Acció Exterior i Unió Europea

Acte macroregió

Viatge a Brussel·les per impulsar la macroregió mediterrània

Serret, des de Brussel·les: "La sequera és un bon punt de partida per impulsar la macroregió mediterrània"

query_builder   24 abril 2023 20:19

event_note Nota de premsa

Viatge a Brussel·les per impulsar la macroregió mediterrània

Serret, des de Brussel·les: "La sequera és un bon punt de partida per impulsar la macroregió mediterrània"

  1. La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea participa en un acte per promocionar la macroregió mediterrània, en el marc de la setmana europea de les macroregions, organitzada per la Comissió Europea.
Acte macroregió
La consellera Serret intervé a l’acte ‘Amics de la macroregió mediterrània’ a Brussel·les.
{"name":"2023/04/24/20/21/b6ede0f4-357c-47d3-aec6-59daaf697352.jpg","author":"Exteriors","type":"0","location":"0","weight":63133}

La consellera d’Acció Exterior i Unió Europea, Meritxell Serret i Aleu, és de viatge de treball a Brussel·les per participar en l’acte ‘Amics de la macroregió mediterrània’, organitzat per la Conferència de les Regions Perifèriques Marítimes (CRPM), el Govern de la Regió Sud Provença-Alps-Costa-Blava i el Govern de Catalunya, coincidint amb la setmana europea de les estratègiesmacroregionals que promou la Comissió Europea. 

L’acte vol donar un impuls al projecte de la macroregió mediterrània, una iniciativa que ha de possibilitar una major cohesió i cooperació i una governança més fluida entre els territoris i els actors de la Mediterrània, per poder donar resposta als creixents reptes compartits. “Avui fem un pas endavant en el reforçament de la cooperació mediterrània, incloent-hi totes les institucions i actors en el llançament de la macroregió, recolzada pel Comitè de les Regions i el Parlament Europeu”, ha dit la consellera Serret, que ha subratllat que aquest pas endavant demana “la necessària complicitat de la Comissió Europea i el Consell de la Unió Europea”.

Construir una Mediterrània avançada i integrada amb una Europa de futur és crucial per a la UE i és un dels eixos de l’estratègia d’acció exterior de Catalunya. Perquè Europa i la Mediterrània són les nostres prioritats, i el seu futur està interrelacionat”, ha declarat Serret durant el seu discurs a l’acte, on també hi ha assistit el delegat del Govern davant la Unió Europea, Ignasi Centelles Santana, i el secretari general de l’Euroregió Pirineus Mediterrània, Xavier Bernard-Sans.

Estem fent front a reptes globals cada cop més complexos que demanen un marc de cooperació reforçat”, ha dit Serret, i ha posat d’exemples la crisi climàtica i, més concretament, la sequera extrema que afecta tant Catalunya com altres parts de la regió mediterrània.“Necessitem accions urgents amb un impacte real a escala local”, ha alertat.

En aquest sentit, Serret ha assegurat que “la sequera és un bon punt de partida per impulsar la macroregió mediterrània” i ha insistit que “hem de ser capaços de donar una autèntica resposta a aquests reptes”. Ha recordat que “els reptes mediterranis també són europeus” i que “hem d’actuar junts per afrontar-los de forma adequada i eficaç”. Serret ha reivindicat la necessitat de “més polítiques euromediterrànies a les institucions de la UE” i de “pensar estratègicament en la conca mediterrània”. Per aquest motiu, Serret ha convingut que “ha arribat el moment d’una estratègia macroregional per reforçar la cooperació a la Mediterrània a través d’accions amb més impacte”.

La consellera Serret ha explicat que les polítiques euromediterrànies són una prioritat del Govern de Catalunya.“Com a actor estratègic mediterrani, Catalunya treballarà intensament per la creació de la macroregió mediterrània. El nostre objectiu és cooperar, especialment en l’àmbit de la UE, per promoure la cohesió territorial transfronterera a la regió mediterrània”. Serret, a més, ha assegurat que “el nostre compromís no es limita només a crear” la macroregió, sinó a “fer-la realitat”, “una realitat que implica potenciar els espais comuns de cooperació ja existents, com l’Euroregió Pirineus Mediterrània”, que presideix actualment la Generalitat de Catalunya.

Macroregió{"name":"2023/04/24/20/22/ab64e49b-6a52-4b5e-ae9e-0638420bef75.jpg","author":"Exteriors","type":"0","location":"0","weight":92857}

Durant la seva estada a Brussel·les, i en el marc de l’impuls de la macroregió, la consellera Serret s’ha reunit amb la vicepresidenta del Consell regional de Tànger-Tetuan-Al Hoceima, Rafia el Mansouri, i també amb el vicepresident de la Regió Sud Provença-Alps-Costa Blava, Jean-Pierre Colin.

2  

Imatges

La consellera Serret a l'acte per la macroregió mediterrània

La consellera Serret a l'acte per la macroregió mediterrània 101594

Acte macroregió mediterrània

Acte macroregió mediterrània 149855

sequera
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia