Cultura

Mòniques

El Santa Mònica convoca 21 beques de recerca i experimentació en mediació artística en residència 2023/2024

query_builder   19 abril 2023 10:08

event_note Nota de premsa

El Santa Mònica convoca 21 beques de recerca i experimentació en mediació artística en residència 2023/2024

Es tracta de la tercera convocatòria del programa “Les Mòniques” que atorga enguany 21 beques a creadors i creadores de l’àmbit relacional o participatiu

L’objectiu és promoure el desenvolupament de prototips de dispositius de mediació artística que explorin formats transmedials per obrir a públics diversos les preguntes que plantegen els cicles expositius del Santa Mònica

El termini per presentar les sol·licituds finalitza el dia 11 de maig

Mòniques{"name":"2023/04/19/10/05/4fa4df77-7cd5-40e9-bc61-76a82fd64fad.jpg","author":"ASM ","type":"0","location":"0","weight":232470}


El centre d’arts Santa Mònica convoca 21 beques (de 9.200 euros cada una) per a creadors i creadores interessades en desenvolupar recerques i prototips experimentals en mediació artística en residència durant onze mesos al Santa Mònica. El termini per presentar-se finalitza l’11 de maig.

El programa de beques “Les Mòniques” té com a objectiu promoure el desenvolupament de prototips de dispositius de mediació artística que explorin formats transmedials que obrin a públics diversos les preguntes que plantegen els cicles expositius del Santa Mònica. Amb aquesta iniciativa, nascuda amb el nou projecte de centre, el Santa Mònica aposta pels projectes relacionals i participatius amb l'objectiu de generar diferents formes de retorn social cap a la ciutadania i d’un art que romogui l’horitzontalitat i el pensament col·lectiu.

Les residències artístiques s’entenen com a estades temporals d’onze mesos, de l’1 de setembre de 2023 al 31 de juliol de 2024, al Santa Mònica. Durant aquest temps els residents engeguen i participen en processos de recerca que s’acaben materialitzant en diversos prototips de dispositius de mediació artística. El model implica una experiència de treball en un espai compartit en el centre amb l’objectiu de propiciar l’intercanvi de coneixement entre participants i la dimensió col·lectiva dels diferents processos de recerca. El grup de residents compta amb una bossa de producció per al desenvolupament dels prototips i un seguiment de la seva estada i els seus processos de recerca per part de la direcció i l’equip tècnic del centre.

“Les Mòniques” s’estructuren en set gremis segons les modalitats de mediació següents:

a) Recerca en mediació participativa (3 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació i d'activació de públics, és a dir, recerques que tinguin com a matèria d'estudi la creació de formes alternatives de recepció i participació en esdeveniments artístics i culturals per part dels públics.

b) Recerca en mediació espacial (3 beques)

Són beques per a recerques que repensin els continguts en funció del disseny d'espais expositius i dispositius arquitectònics efímers, així com de construccions a l'espai públic. Les recerques d’aquesta modalitat també poden investigar sobre disposicions experimentals de les audiències.

c) Recerca en mediació digital (3 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació de continguts a través d'aplicacions, plataformes i altres projectes digitals.

d) Recerca en mediació comunicacional (3 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació entesa com a comunicació i difusió, tant física com digital.

e) Recerca en mediació editorial (3 beques)

Són beques per a recerques sobre formes experimentals de mediació a través del disseny i la producció editorial.

f) Recerca en mediació educativa (3 beques)

Són beques per a recerques que experimentin amb activitats educatives i formatives diverses, així com al voltant d'accions formatives digitals.

g) Recerca en mediació gastronòmica (3 beques)

Són beques per a recerques que explorin estratègies de mediació cultural i socialització a través de la gastronomia com a creació artística.


El període per presentar sol·licituds és del 18 d'abril a l’11 de maig de 2023, tots dos inclosos, a través del portal de tràmits de la Generalitat.

El Santa Mònica organitza també una sèrie de sessions informatives presencials i en línia per explicar tots els detalls i resoldre possibles dubtes. És recomanable assistir a una d’aquestes sessions abans de sol·licitar la beca.


Sessions informatives:

– Dimarts 18.04.2023 / 12h / Sala Bar del Santa Mònica i en línia via Zoom: bit.ly/180423-info-bequesSM

– Dijous 04.05.2023 / 18h / Sala d’actes del Santa Mònica i en línia via Zoom: bit.ly/040523-info-bequesSM


Recerca, experimentació artística i participació al Santa Mònica

El Santa Mònica és un centre interdisciplinari d’arts dedicat a impulsar la creació contemporània. El seu objectiu és servir com a plataforma de difusió de la creativitat contemporània a Catalunya i com a espai de reflexió per promoure el debat i generar idees sobre els conceptes que envolten la creació artística i la seva relació amb el públic.

El nou Santa Mònica abraça una metodologia que fomenta fórmules diverses de participació horitzontal i col·lectiva. Cada quatre mesos, desenvolupa un cicle expositiu convidant un conjunt d’artistes de diferents àmbits a treballar col·lectivament en projectes de nova creació. Paral·lelament, els creadors i creadores en residència experimenten proposant diversos prototips de dispositius de mediació amb les mateixes preguntes del cicle expositiu. En total, més de quaranta artistes participen periòdicament en un procés de construcció compartida.

Al Santa Mònica, tot el que hi passa està creuant prèviament una primera fase de recerca i experimentació subjecta a les variacions, les rectificacions i els errors propis dels processos oberts. Els resultats –exposicions, accions i les mediacions múltiples corresponents– estan enfocats a provocar, en una segona etapa, diversos processos artístics adreçats a la participació ciutadana que portin a obrir nous significats.

Es tracta, doncs, de democratitzar el concepte d'art per tal de trencar amb les velles lògiques piramidals, a la recerca d'un art que promogui l'horitzontalitat, el pensament col·lectiu i la igualtat de drets i oportunitats entre la ciutadania.


Moniques2{"name":"2023/04/19/10/06/36dc89f3-5a4d-4606-876e-5b0160438a1b.jpg","author":"ASM","type":"0","location":"0","weight":319887}


MÉS INFORMACIÓ:

Bases de la convocatòria i tramitació:

https://web.gencat.cat/ca/tramits/tramits-temes/Beques-per-a-projectes-de-recerca-i-experimentacio-artistica-en-residencia-al-Centre-dArts-Santa-Monica?category=73667a8a-a82c-11e3-a972-000c29052e2c

Més informació: https://artssantamonica.gencat.cat/ca/detall/Convocatoria-de-beques-2023-2024

El Santa Mònica: https://artssantamonica.gencat.cat/ca/arts-santa-monica


Comunicació i Premsa:

Clara Bofill: cbofillp@gencat.cat / (+34) 93 554 78 61 / 677 29 21 26

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia