Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

DACC

Teresa Jordà: "La innovació és clau per fer més resilient el sector primari davant l'actual context d'emergència climàtica"

query_builder   26 abril 2023 20:03

event_note Nota de premsa

Teresa Jordà: "La innovació és clau per fer més resilient el sector primari davant l'actual context d'emergència climàtica"

  1. La consellera del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ha presidit el lliurament dels Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) i Ruralapps 2022 a Manlleu
  2. El lliurament de premis ha tingut lloc en el marc del Dia de la Innovació Agroalimentària, i també ha acollit la celebració del 10è aniversari del premi Ruralapps.
DACC{"name":"2023/04/26/19/56/89388b5c-83b4-406a-a376-8c42d1bd83f1.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":3453323}

La consellera d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, acompanyada del secretari d’Alimentació, Carmel Mòdol, ha presidit el lliurament dels Premis a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) i Ruralapps 2022, que s’han celebrat a Manlleu en el marc del Dia de la Innovació Agroalimentària. La consellera ha destacat que la innovació és “clau per fer més resilient el sector primari davant l’actual context d’emergència climàtica i ara especialment que el camp està molt tensat per la sequera”

El sector està fent els deures però tenim molta feina per fer encara i nosaltres hi som i hi serem acompanyant-lo perquè sabem que l’excel·lència del sector és la garantia d’un futur agrari sostenible social, econòmic i ambientalment”

En aquest sentit, Jordà ha argumentat que és “imprescindible connectar el món agrari amb el món tecnològic per enfortir un sector que, sense dubte, és la garantia d’un país cohesionat”

Catalunya té un sector agroalimentari cada vegada més enfortit, capaç de competir en els mercats internacionals i de contribuir a la generació d’ocupació, benestar i equilibri territorial”, ha afegit.

Un sector – ha conclòs- “que ha sabut conservar els valors tradicionals com ara la qualitat de la producció i el respecte envers la natura i combinar-los amb innovació tecnològica i competitivitat, sostenibilitat i adaptació als mercats i reptes socials i territorials del nostre país”.

L'objectiu dels premis PITA és valorar la incorporació d’innovacions per a la competitivitat i la sostenibilitat del sector agroalimentari amb el reconeixement a les empreses agràries, l’agroindústria i els joves amb esperit innovador i emprenedor que apliquin noves tecnologies, optimitzin processos per a incrementar la competitivitat, la preservació ambiental i les Bones Pràctiques productives, i alhora garanteixin beneficis econòmics, de qualitat, d’ergonomia i de seguretat i sostenibilitat de les produccions.

El premi Ruralapps reconeix el treball de les empreses que han desenvolupat un programari funcional o solucions tecnològiques que contribueixen a la millora dels sectors agroalimentari, forestal o del medi rural o bé, que faciliten l'accés a la informació, en aquests àmbits a la ciutadania.

Els PITA compten amb tres categories de candidatures: el premi a l’explotació agrària, el premi a l’agroindústria, i el premi al/a la jove emprenedor/a innovador/a. Als guanyadors se’ls premia amb 6.000 € cadascun, i els finalistes amb 2.000 €. Els premis Ruralapps, amb dues categories: la modalitat de Ruralapps ciutadania i la modalitat de Ruralapps professional. El premi és de 4.000 € per a cada guanyador i 2.000 € per a cada finalista. 

Guanyadors i finalistes dels premis PITA 2022

  1. Modalitat explotació agrària:

- Guanyador: TEB VERD SCCL

Per la implementació d’un sistema pioner d’aprofitament de subproductes forestals per a la producció de bolets gourmet i per a la inserció laboral de persones amb diversitat funcional.

- Finalista: Xavier Quirante Sales

Per la implementació d’un sistema digital de tancats virtuals per a la gestió de la pastura.

  1. Modalitat agroindústria:

- Guanyador: Caviaroli S.L.

Pel desenvolupament d’una tecnologia innovadora i autofabricada per a encapsular i esferificar oli d’oliva verge extra i suc d’oliva per a l’alta gastronomia.

- Finalista: AGRI-ENERGIA, S.A.

Per la creació d’una nova farina ecològica a partir de la recuperació del blat Florence Aurora als Aiguamolls de l’Empordà.

  1. Modalitat jove emprenedor/a innovador/a:

- Guanyador: Clara Busoms Herms, Noir et Blanc ®

Per l’emprenedoria i la recuperació de la referència de la tòfona osonenca a escala nacional i internacional.

- Finalista: Marc Talavera Roma, Eixarcolant Llavors SCCL

Per l’emprenedoria i recuperació de plantes silvestres comestibles i resilients al canvi climàtic.

Guanyadors i finalistes dels premis Ruralapps 2022

  1. Modalitat de Ruralapps professional:

- Guanyador: Honey.IA de Sonycat systems

Per un robot intel·ligent per a l’aplicació en l’apicultura que mitjançant un equip d’Internet de les Coses permet fer anàlisis pol·líniques i de qualitat de la mel de forma automàtica i autònoma, mitjançant microscòpia, robòtica, visió per computador i eines d'aprenentatge profund.

- Finalista: Dosaviña de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC)

Per a la determinació de la dosi òptima de fitosanitaris a la vinya.

  1. Modalitat de Ruralapps ciutadania:

- Guanyador: Forest HEAT del Centre de Ciència i Tecnologia Forestal de Catalunya (CTFC)

Per a una aplicació d’accés multiplataforma per fer seguiment i gestionar en línia els consums de biomassa, així com els consums d’energia de les calderes d’instal·lacions de municipis o persones usuàries de la plataforma.

- Finalista: Bomba Bomba online, SL

Pel programari de comerç electrònic i l’aplicació Som la Bomba, que ajuda els petits productors a vendre tant en el canal directe amb els consumidors com en el professional amb els consumidors com en el professional amb els distribuïdors.

3  

Imatges

La consellera Jordà durant l'entrega dels premis

La consellera Jordà durant l'entrega dels premis 3971735

Foto de família de tots els premiats.

Foto de família de tots els premiats. 3453323

Un moment de la celebració dels 10 anys de Ruralapps

Un moment de la celebració dels 10 anys de Ruralapps 4081032

Agenda rural
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia