La Biennal Nòmada Europea, Manifesta, arriba a Catalunya. Convocada per l'Ajuntament de Barcelona amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la participació de deu municipis de la regió metropolitana, la biennal té l'objectiu principal d'ajudar a la descentralització de les infraestructures culturals existents mitjançant la producció d'intervencions artístiques esteses per tota la regió metropolitana. Manifesta15 posarà de relleu el potencial transformador de la capital del país i tot el seu entorn, i potenciarà el territori català com a zona creativa i de pensament de referència a Europa. El Govern col·labora amb l'esdeveniment perquè tota la ciutadania se senti interpel·lada per aquesta important cita que tindrà lloc a Barcelona i la seva regió metropolitana.

Com a biennal d'ubicació canviant d'una edició a una altra, en cadascuna investiga i reflexiona sobre els esdeveniments emergents a Europa convidant professionals interdisciplinaris. Per això, la biennal observa el món a través de la mirada de Barcelona i comprèn com podem aprendre els uns dels altres mitjançant projectes creatius que atreguin públics diversos i deixin un llegat per a cada ciutat amfitriona i els seus ciutadans. El procés prebiennal de Manifesta 15, que va començar el 2022 liderat per la directora fundadora de Manifesta, Hedwig Fijen, creadora del marc conceptual, aprofundeix en el teixit urbà de la regió metropolitana, identificant els temes socioculturals clau i les ubicacions geogràfiques on es desenvoluparà Manifesta 15.

Durant el darrer mig any, Manifesta 15 Barcelona s'ha centrat a generar un conjunt de preguntes crucials que seran investigades i donaran lloc a la presentació de projectes de col·laboració sociocultural i ecològica a la regió metropolitana. El maig del 2023 es posarà en marxa un procés participatiu creat entre organitzacions de la societat civil que treballaran juntament amb professionals de la cultura de diferents regions i disciplines. El resultat d'aquesta recerca i producció de coneixement identificarà les necessitats de transformacions socioecològiques urgents a la regió metropolitana mitjançant la creació de projectes artístics innovadors. Col·laborant de forma experimental amb artistes i arquitectes, Manifesta 15 espera presentar la conclusió principal d'aquesta investigació en una “Carta Magna” ecosocial alternativa.

La 15a edició de Manifesta, tindrà una envergadura mai abordada a les catorze edicions anteriors de la Biennal Nòmada Europea, tant pel que fa a la població, com pel que fa a l’ampli àmbit geogràfic. El procés de recerca dut a terme per Manifesta 15 té en compte les transformacions urbanes que la ciutat de Barcelona i la seva regió metropolitana han experimentat en les darreres quatre dècades.

Procés prebiennal i els nodes assignats

Per identificar les cruïlles o nodes socials i geogràfics en què Manifesta 15 durà a terme la seva investigació i crear un marc temàtic del procés prebiennal, Manifesta 15 ha nomenat l'arquitecte espanyol establert a Nova York, Sergio Pardo, primer Mediador Creatiu que col·laborarà amb el equip local de Manifesta 15. En lloc de desenvolupar una nova visió urbana, que ha estat el plantejament de les tres edicions anteriors de Manifesta, Pardo utilitzarà com a punt de partida l'àmplia investigació urbana sobre Barcelona les darreres quatre dècades que ja s'ha realitzat. Els resultats informaran sobre on treballarà Manifesta 15 i amb qui, considerant les municipalitats que van donar suport a la candidatura: Badalona, Cornellà de Llobregat, El Prat de Llobregat, L’Hospitalet de Llobregat, Granollers, Mataró, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Santa Coloma de Gramenet i Terrassa.

Navegant per la gran regió metropolitana, Sergio Pardo i la directora de Manifesta 15 i el seu equip han anat desenvolupant un marc conceptual on s'identifiquen noves formes d'interacció i col·laboració per a aquests nodes. En el context de Manifesta 15 Barcelona, els tres nodes geogràfics que s'han seleccionat, es troben als tres territoris següents: el riu Besòs, el delta del Llobregat i la serra de Collserola. Aquests nodes tenen en comú la seva presència com a grans sistemes naturals i espais oberts que envolten la metròpoli que és Barcelona, si bé la seva presència està en estreta relació amb el desenvolupament urbà i industrial. A més, aquests nodes representen la necessitat urgent de descentralitzar i reubicar els ecosistemes culturals cap a la regió metropolitana. Aquests nodes que connecten amb el seu entorn immediat articularan els tres temes rellevants del procés participatiu ecosocial: com imaginar un futur i les eines que tenim per fer-ho (zona del Besòs), com gestionar els desequilibris en el marc d'allò comú (delta del Llobregat) i com volem cuidar i ser cuidats (serra de Collserola).

Explorant històries pedagògiques

Aquests tres nodes seran les "taules de treball ampliades" en què la cocreació és una part essencial del procés transformador. A més, l'essencial procés de recerca educativa integrat a Manifesta 15 Barcelona s'ha iniciat mitjançant l'exploració de les històries pedagògiques de Catalunya en relació amb els tres nodes geogràfics designats. Els resultats d'aquest procés participatiu, inclòs el del programa educatiu, s'exposaran a la seu de Manifesta 15 Barcelona a finals de l'estiu del 2023 i fonamentaran el procés integral de la visió per a la biennal que se celebrarà del 8 de setembre al 24 de novembre del 2024.