.

D’altra banda, la vintena de ciutadans francesos que no podien tornar a França perquè la N-260 estava tallada al trànsit han passat la nit en un allotjament facilitat per l’Ajuntament de Portbou i aquest matí es preveu que ja puguin tornar a França quan les autoritats franceses ho autoritzin.

Es manté la circulació tallada a la línia R11 per l'incendi. Només es garanteix el servei fins a l'estació de Portbou i no hi ha servei alternatiu


Controlat l’incendi de la Franja

Per una altra banda, els Bombers de la Generalitat ja van donar ahir per controlat l’incendi de la Franja de Ponent, que va entrar a Catalunya dissabte al vespre. Durant la nit hi ha treballat 6 dotacions i en aquests moments n’hi ha una desena, totes terrestres, que repassen tota la zona afectada pel foc.

Emergències
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia