1. Segons un estudi d’ACCIÓ, el sector català de les tecnologies immersives factura prop de 137 milions d’euros de manera agregada i ocupa al voltant de 900 treballadors
  2. Les empreses catalanes d’aquest àmbit s’especialitzen principalment en el desenvolupament d’aplicacions per a sectors com l’entreteniment, el comerç o la indústria 4.0
  3. A escala mundial es calcula que aquestes tecnologies, que es basen en la generació de nous entorns que fusionen el món físic i el virtual, assoliran un valor de mercat de 650.000 milions de dòlars l’any 2028

Catalunya compta amb 153 empreses dedicades a les tecnologies immersives, segons dades d’un estudi d’ACCIÓ, l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball, que radiografia per primera vegada aquest àmbit. L’informe s’ha fet públic avui en un acte celebrat al metavers Koonstel de Secpho.

El document defineix les tecnologies immersives com aquelles que permeten construir entorns que fusionen el món físic i el virtual. D’aquesta manera, es crea una realitat digital o simulada on els usuaris poden interactuar i explorar en una nova dimensió. Les principals tecnologies immersives són la realitat virtual, la realitat augmentada, la realitat mixta, l’holografia i el metavers, entre d’altres.

Les tecnologies immersives a Catalunya

D’acord amb l’informe elaborat per ACCIÓ, les empreses catalanes especialitzades en tecnologies immersives facturen 136,6 milions d’euros de manera agregada i donen feina a prop de 900 treballadors. Es tracta d’un sector en creixement, ja que el 58,2% del total de les companyies té menys de 10 anys i un terç (32,7%) són startups. A més, el 19% són exportadores.

Segons la seva especialització, la majoria de les empreses es dediquen a la realitat virtual (66%), seguides de les de realitat augmentada (48,4%) i el metavers (16,3%). Per aplicacions, el 39,2% de les companyies catalanes d’aquestes tecnologies treballen en el camp de l’entreteniment, seguides del comerç i el màrqueting (37,3%), la indústria 4.0 (17%), la formació (11,8%) i la salut (10,5%).

L’estudi destaca que Catalunya compta amb un ecosistema de suport que inclou agents més enllà de les empreses, com ara els centres tecnològics i instituts de recerca; les universitats i centres formatius; les associacions i equipaments; els clústers, les institucions i l’administració pública, a banda de fires i congressos de renom mundial com el MWC, l’ISE, l’IoT Solutions World Congress o l’Advanced Factories.

De fet, a Catalunya existeixen diferents iniciatives en aquest àmbit. És el cas del Catvers, el metarvers de referència impulsat pel CBCat, el Centre Blockchain de Catalunya, amb el suport de la Generalitat de Catalunya i la Cambra de Comerç de Barcelona. A futur, se li sumaran altres iniciatives com el Catalunya Media City a les Tres Xemeneies, el proper hub audiovisual i digital català.

Catalunya és ja un territori atractiu per a les tecnologies immersives: Barcelona és la 4a ciutat de la UE en rondes tancades per startups, amb 15 per valor de 19 milions de dòlars (2018-2022). És també la 7a ciutat europea amb més talent que treballa en tecnologies immersives, per davant d’Estocolm o Madrid. A més, 100 entitats catalanes han captat més de 55 milions d’euros en projectes europeus relacionats amb les tecnologies immersives.

Aplicacions de les tecnologies immersives

Les tecnologies immersives tenen aplicacions en múltiples sectors econòmics, que suposaran una transformació en la manera com les empreses interactuen amb els seus consumidors i permetrà generar nous negocis. Així, l’estudi destaca algunes aplicacions que ja s’estan treballant com ara en l’entreteniment (i, especialment, en els videojocs, però també el cinema o la música), la salut (per al tractament de trastorns psicològics o en la rehabilitació, per exemple), la indústria 4.0 (faciliten les fases de disseny i prototipatge de productes), l’educació (permeten entrenar i aprendre habilitats que en la vida real comporten un risc), el comerç (els establiments poden oferir experiències als seus clients sense sortir de casa) o el turisme (es poden realitzar recorreguts virtuals per explorar destinacions).

Val a dir que aquestes tecnologies encara estan en una fase incipient i serà necessària recerca i innovació, però també estandardització i interoperabilitat per fer aflorar el seu potencial de transformació i d’impacte. El desplegament d’aquestes tecnologies requereix la participació d’altres camps tecnològics com la intel·ligència artificial, el blockchain, la fotònica, els sensors o les pantalles, a més del desenvolupament de disseny d’entorns i avatars, nova maquinària i programari o models 3D. A més a més, cal tenir present que la irrupció d’aquestes tecnologies comportarà grans avenços, però també reptes a l’hora d’integrar-les, com pot ser el cost, una oferta i demanda que encara són incipients o dubtes en l’àmbit legal i ètic.

Creixement mundial

D’altra banda, l’estudi d’ACCIÓ també subratlla que a escala mundial les tecnologies immersives assoliran un valor de mercat de 650.000 milions de dòlars de manera agregada el 2028, amb un ritme de creixement anual del 38%. Al continent europeu, on ja s’han desplegat diferents iniciatives comunitàries en aquest àmbit, es calcula un creixement anual del 36% i que el sector assolirà els 71.000 milions de dòlars l’any 2026, amb aplicacions sobretot en l’entorn dels videojocs. Entre els principals països impulsors d’aquestes tecnologies que destaca el document es troben els Estats Units, Alemanya, França, la Xina i el Japó.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

Twitter @accio_cat | Twitter @empresacat | Twitter @treballcat

Facebook @acciocat

Linkedin ACCIÓ

Youtube ACCIÓ


1  

Imatges

Imatge de l'acte celebrat al metavers Koonstel de Secpho.

Imatge de l'acte celebrat al metavers Koonstel de Secpho. 2447464