- En una reunió celebrada avui a Barcelona, regants i Departament han compartit l’extrema gravetat de la situació i han acordat treballar de la mà per fer realitat una inversió que és imprescindible per garantir el futur del sector i, alhora, garantir un ús sostenible de l’aigua davant l’actual context d’emergència climàtica
El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural i la comunitat de regants del Canal d’Urgell fan front comú per exigir la modernització del reg al Ministeri d’Agricultura. En una reunió celebrada avui a Barcelona, regants i Departament han compartit l’extrema gravetat de la situació i han acordat treballar de la mà per fer realitat una inversió que és imprescindible per garantir el futur del sector i, alhora, garantir un ús sostenible de l’aigua davant l’actual context d’emergència climàtica.
Ambdues parts han compartit i manifestat l’enuig i la preocupació davant la complicada situació provocada per aquesta severa sequera i que afecta entorn a 50.000 hectàrees de reg del Canal d’Urgell. En aquest sentit, la consellera ha assegurat als regants que el Govern hi és i hi serà al costat del sector agrari de les comarques de Lleida, i de la resta del país, per treballar de forma conjunta i trobant les solucions necessàries per fer front a les conseqüències derivades de la sequera.
I, per la seva part, des de la comunitat de regants del Canal d’Urgell han compartit l’escenari de planificació de cultius que han realitzat amb l’objectiu de preveure quines seran les afectacions per la sequera a curt, mig i llarg termini si no milloren els cabals disponibles pel reg a través del canal que depèn de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre.
Des del Departament d’Acció Climàtica, a través d’una carta de la consellera Jordà adreçada al ministre d’Agricultura, Luis Planas, s’ha proposat firmar un conveni per cofinançar la modernització del canal d’Urgell on el Govern assumiria el 60% dels cost i el 40% restant per part de l’estat. I, en aquest sentit, la consellera i regants han acordat treballar de forma coordinada per tal d’exigir a l’estat modernitzar la xarxa de reg de l’estat més antiga sense modernitzar.
A la reunió hi han participat la consellera, Teresa Jordà i Roura; el secretari general, David Mascort i Subiranas; el secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol i Bresolíl; el secretari d’Agenda Rural, Oriol Anson i Fradera, i per part de la comunitat de regants el president, Amadeu Ros i Farré i el director general, Xavier Díaz i Vendrell.
Reunió amb la Taula Agrària
Durant la tarda, la consellera, Teresa Jordà i Roura, i el secretari general, David Mascort i Subiranas, s’han reunit també amb a la Taula Agrària i han compartit el compromís del Govern d’ajudar al sector per fer front a les pèrdues derivades de la sequera.
La consellera ha explicat que durant la reunió de la Mesa de la sequera, que es va celebrar la setmana passada a Madrid, van reclamar explícitament al Ministeri d’Agricultura ajudes directes al sector i, en aquest sentit, ha reiterat que des del Govern es treballarà perquè aquestes ajudes es facin realitat amb la major celeritat possible.
En aquest sentit, Jordà també ha informat que s’ha exigit al ministeri una moratòria per aplicar el Quadern Únic d’Explotació. La titular del Departament ha estat contundent respecte aquest punt i ha reiterat que Catalunya no l’aplicarà aquest setembre i que, en tot cas, ho farà a partir de l’1 de gener de 2026 que és quan serà d’obligat compliment per la Unió Europea.
Finalment, la consellera ha recordat el Govern va aprovar el Pla Especial de Sequera el 2020 i que va començar a aplicar-se el 2021 en vista a l’absència de precipitacions abundants. I, de la mateixa manera, ha confirmat durant la Taula Agrària que s’estan impulsant totes les mesures i accions treballades durant la cimera de la sequera.