Territori

mini

Territori inicia la redacció d'un Pla director urbanístic per reordenar i ampliar el polígon Catalunya Sud

query_builder   27 abril 2023 12:46

event_note Nota de premsa

Territori inicia la redacció d'un Pla director urbanístic per reordenar i ampliar el polígon Catalunya Sud

La Comissió de territori de Catalunya ha encarregat formalment avui al Departament de Territori la redacció del nou instrument de planejament


  1. La implantació de Kronospan com a indústria tractora de nova activitat, i la voluntat del Govern d’impulsar grans sectors estratègics d’activitat econòmica, aconsella la redacció d’un instrument de planejament supramunicipal per reordenar i potenciar tot el polígon
  2. El futur Pla director també reservarà el sòl necessari per construir el ramal ferroviari d’accés directe al polígon i la terminal intermodal que ja preveu el planejament vigent i que contribueix a la descarbonització del transport de mercaderies
Foto{"name":"2023/04/27/12/30/2998eaf2-c4ab-4fe0-a22c-941a58a05351.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":1520852}


La Comissió de territori de Catalunya ha encarregat formalment avui al Departament de Territori la redacció d’un Pla director urbanístic d’activitat econòmica (PDUAE) per reordenar i potenciar l’àmbit industrial Catalunya Sud, situat entre Tortosa i l’Aldea, com a motor econòmic i generador d’oportunitats a les Terres de l’Ebre. A la reunió de la Comissió han assistit l’alcaldessa de Tortosa, Merixell Roigé, i l’alcalde de l’Aldea, Xavier Royo.

Actualment, al polígon Catalunya Sud s’està implantant l’empresa austríaca Kronospan, dedicada a la fabricació de taulers d’aglomerat per al sector del moble, en una parcel·la situada a la banda de Tortosa del polígon. A més, Kronospan ha signat el contracte de compravenda amb INCASÒL d’altres quatre parcel·les contigües situades a la banda de l’Aldea del mateix polígon. Aquesta nova compra servirà per a la futura ampliació de les seves instal·lacions, un cop tramitat el corresponent instrument urbanístic.

Es calcula que la implantació de Kronospan comportarà la creació de 180 llocs de treball directes i altres d’indirectes, tenint en compte que seran necessàries altres indústries complementàries properes. Aquest paper d’indústria tractora de nova activitat, així com la voluntat del Govern d’impulsar grans sectors d’activitat econòmica ben distribuïts pel país, aconsella la redacció d’un instrument de planejament supramunicipal per reordenar i potenciar el polígon Catalunya Sud.

Impuls a la reordenació del polígon

El nou PDUAE que s’elaborarà s’emmarca en l’estratègia de Sòls d’Activitat Econòmica del Govern, que busca impulsar polígons industrials amb capacitat per oferir parcel·les de gran format en llocs amb molt bona connexió amb la xarxa d’infraestructures. El PDUAE també es desprèn de l’Estratègia Logística per a la Internacionalització de l’Economia Catalana.

De fet, el Pla territorial de les Terres de l’Ebre ja dibuixava una gran àrea industrial i logística en aquesta zona, que no s’ha arribat a desenvolupar del tot, amb accés a la xarxa ferroviària existent mitjançant la construcció d’un ramal i una estació intermodal de mercaderies.

Per tant, l’àmbit de 675 hectàrees que ara abastarà el PDUAE va més enllà de la superfície actual del polígon Catalunya Sud i s’estén a sòls urbanitzables propers encara no desenvolupats però previstos pel Pla territorial.

Mapa de l'àmbit{"name":"2023/04/27/12/29/b4f28e31-c223-4feb-bb2a-3d442b9e326b.jpg","author":"Territori","type":"0","location":"0","weight":395447}


El PDUAE tindrà com a grans objectius delimitar i concretar l’ordenació de tota l’àrea d’activitat econòmica i també efectuarà la reserva de sòl necessària per poder construir el ramal ferroviari d’accés directe al polígon, així com una terminal intermodal de mercaderies.

Un cop encarregat avui l’inici de la redacció, es preveu que l’avanç d’aquest PDUAE pugui enllestir-se el tercer trimestre d’enguany. En conjunt, la durada de la redacció i tramitació del Pla director urbanístic serà d’uns 18 mesos.

A banda del PDUAE, caldrà redactar un estudi informatiu específic per a concretar les noves connexions ferroviàries, tramitat per l’organisme competent. Aquest estudi preveurà dues fases: la primera per a la implantació d’un ramal ferroviari d’accés al polígon i la segona per possibilitar la implantació d’una terminal intermodal de mercaderies.

5  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 1520852

Fotografia 2

Fotografia 2 1794698

Fotografia 3

Fotografia 3 1360350

Fotografia 4

Fotografia 4 1728949

Mapa de l'àmbit

Mapa de l'àmbit 395447

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 854843

`