Ferrocarrils

Foto

Ferrocarrils reforça el servei de trens per Sant Jordi i fomenta la lectura en català

query_builder   18 abril 2023 14:00

event_note Nota de premsa

Ferrocarrils reforça el servei de trens per Sant Jordi i fomenta la lectura en català

  1. Amb motiu de la diada, es reforçarà el servei de trens a les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia afegint més de 500 circulacions al servei habitual d’un diumenge
  2. Les activitats d’FGC per a la commemoració de Sant Jordi inclouen el bateig de trens, una campanya per al foment de la lectura en català i un concurs de relats breus
  3. Un espai del web de Ferrocarrils recopila els detalls de totes les accions programades per Sant Jordi: https://www.fgc.cat/sant-jordi-23
FGC{"name":"2023/04/18/13/02/f04a3582-cca1-44f3-9da7-da2ebd773158.jpg","author":"FGC","type":"0","location":"0","weight":2232204}


Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) reforçarà el servei a les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia el proper diumenge 23 d’abril, amb motiu de la diada de Sant Jordi. Una diada on la literatura i la cultura catalanes tornen a ser les protagonistes de les activitats que ha preparat la companyia.

La informació completa de les activitats es pot consultar a un espai web d’FGC creat especialment per a Sant Jordi on es detallen les accions, les dates i la manera de participar a les diferents iniciatives: https://www.fgc.cat/sant-jordi-23.

Per a l’organització d’aquestes activitats, Ferrocarrils ha comptat un any més amb la col·laboració de diferents institucions i entitats com són l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès, la Institució de les Lletres Catalans, el Departament de Cultura i el Departament d’Educació, així com de diverses editorials que s’han adherit a la campanya de Sant Jordi.


Reforç del servei de trens

El diumenge 23 d’abril Ferrocarrils reforçarà el servei de trens a les línies Barcelona-Vallès i Llobregat-Anoia per facilitar que les persones usuàries es puguin desplaçar en transport públic per gaudir dels diferents actes organitzats durant la diada de Sant Jordi.

Així doncs, respecte a un diumenge habitual, FGC incrementarà en 352 les circulacions a la línia Barcelona-Vallès, passant de 707 a 1.059.

Entre les 10 h i les 15 h, es doblaran els trens entre Plaça Catalunya i Sabadell i entre Plaça Catalunya i Terrassa passant de 3 a 6 trens per hora i sentit.

De les 15 h a les 21 h, entre Plaça Catalunya i Sabadell i entre Plaça Catalunya i Terrassa es passarà de 3 a 10 trens per hora i sentit.

A la línia Llobregat-Anoia, se circularà en horari de dia feiner. Així, l’increment de circulacions respecte a un diumenge habitual serà de 176, passant de 231 a 407.

Entre les 12 h i les 20 h, es doblaran les circulacions entre Plaça Espanya i Manresa i entre Plaça Espanya i Igualada passant d’1 a 2 trens per hora i per sentit. Entre Plaça Espanya i Martorell hi haurà 8 trens per hora i per sentit en lloc de 3; i entre Plaça Espanya i Sant Boi es passarà de 6 a 15 trens per hora i per sentit.

A més, es reforçarà el servei entre Barcelona i Manresa i entre Barcelona i Igualada, amb trens que doblaran la seva capacitat, amb sis cotxes.


Commemoracions literàries: Josep Vallverdú, el rector de Vallfogona i Rosa Sensat

Figures clau de la literatura i la cultura catalanes tornen a ser protagonistes del Sant Jordi de Ferrocarrils. Aquest any, el Departament de Cultura commemora el centenari del naixement de Josep Vallverdú, escriptor prolífic conegut per la seva ficció infantil i juvenil, i el quart centenari de la mort del Rector de Vallfogona, reconegut com el primer poeta en llengua catalana. En honor a aquestes personalitats es batejaran dos trens amb el nom d’aquests autors.

D’altra banda, junt amb el Departament d’Educació, també es batejarà un tren amb el nom de Rosa Sensat, amb motiu del 150è aniversari del seu naixement. Mestra i defensora de la renovació pedagògica i l’educació de les dones, va participar en el moviment feminista de principis del segle XX i va treballar per difondre els principis de la Nova Escola.

El 25 d’abril, a Plaça Espanya, es batejarà el tren Rosa Sensat; i el 5 de maig, a Balaguer, se celebrarà el bateig del tren Josep Vallverdú.

Aquests trens se sumaran al conjunt de vehicles que Ferrocarrils ha batejat els últims anys amb noms d’escriptores i escriptors com Gabriel Ferrater, Mercè Rodoreda, Joan Fuster, Montserrat Roig o Josep Maria Espinàs.

En el marc de la commemoració, Ferrocarrils difondrà els vídeos de l’Any Josep Vallverdú i de l’Any Rector de Vallfogona a través del canal FGC, pantalles de televisió instal·lades a les andanes de les estacions. En la mateixa línia, l’Espai Provença acollirà una exposició de cadascun dels autors.


Promoció de la literatura catalana

Amb l’objectiu de fomentar la lectura en català, Ferrocarrils oferirà la possibilitat de fer un tast de llibres durant el trajecte en tren. Les persones usuàries podran accedir a diferents llibres i llegir un fragment de cada títol, a través d’un codi QR col·locat en els diferents elements de comunicació de la campanya de Sant Jordi, ubicats als vestíbuls d’algunes estacions de Ferrocarrils i a l’interior dels trens de les línies Barcelona-Vallès, Llobregat-Anoia i Lleida-La Pobla de Segur.

La iniciativa comptarà amb un total de 31 títols proposats per 13 editorials. Les obres, publicades els darrers anys, es divideixen en dos grans blocs segons la seva temàtica: trens o astronomia; i estan dirigides tant al públic adult com a l’infantil juvenil.


Concurs de relats breus

Ferrocarrils, l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès i la Institució de les Lletres Catalanes organitzen una nova edició del concurs literari ‘Relats breus. Un viatge d’històries’ on es convida les persones usuàries de Ferrocarrils a plasmar a Twitter o a Instagram tot allò que els inspira el viatge en tren, ja sigui l’expressió d’una vivència, d’un record o bé d’un relat de ficció.

La participació estarà oberta fins al 23 d’abril a les 23.59 h i cal acompanyar els textos que es comparteixin a Twitter i a Instagram amb l’etiqueta #FGCrelats. L’extensió màxima dels relats és de 280 caràcters, inclosa l’etiqueta, i hi poden participar totes les persones que ho desitgin, a partir de 14 anys.

1  

Imatges

Foto

Foto 2232204

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 291646

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia