Direcció General de Comunicació

Conselleres Vilagrà i Verge i secretària Caula

El Govern consolida l'aposta per l'esport femení i igualitari amb el congrés 'La igualtat en Joc'

query_builder   24 abril 2023 13:28

event_note Nota de premsa

El Govern consolida l'aposta per l'esport femení i igualitari amb el congrés 'La igualtat en Joc'

  1. Tindrà lloc a l’INEFC Barcelona del 26 al 28 d’abril i comptarà amb la presència d’especialistes internacionals en gènere i esport de reconegut prestigi per augmentar el reconeixement de l’esport femení a casa nostra
  2. Les conclusions del congrés serviran al Govern per elaborar un Pla d’impuls de l’esport femení, que reculli la feina portada a terme en l’àmbit del suport a l’esport femení i defineixi noves actuacions per millorar-lo i potenciar-lo


PRESENTACIÓ CONGRÉS 'LA IGUALTAT EN JOC'{"name":"2023/04/24/13/33/8e9b0f57-74e3-4ea8-8805-c1434744d876.jpeg","author":"Govern","type":"0","location":"0","weight":157264}


El Govern ha presentat avui el congrés ‘La igualtat en Joc’, que tindrà lloc a l’INEFC Barcelona del 26 al 28 d’abril i es convertirà en un acte per a la transferència de coneixement i l’intercanvi d’experiències al voltant de l’esport femení a Catalunya. Especialistes en la matèria de reconegut prestigi debatran sobre les estratègies que cal seguir per afavorir la igualtat en el món de l’esport. A l’acte, que s’ha fet al Palau de la Generalitat, hi ha participat la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons; la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, i la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula i Paretas.

Durant la presentació, la consellera de la Presidència, Laura Vilagrà Pons, ha assegurat que el Congrés serà una “plataforma de transferència de coneixement” que permetrà concretar accions i “fer polítiques públiques de més impacte, més eficients i més eficaces” sobre l’esport femení i inclusiu a Catalunya. En aquest sentit, la consellera ha recordat l’aposta del Govern per l’esport femení i ha insistit que “volem un país més just, més igualitari, més feminista”. L’esport és una “bona eina per potenciar i arribar a aquest país que anhelem”, ha afegit. La consellera ha parlat “d’impuls decisiu a l’esport femení i inclusiu” i ho ha exemplificat amb l’increment de recursos, la visualització de dones esportistes com a referents i, ara també, amb el congrés ‘La igualtat en Joc’. La consellera ha vaticinat que seran tres dies “intensos” de debat amb temes rellevants com l’esport segur, els plans igualtat o la promoció i patrocini de l’esport femení: “Volem més directives, més tècniques, més dones a tots els nivells”, ha reblat.

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha destacat que l’esport femení del país està fent història i les esportistes han esdevingut referents, cosa que “ha obert camí per a moltes altres dones, especialment per a les més joves i per a les nenes, al mateix temps que ha fet canviar els imaginaris col·lectius associats a la pràctica esportiva”. La consellera ha subratllat que “espais de debat i d’intercanvi de coneixement com el congrés ‘La Igualtat en Joc’ són imprescindibles per posar sobre la taula la realitat que viuen les esportistes”, i per avançar en la lluita contra els estereotips masclistes, la precarietat de les professionals, la bretxa salarial i els obstacles i reticències perquè les dones puguin accedir als quadres tècnics i directius dels clubs esportius. Per últim, Verge ha finalitzat la seva intervenció posant en relleu la necessitat de “polítiques esportives feministes com les que el Govern està impulsant, per anivellar la pista i tenir un joc just i equitatiu, per tenir un esport lliure de desigualtats, discriminacions i violències”.

El Congrés

El congrés l’organitza l’INEFC a través de la Secretaria General de l’Esport i de l’Activitat Física, amb la coordinació dels Departaments de la Presidència i d’Igualtat i Feminismes, i té la voluntat d’incidir en la visibilitat i el reconeixement de l’esport femení a Catalunya, per afavorir el seu creixement i la seva promoció arreu, tant als carrers com a les escoles i, evidentment, al món de l’esport.

Les conclusions del congrés serviran al Govern per elaborar un Pla d’impuls de l’esport femení, que reculli la feina portada a terme en l’àmbit del suport a l’esport femení i defineixi noves actuacions per millorar-lo i potenciar-lo.

L’activitat té lloc en el context de transformació feminista que es viu al país i per al qual treballa el Govern. L’impuls de l’esport femení és una peça fonamental d’aquesta transformació, motiu pel qual la Generalitat impulsa un congrés que s’engloba en les actuacions de suport, tant econòmic com de visibilitat, que l’executiu català està portant a terme per afavorir el creixement i la promoció de l’esport femení, en totes les facetes i àmbits.

D’aquesta manera i, com ha explicat la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula i Paretas, més de 600 participants debatran, intervindran, comentaran i analitzaran, des de les seves pròpies experiències i sota les diferents activitats organitzades –comunicacions orals, tallers, diàlegs i taules rodones–, “com s’està treballant en el món de l’esport per aconseguir la igualtat entre homes i dones i eliminar les discriminacions de tota mena”.

“A través de l’expertesa de les persones ponents i l’intercanvi de coneixements, farem una escolta activa per aprendre de les millors i fer passos endavant per garantir la igualtat de condicions entre homes i dones en el sector esportiu”, ha afegit Anna Caula i Paretas. Els continguts i espais de trobada s’estructuren en tres grans eixos: el sector públic, el sector associatiu i el sector comercial i de comunicació. “Aquesta xarxa ens fa únics i defineix aquest ADN esportiu català”, ha dit.

Dimecres 26 d’abril a les 15.30 hores, tindrà lloc la conferència inaugural “Gender Equality on the Move: Accelerate!” (“La igualtat de gènere en joc: premem l’accelerador!), a càrrec de Johanna Adriaanse, professora de la Universitat Tecnològica de Sydney (Austràlia) i experta en l’esport, la dona i la igualtat de gènere.

Dues conferències plenàries més centraran l’interès dels dos dies següents. Dijous 27, a les 9 hores, Marijke Fleuren, presidenta de la Federació Europea d’Hoquei i membre del Consell Executiu de la Federació Internacional d’Hoquei (FIH), obrirà la jornada amb “Good Practices in Promoting Gender Equality in Sport Organizations” (“Bones pràctiques en la promoció de la igualtat de gènere en les organitzacions esportives”). I divendres 28, també a les 9 hores, Nicole M. Lavoi, professora titular a l’Àrea de Ciències Socials i del Comportament de la Facultat de Cinesiologia de la Universitat de Minnesota i directora del Tucker Center for Reasearch on Girls & Women in Sport, parlarà sobre “Women in Sport Coaching” (“Les dones en l’entrenament esportiu”).

Lideratge, comunicació i esport d’elit

Durant tots tres dies, el Congrés acollirà diversos diàlegs en paral·lel i també tallers pràctics entorn de la igualtat en l’esport, que giraran al voltant del rol de les dones en el lideratge esportiu, els mitjans de comunicació i el seu paper en la difusió de l’esport femení, la vinculació entre esport, adolescència i gènere, així com de les polítiques d’igualtat o la prevenció de les violències sexuals.

Pel que fa a l’esport d’elit, es farà una taula rodona amb les esportistes Helena Arias, Sílvia Bonastre, Aina Cid, Laura Heredia i Itziar Llobet, on exposaran “la situació de les dones en l’alta competició, amb les dificultats, reptes i oportunitats”, apuntava Anna Caula i Paretas. A més, hi haurà comunicacions orals i presentació d’experiències, actuacions, i, finalment, una sessió de cloenda, amb les conclusions i un debat final.

“El congrés serà molt potent i neix com una aposta també per l’esport circular: tots els àmbits de l’esport –l’escolar, el femení, els grans esdeveniments o l’esport per a persones en capacitats diverses- es retroalimenten”, ha exposat la secretària general, per qui durant els tres dies d’activitat “parlarem i reflexionarem. I tornarem a casa pensant que tenim capacitat de transformar”.

El programa actualitzat, amb totes les activitats esmentades en detall, es pot trobar al web del Congrés, així com el material necessari per fer-ne la difusió, com ara el vídeo promocional. El congrés tindrà presència pròpia a les xarxes socials d’Instagram i Twitter (@laigualtatenjoc), que en recolliran la informació més rellevant.


1  

Imatges

PRESENTACIÓ CONGRÉS 'LA IGUALTAT EN JOC'

PRESENTACIÓ CONGRÉS 'LA IGUALTAT EN JOC' 157264

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia