Tallers i concursos literaris omplen de cultura els centres al llarg de tota la setmana

Ponent i Quatre Camins participen en les jornades municipals de Sant Jordi

Una mirada feminista i reivindicativa als centres de justícia juvenil

Coincidint amb la proximitat de la diada de Sant Jordi, al llarg de la setmana s’han organitzat més d’un centenar d’activitats als centres penitenciaris i de justícia juvenil. La festivitat és el pretext per treballar de manera comunitària, amb la implicació dels professionals i dels interns, i per democratitzar l’accés a la cultura.

Entre les activitats destaquen els tallers de roses i punts de llibre, les paradetes de llibres, dracs i roses, els concursos literaris i les representacions teatrals. Destaca l’accent de les activitats plantejades als centres de justícia juvenil. En aquest cas, es treballa amb una mirada feminista i empoderadora.

Democratització de la cultura als centres penitenciaris

La promoció i difusió cultural en què s’emmarquen les activitats de Sant Jordi es duen a terme amb l’objectiu de convertir l’espai social de la presó en un espai educatiu. Es tracta de tallers, concursos i actuacions que atenen les necessitats educatives individuals i que alhora incideixen en els contextos socioculturals en els quals s’interrelacionen els centres penitenciaris. Per tant, són un dels principals recursos de la intervenció socioeducativa.

Sobretot, els tallers d’arts plàstiques, visuals, escèniques i audiovisuals són molt enriquidors per potenciar la democratització de la cultura als centres penitenciaris, alhora que potencien la resocialització i eviten l’exclusió social. L’objectiu d’aquests tallers és oferir a les persones privades de llibertat la possibilitat de desenvolupar nous interessos, capacitats i aptituds, i adquirir nous coneixements sobre determinades manifestacions culturals; també, educar i estimular el coneixement com a eina de reinserció social.

Els centres penitenciaris de Ponent i Quatre Camins participen en les jornades municipals de Sant Jordi

Els interns de Quatre Camins han participat en la jornada de Sant Jordi de la Roca del Vallès, amb la parada de tallers artístics i el projecte Gats Quatre Camins. També han realitzat diferents tallers de roses, una fira de Sant Jordi, el concert per al 21è Festival Blues de Barcelona, una obra de teatre i un concurs literari.

Ponent també se suma a la participació de la diada amb una paradeta de Sant Jordi a la ciutat de Lleida, que ofereix productes elaborats pels interns. A més, durant la setmana, s’han organitzat tallers de roses, paradetes de llibres i un concurs literari.

Puig de les Basses ho ha celebrat amb una presentació literària, paradetes i una representació teatral.

Brians 1 ha organitzat un concurs literari i una representació teatral anomenada Càmera cafè, a càrrec dels docents del Centre de Formació d’Adults Artur Martorell, el dia 21 d’abril. I a Brians 2 han fet una fira de Sant Jordi, un taller literari musical i artístic amb alumnat de la UB i un laberint sensorial.

Els tallers de roses i punts de llibres, les paradetes de llibres, dracs i roses i els concursos literaris han estat les activitats principals de Mas d’Enric i del Centre Penitenciari de Joves. Destaca la instal·lació de Sant Jordi amb material reciclat i elaborat pels participants del Taller d’Arts Plàstiques, al carrer Major de Mas d’Enric, i la realització d’un mural al Centre Penitenciari de Joves.

Una mirada feminista i reivindicativa als centres de justícia juvenil

Els set centres educatius de justícia juvenil que hi ha a Catalunya han acollit al llarg de tota la setmana un seguit d’activitats educatives, culturals i de lleure, amb motiu de la celebració de Sant Jordi.

Els centres Oriol Badia, Can Llupià i Els Til·lers aporten una mirada feminista i reivindicativa al tradicional conte de sant Jordi. A Can Llupià la diada ha girat sota el lema “Tots som sant Jordi lluitant contra els nostres dracs”, per celebrar els jocs florals. A Oriol Badia s’ha treballat amb els joves la llegenda de santa Jordina. I a Els Til·lers han fet dracs de papiroflèxia, han redactat una alternativa de la llegenda de sant Jordi i n’han llegit diferents adaptacions.

El centre educatiu Folch i Torres ha elaborat roses per a més de 160 avis del Centre Hospital Asil de la Garriga. Els interns els hi portaran el dia de Sant Jordi. Aquest dia, els joves assistiran a una actuació castellera i un vermut musical.

Al centre educatiu Montilivi s’ha fet un intercanvi entre relats de vida escrits pels interns i els escrits per un nombre semblant d’usuaris del Centre Ocupacional Montilivi, del Grup Fundació Ramon Noguera; una activitat pensada per fer una aproximació a l’entorn més immediat i amb la intenció de conèixer altres realitats. A part, per celebrar Sant Jordi, també s’han fet diversos tallers de roses, punts de llibre i un cartell utilitzant diverses tècniques plàstiques.

A L’Alzina han fet una cursa solidària i una cursa d’orientació, diverses activitats enfocades al bàsquet, un concert de música i un taller de teatre i circ.

Pel que fa al Centre Educatiu El Segre, s’ha dut a terme un collage amb diferents textures: roba reciclada i papers de diaris, i també una auca de sant Jordi.

5  

Imatges

Manualitats dels interns al centre educatiu Can Llupià.

Manualitats dels interns al centre educatiu Can Llupià. 257904

Taller de creació d'un cartell utilitzant diverses tècniques plàstiques al Centre educatiu Montilivi.

Taller de creació d'un cartell utilitzant diverses tècniques plàstiques al Centre educatiu Montilivi. 372865

Alternativa de la llegenda de sant Jordi a l'Escola Els Til·lers.

Alternativa de la llegenda de sant Jordi a l'Escola Els Til·lers. 103033

Els interns del centre educatiu Folch i Torres han elaborat roses per a més de 160 avis del Centre Hospital Asil de la Garriga.

Els interns del centre educatiu Folch i Torres han elaborat roses per a més de 160 avis del Centre Hospital Asil de la Garriga. 245820

Collage amb papers de diaris al Centre Educatiu El Segre.

Collage amb papers de diaris al Centre Educatiu El Segre. 102036