Inauguració: Jardí del Palau Robert
Dijous 20 d’abril a les 18h, a càrrec de la directora general de Difusió, Eva Pomares, i en presència del fotògraf Francesc Fàbregas i del responsable del disseny de la mostra, Oscar Cusidó.
Visita prèvia i comentada per a la premsa, el mateix dia 20 a les 11h.
Per a una millor atenció als mitjans, us demanem que confirmeu assistència a Sandra Iglesias: sandra.iglesias@gencat.cat o bé Martí Porter mporter@gencat.cat, tel.637 948 341.
El Jardí de Palau Robert acull, a partir del 20 d’abril i fins al 14 de maig, un recull de fotografies de Francesc Fàbregas sobre el primer concert de Bruce Springsteen a Barcelona, a Catalunya i a l’estat espanyol. Comissariada pel propi Fàbregas i dissenyada per Oscar Cusidó, a la mostra gràfica l’acompanyen comentaris de diverses personalitats que van tenir la sort d’assistir-hi, com ara l’artista Loquillo, els periodistes Jordi Bertran o Juan Cervera o el director de cinema Manuel Huerga, entre d’altres.
Segons la directora general de Difusió, Eva Pomares,”com acredita l’exposició, aquella primera trobada va deixar una empremta inesborrable als uns i als altres. Músics, promotors, periodistes i públic van viure amb intensitat les tres hores que va durar l’actuació de Springsteen, The Boss, i la seva inseparable E Street Band”.
El periodista Jordi Bianciotto esplica que Francesc Fàbregas, “treballava llavors a la referencial revista musical ‘Vibraciones’ i que aquella nit va gaudir d’una posició privilegiada, ja que va ser contractat com a fotògraf oficial del concert per CBS”. Va gaudir com ningú i va deixar testimoniatge de la “formidable maquinària de rock’n’roll que va establir d’aquella nit ençà lligams duradors amb Barcelona. “Des d’ara us porto dins del meu cor”, va clamar el Bruce cap al final de l’actuació, i no parlava per parlar”.
L’idil·li. Botons de mostra
El músic: The Boss (Born to Run, Bruce Springsteen)
"Les cares que vam veure al concert van ser de les més apassionades mai vistes en tot el planeta. Malgrat tocar per a uns pocs milers, el sidral que van muntar va sacsejar el grup i la cosa va ser inoblidable. Hi tornaríem".
El promotor (Gay Mercader)
“Aquella tarda vam anar a sopar junts, abans del concert, a un dels pocs restaurants que hi havia oberts a aquelles hores a Barcelona, l’’Amaya’. El recordo com un paio franc i senzill. Jo li vaig explicar que a Espanya hi havia moltes llengües: català, gallec, basc..., i això el va deixar molt sorprès, com a bon nord-americà que era. En aquella època podies caminar amb una figura del rock com Bruce Springsteen per la Rambla tranquil·lament i no se t’acostava ningú. Després, el concert el recordo per la fortalesa que ell va demostrar, buidant-se a l’escenari. Per mi, James Brown, Michael Jackson i Mick Jagger són els frontmen més grans, però del Bruce em va cridar l’atenció la seva potència. Era un remolí en escena. Molt intens, perquè ell era així, intens.
Venia a conquistar, a prendre la ciutat, i això és el que va fer.”
El biògraf (Bruce Springsteen on tour 1968-2005, Dave Marsh)
“Mai he tornat a veure un grup de fans que ho 'demostrés tota la nit' com aquella multitud el 1981. Ni a Barcelona, ni enlloc més. Va ser el millor concert al qual he assistit a la meva vida.”
Bianciotto escriu: “Hi ha concerts que arriben a sacsejar vides i que desprenen un ressò perdurable, i el de Bruce Springsteen & The E-Street Band al Palau d’Esports de Montjuïc n’és un. Aquella nit del 21 d’abril del 1981, fondes adhesions es van segellar a Barcelona, i un fogós boca-orella que no deixaria de captar adeptes des d’aleshores. Per a les set mil persones que hi van assistir, va ser molt més que un recital: una experiència d’alt voltatge emocional i un acte de celebració de la vida”.
L’exposició és d’accés lliure i gratuït.