1. Amb aquesta partida del fons Next Generation, la Diputació de Barcelona implementarà tres projectes emmarcats en el pla d’innovació del servei de cures a la llar

El Govern dotarà la Diputació de Barcelona amb 6,9 milions d’euros fins al 2025 per millorar el servei local de teleassistència. Aquest finançament serà a càrrec del fons Next Generation EU que gestiona el Departament de Drets Socials i que inclou, entre d’altres, una línia destinada per a projectes tecnològics al servei de l’atenció i la cura de les persones.

Amb aquesta inversió, el Pla d’innovació del servei local de teleassistència de la DIBA promourà un canvi de model de cures de llarga durada en els municipis de la demarcació de Barcelona mitjançant un procés de digitalització basat en la teleassistència avançada i les tecnologies de cures a la llar. El pla tindrà un efecte directe en la millora de la qualitat de vida de les persones usuàries i cuidadores, així com en l’optimització de la planificació i la prestació a escala local de les polítiques de cures de llarga durada al domicili.

Concretament, es duran a terme tres actuacions que consisteixen en:

  1. Digitalització de la tecnologia bàsica instal·lada en les llars de les persones usuàries del Servei Local de Teleassistència, per poder garantir una prestació del servei més eficient, personalitzada i predictiva. En el marc d’aquesta iniciativa, se substituiran progressivament els terminals analògics i dels processos de treball associats, fins a arribar, a final de 2025, a la digitalització del 60% de les llars que avui disposen del Servei Local de Teleassistència. Aquesta actuació compta amb un pressupost de 6,1 milions.
  2. Ampliació del projecte “Tot en un sensor” on s’incorporaran sensors innovadors amb funcions de monitoratge, aprenentatge i predicció, que aporten més seguretat i tranquil·litat a la persona i permeten avançar en la construcció d'una teleassistència del futur, predictiva i cognitiva. Drets Socials hi destinarà més de 500.000 euros.
  3. Promoció de projectes d’innovació social i tecnològica vinculats al Servei Local de Teleassistència, per garantir l’accés equitatiu i accessible a tauletes amb un programa de prevenció del deteriorament cognitiu que permetrà fer un seguiment personalitzat de l’evolució d’aquelles persones usuàries del servei que ho requereixin i preveure la necessitat d’una atenció més intensiva. Aquesta actuació, amb una dotació de 286.000 euros, té un abast d’un total de 1.000 tauletes.

L’acord amb la Diputació de Barcelona vinculat al fons Next Generation EU s’emmarca en el conjunt d’actuacions amb què el Govern vol contribuir a accelerar la transformació de l’atenció social que lidera Drets Socials, en la línia fixada per l’agenda europea. Per estendre aquests canvis entre el conjunt d’actors del sector social, el Departament ha endegat tant projectes propis com línies de finançament adreçades a entitats, ens locals, universitats i centres de recerca i d’altres agents socioeconòmics de l’àmbit social.

Mitjançant els fons Next Generation EU, la Generalitat du a terme la inversió més important feta mai a Catalunya destinada a millorar la vida de les persones, reforçant les polítiques socials com a prioritat de Govern. Des d’ara i fins al 2026, Drets Socials destinarà 400 milions d’euros provinents d’aquests fons a projectes d’ajuda als col·lectius més vulnerables, per reforçar, transformar i impulsar el conjunt dels serveis socials.

Es tracta de contribuir a millorar la protecció social al país i a avançar cap a un model que garanteixi les necessitats bàsiques dels ciutadans. Un model centrat en el dret a la vida independent, que fomenta les capacitats pròpies, i que sobretot vetlla per la igualtat d’oportunitats.