1. Aquest any, amb el carnet de biblioteques també hi haurà avantatges per subscriure’s als continguts digitals del Liceu
  2. La temporada 2022/23 ha superat els 1.500 membres de clubs que han assistit a les funcions del Liceu, la xifra més alta des de l’inici del projecte


LICEU{"name":"2023/04/27/09/10/80502384-456d-4aec-aab4-a07da0116a23.JPEG","author":"CULTURA","type":"0","location":"0","weight":395724}


El Departament de Cultura i el Gran Teatre del Liceu inicien la 8a edició de LiceuBIB, un projecte de clubs d’òpera a les biblioteques públiques catalanes. Els detalls de la nova temporada ja s’han presentat als més de 40 responsables de biblioteques públiques que van assistir al Liceu a la sessió informativa i que dona el tret de sortida a la inscripció per a les biblioteques.

Una de les novetats de la temporada és la incorporació al projecte dels continguts digitals de Liceu + Live: els equipament bibliotecaris participants tindran accés a aquesta plataforma digital i els usuaris gaudiran d’avantatges per subscriure’s-hi amb el carnet de biblioteques. Això suposa augmentar els recursos del programa LiceuBIB en quantitat i qualitat, i obrir a noves possibilitats de dur a terme els clubs així com d’experimentar i acostar l’òpera a tothom.

Els clubs d’òpera de les biblioteques també incrementen els seus recursos disponibles: a la Biblio Digital, pel que fa a l’accés en línia a música i vídeos operístics; all lots de llibres, que ofereixen lectures per introduir-se o aprofundir en la cultura de l’òpera, des de textos de ficció fins a assajos divulgatius; i a les píndoles d’òpera, una col·lecció de seleccions a mida de recursos per treballar cada títol operístic. En conjunt, suposa un important increment en el suport a les biblioteques amb més eines per al desenvolupament de la seva tasca de fer accessible l’òpera a tots els ciutadans i ciutadanes des d’arreu del territori.

La temporada 2022/23 culminarà amb més de 1.500 membres de clubs de biblioteques que han assistir a alguna representació del Liceu, la xifra més alta des que va arrencar LiceuBIB el 2016. En aquesta nova edició LiceuBIB augmenta a vuit òperes que cada club de lectura podrà treballar en funció de les necessitats i les preferències dels seus membres.


Òperes que es treballaran a la temporada 2023/24

  1. Eugen Oneguin, de Piort Illich Tchaikovsky
  2. Antony and Cleopatra, de John Adams
  3. Turandot, de Giacomo Puccini
  4. Carmen, de Georges Bizet
  5. Un ballo in maschera, de Giuseppe Verdi
  6. El Messies, de Georg Friedrich Händel
  7. La Cenerentola, de Gioachino Rossini
  8. Adriana Lecouvreur, de Francesco Cilea


Les accions de les biblioteques

El Departament de Cultura, a través del Servei de Biblioteques de la Direcció General de Promoció Cultura i Biblioteques i el Gran Teatre del Liceu col·laboren per facilitar que les biblioteques ofereixin clubs d’òpera, facilitant-los recursos per dur a terme aquestes activitats: els continguts digitals de Liceu + Live i de la Biblio Digital, lots de llibres, conferències, guies de recursos per conèixer millor les obres operístiques i avantatges als membres dels clubs per assistir a les funcions del Liceu i a tots els usuaris de les biblioteques públiques per subscriure’s als serveis digitals que ofereix el Liceu. A més, el Liceu aporta el divulgador musical Pol Avinyó, que es desplaça a les biblioteques per oferir una sessió d’introducció a les obres.

L’oferta de les biblioteques és variada i adaptada als seus usuaris. N’hi ha que ofereixen clubs de lectura de llibres relacionats amb cadascuna de les set òperes triades per aquesta temporada de LiceuBIB per estimular el diàleg i el coneixement sobre el món que envolta l’òpera a partir de la posada en comú de la lectura de ficció com Eugen Oneguin de Puixkin, Antoni i Cleòpatra de Shakespeare, Carmen de Merimée, i assajos com el textos de Zweig, Moments estel·lars de la humanitat, de Zedda, Divagaciones rossinianas , o el de Domínguez, El retorn de Voltaire.

Altres biblioteques ofereixen clubs d’audició i visionat, en els quals els participants assisteixen a una escolta guiada per un especialista, per tal de conèixer el context de l’obra i les característiques de la composició musical i de la interpretació.


Més informació:

http://biblioteques.gencat.cat

biblioteques@gencat.cat