Agència Catalana de l'Aigua

L'alcalde de Badalona i el gerent de l'ens d'abastament ATL durant la reunió.

L'Ajuntament de Badalona i l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat acorden treballar conjuntament per tal de resoldre la pèrdua d'aigua a Canyet

query_builder   21 abril 2023 16:01

event_note Nota de premsa

L'Ajuntament de Badalona i l'Ens d'Abastament d'Aigua Ter-Llobregat acorden treballar conjuntament per tal de resoldre la pèrdua d'aigua a Canyet

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, i el gerent de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat, José Miguel Diéguez, han mantingut aquest matí una reunió a la Casa de la Vila per abordar la qüestió de l’aigua que circula pel carrer Riera de Canyet i ha motivat queixes

L’alcalde de Badalona, Rubén Guijarro, i el gerent de l’Ens d’Abastament d’Aigua Ter-Llobregat, José Miguel Diéguez, han mantingut aquest matí una reunió a la Casa de la Vila tal d’abordar la qüestió de l’aigua que circula pel carrer Riera de Canyet i que ha ocasionat queixes dels veïns del municipi en diverses ocasions. Així doncs, han acordat que durant els propers dies, tècnics de l’Ajuntament i d’ATL faran una visita conjunta a aquestes instal·lacions per comprovar-ne el seu estat i determinar si cal dur a terme alguna actuació de reparació o millora, o bé ampliar-ne el seu abast.

En aquest sentit, l’objectiu de totes dues institucions és comú i no és altre que el d’aprofitar al màxim un recurs tan valuós com és l’aigua, especialment important en la situació de sequera actual.

L’origen de l’aigua

L’aigua prové d’una fuita de la conducció que connecta la planta potabilitzadora del Ter amb el centre de distribució de Trinitat, un túnel de 3 metres de diàmetre que va entrar en servei l’any 1966.

La reparació d’aquesta conducció queda supeditada a la construcció del seu desdoblament, ja que no es pot deixar fora de servei una de les artèries més importants per l’abastament de l’àrea metropolitana sense tenir enllestida una alternativa que permeti transportar els cabals necessaris per al subministrament d'aigua a la població.

Entre els anys 2003 i 2009 s’han dut a terme les obres d’aquest desdoblament en 3 dels 4 trams previstos, i falta fer l’obra del 4t tram, que preveu una inversió de 36 milions d’euros i que actualment ja està en licitació. Un cop les obres estiguin enllestides (entre el 2024 i el 2025), es podrà posar en servei la conducció alternativa i valorar quines actuacions s’han de dur a terme per reparar la canonada antiga.

Reaprofitament de l’aigua de la fuita

L’any 2008, Aigües Ter Llobregat, l’empresa pública que gestionava l’abastament d’aigua en alta en aquell moment, i l’Ajuntament de Badalona varen signar un conveni per reaprofitar l’aigua que circula pel barri del Canyet, que és una barreja de l’aigua de la fuita que transporta la conducció d’ATL i de les aportacions naturals de mines que hi ha per la zona.

Amb una inversió de més de 500.000 euros, es va construir un pou amb una bomba d’extracció i es van habilitar dues conduccions, una a cel obert i una altra soterrada. La primera d’elles estava destinada per al reg d’horts de la zona, mentre que la segona serveix per a omplir un dipòsit de 200m3 de capacitat, que es va construir a la zona de Montigalà per reaprofitar l’aigua per a usos municipals (reg de parcs i jardins i neteja de carrers).

En el marc de les actuacions fetes, el conveni establia que aquestes infraestructures passarien a ser de titularitat municipal, un cop passat el període de garantia d’un any.

Seguiment i control de la fuita

ATL duu a terme des de l’any 2008 controls i aforaments semestrals d’aquesta fuita per tal de comprovar la seva evolució.

Durant el període 2008-2022, la fuita s’ha mantingut estable al voltant dels 2 l/s. Aquest cabal representa un 0,025% del cabal abastit per aquesta conducció, que transporta de mitjana un cabal de 4.000 l/s.

D’altra banda, l’eficiència global de la xarxa gestionada per ATL és d’un 98%.

1  

Imatges

L'alcalde de Badalona i el gerent de l'ens d'abastament ATL durant la reunió.

L'alcalde de Badalona i el gerent de l'ens d'abastament ATL durant la reunió. 106558

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 147895

Acció climàtica
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia