1. Una unitat de tren de la línia de Llobregat-Anoia ha estat batejada avui amb el nom de la pedagoga i referent feminista, en commemoració del 150è aniversari del seu naixement


Foto{"name":"2023/04/25/18/19/e7c7b016-ec87-4551-9692-27dc226f6232.jpeg","author":"Departament d'Educació","type":"0","location":"0","weight":134731}


El conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, acompanyat del president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Toni Segarra i Barreto, han batejat avui un tren de la línia Llobregat-Anoia amb el nom de la mestra i pedagoga Rosa Sensat i Vilà, amb motiu de la commemoració del 150è aniversari del seu naixement, promoguda pel Departament d’Educació.

Durant l’acte d’avui, s’han llegit fragments de l’obra de Rosa Sensat. La lectura ha anat a càrrec de Mar Hurtado Parras, presidenta de l’associació de mestres que porta el nom de la reconeguda mestra i pedagoga. L’acte també ha comptat amb la presència de familiars de Sensat i d’altres representants de l’entitat.

El conseller Josep Gonzàlez-Cambray ha definit Rosa Sensat com “mestra de mestres, apassionada per l’educació. Sempre oberta als nous corrents pedagògics i compromesa amb una escola nova”, i ha recordat que “per això, a casa nostra el seu nom sempre ha anat lligat a la voluntat de renovació pedagògica i al compromís amb la formació contínua dels mestres de l’escola catalana”. L’Associació de Mestres Rosa Sensat, ha afegit, “forma part de les institucions de país que fan que ens sentim orgullosos del sistema educatiu català”.

Per la seva banda, el president d’FGC, Toni Segarra, ha posat en valor que la flota de Ferrocarrils incorpori el nom d’una pedagoga, Rosa Sensat, “que és tot un referent en el camp de l’educació i la lluita feminista”.Amb aquest bateig, ha afegit, “volem fer un homenatge diari a una mestra pionera de la renovació pedagògica i que va ser promotora de la formació de les dones”.

Rosa Sensat i Vilà (El Masnou, 1873 - Barcelona, 1961)

Mestra i defensora de la renovació pedagògica i l’educació de les dones, Rosa Sensat va participar en el moviment feminista de principis del segle XX i va treballar per difondre els principis de la Nova Escola.

Sensat va treballar en diverses institucions d’ensenyament, va interessar-se per la Institución Libre de Enseñanza a Madrid i va visitar experiències escolars d’avantguarda a Bèlgica, Suïssa i Alemanya.

Va ser responsable de la secció de nenes de l’Escola Municipal de Bosc, a Montjuïc (Barcelona), la primera escola pública a l’aire lliure i adscrita a les idees de l’Escola Nova, i directora del Grup Escolar Milà i Fontanals del Patronat Escolar. També va estar vinculada al feminisme de principis del segle XX i va exercir de divulgadora. Va participar en congressos i va impartir cursos i conferències per explicar els principis de l’Escola Nova.

En reconeixement a la seva tasca pedagògica, l’associació de mestres liderada per Marta Mata i Garriga li va posar el seu nom: Escola de Mestres Rosa Sensat (1965). Uns anys més tard, es va convertir en l’actual Associació de Mestres Rosa Sensat.