Justícia, Drets i Memòria

Vista panoràmica de l'exposició fotogràfica "Lectura i Presó".

Les presons catalanes consoliden la pràctica artística com a element clau en el procés de rehabilitació

query_builder   21 abril 2023 14:39

event_note Nota de premsa

Les presons catalanes consoliden la pràctica artística com a element clau en el procés de rehabilitació

La consellera Ubasart destaca la importància de la fotografia i la lectura “com a eina artística i de reinserció”

Per Sant Jordi, l’onzena edició del concurs Lectura i Presó reuneix al Districte Administratiu les millors fotografies fetes als centres penitenciaris

El concurs Lectura i Presó arriba a l’onzena edició i es consolida com una de les pràctiques artístiques amb més bona rebuda i participació per part dels interns dels centres penitenciaris i de justícia juvenil. En l’edició d’enguany es reforça l’objectiu inicial: mostrar que l’expressió artística en les persones privades de llibertat esdevé un itinerari educatiu que n’afavoreix la reinserció i la rehabilitació.

Durant la jornada, celebrada aquest divendres al Districte Administratiu amb motiu de la diada de Sant Jordi, la consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha destacat la importància de l’expressió artística com a “eina de capacitació, d’empoderament, de cura i de socialització”, i ha reivindicat el model penitenciari català, en què les presons segueixen el camí per ser “espais de vida on passin coses, on es treballi pensant en la dignitat de totes les persones i amb l’objectiu últim de la reinserció”.

En el certamen, organitzat pel Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEJFE), hi han participat un total 159 fotografies procedents de quasi tots els centres penitenciaris. Després, la consellera Ubasart ha inaugurat l’exposició fotogràfica, que recull 25 fotografies procedents del concurs i que es podran veure al Districte Administratiu fins al 23 de maig.

Els premiats del certamen han estat escollits per un jurat format per tres fotògrafs de prestigi reconegut. Les fotografies guanyadores –primer, segon i tercer premi, premi del públic i accèssit– procedeixen dels centres penitenciaris Lledoners, Mas d’Enric, Ponent i Brians 2.

El secretari de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, ha reivindicat l’acte com una projecció comunitària positiva de les persones privades de llibertat i de les activitats que es fan als centres penitenciaris de Catalunya: “les arts audiovisuals, plàstiques i escèniques els permeten sortir per uns instants fora dels seus espais habituals de relació i convivència per viure, a través de la màgia de les imatges, una finestra a la cultura i la llibertat”.

Activitats artístiques que transformen realitats

La celebració també ha acollit una taula rodona, a càrrec de Núria Ardévol Campos, bibliotecària del Centre Penitenciari Puig de les Basses, per donar a conèixer les bones pràctiques en l’àmbit bibliotecari als centres penitenciaris de Catalunya. A més, s’ha celebrat el lliurament de premis Super Lectors/es, als interns que han sol·licitat més préstecs de llibres.

De mitjana, més d’un 10 % de la població penitenciària participa cada any en diverses activitats formatives i de club de lectura a les nostres biblioteques. Els centres penitenciaris gestionen 14.000 préstecs l’any i un fons aproximat de 10.000 exemplars, a les biblioteques centrals, sense comptar els exemplars i els préstecs de les biblioteques modulars.

Les biblioteques penitenciàries, una finestra mental a la cultura i la llibertat

Actualment tots els centres penitenciaris catalans disposen de biblioteca central i d’espais intramodulars de lectura. A Catalunya hi ha 9 centres penitenciaris que tenen 10 biblioteques en total, gestionades per 11 bibliotecaris.

La missió de les biblioteques de les presons és complir el dret a l’accés a la cultura i la informació de les persones privades de llibertat, aspecte fonamental en el procés de reinserció social. A la vegada, també esdevé una oportunitat de generar espais educatius que millorin la qualitat de vida dels usuaris.

Les biblioteques penitenciàries formen part de la comunitat educativa de la presó i garanteixen un dret fonamental d’accés a la informació i la cultura, a més de contribuir a millorar la qualitat de vida i la reinserció de les persones privades de llibertat.

9  

Imatges

La consellera Ubasart durant l'entrega dels premis Super lectors/es.

La consellera Ubasart durant l'entrega dels premis Super lectors/es. 95761

Fotografia guanyadora del 1r premi, "Des de dins", del Centre Penitenciari Lledoners.

Fotografia guanyadora del 1r premi, "Des de dins", del Centre Penitenciari Lledoners. 6994816

Fotografia guanyadora del 2n premi, "El mundo en mis libros", del Centre Penitenciari de Mas d'Enric.

Fotografia guanyadora del 2n premi, "El mundo en mis libros", del Centre Penitenciari de Mas d'Enric. 807832

Fotografia guanyadora del 3r premi, "El món als teus peus", del Centre Penitenciari de Ponent.

Fotografia guanyadora del 3r premi, "El món als teus peus", del Centre Penitenciari de Ponent. 14119665

Fotografia guanyadora del premi Accèssit, "Pasión", del Centre Penitenciari de Brians 2.

Fotografia guanyadora del premi Accèssit, "Pasión", del Centre Penitenciari de Brians 2. 13127955

Fotografia guanyadora del premi Accèssit, "Traffic Book", del Centre Penitenciari de Brians 2.

Fotografia guanyadora del premi Accèssit, "Traffic Book", del Centre Penitenciari de Brians 2. 10953261

La consellera Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Rehabilitació i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, lliuren el primer premi Super lectors/es.

La consellera Ubasart i el secretari de Mesures Penals, Rehabilitació i Atenció a la Víctima, Amand Calderó, lliuren el primer premi Super lectors/es. 144553

Vista panoràmica de l'exposició fotogràfica al Districte Administratiu.

Vista panoràmica de l'exposició fotogràfica al Districte Administratiu. 275551

La consellera Ubasart durant l'entrega de premis de fotografia "Lectura i Presó".

La consellera Ubasart durant l'entrega de premis de fotografia "Lectura i Presó". 168947

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia