Igualtat i Feminismes

La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha recollit el premi.

La Comissió Europea distingeix el Govern amb el Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat per les seves polítiques pioneres en la defensa dels drets LGBTI+

query_builder   27 abril 2023 16:44

event_note Nota de premsa

La Comissió Europea distingeix el Govern amb el Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat per les seves polítiques pioneres en la defensa dels drets LGBTI+

  1. El guardó reconeix especialment la Xarxade Serveis d’Atenció Integral LGBTI (Xarxa SAI), una xarxa que compta amb 114 serveis arreu de Catalunya.
  2. La consellera d’Igualtat i Feminismes subratlla que “en un context de retrocés en els drets LGBTI+ en diversos països, calen polítiques d'igualtat fermes per contrarestar els grups d’extrema dreta i seguir avançant cap a una societat més justa, més equitativa i lliure de qualsevol expressió d’odi”.
La consellera d'Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha recollit el premi.{"name":"2023/04/27/16/44/45717d99-4a2d-4aa0-9790-45f3acd52d74.jpg","author":"Conselleria d'Igualtat i Feminismes.","type":"0","location":"0","weight":73742}


La Comissió Europea ha distingit el Govern de Catalunya amb el Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat per les seves polítiques en favor de la igualtat de les persones LGBTI+. En concret, s’ha endut el premi de plata en la categoria especial de promoció de la inclusió LGTBIQ. El premi fa un reconeixement especial ala incorporació de la igualtat com un eix de l’acció de govern i destaca la creació del Departament d’Igualtat i Feminismes i de la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+. El guardó també fa un reconeixement al desplegament de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGTBI de Catalunya (Xarxa SAI), que ja compta amb 114 serveis arreu del país. 

La consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, ha recollit el guardó en la gala que s’ha fet avui a l’Hotel Le Plaza de Brussel·les. Durant la seva intervenció, Verge ha destacat que “les regions juguen un paper cabdal a l'hora de garantir drets”, i ha afegit que “no hi pot haver una agenda europea d'inclusió i diversitat sense unes agendes regionals i locals d’inclusió i diversitat fortes, que des del Govern de la Generalitat de Catalunya concebem com a part d’una agenda feminista més àmplia”. La consellera ha assenyalat també que “en un context d'atacs als drets LGBTI+ en diversos països, calen polítiques d'igualtat fermes per contrarestar els grups d’extrema dreta i seguir avançant cap a una societat més justa, més equitativa i lliure de qualsevol expressió d’odi”. Finalment, ha explicat que “la Xarxa SAI, inèdita a nivell europeu, ha marcat una fita en la defensa dels drets de lesbianes, gais, bisexuals, trans* i intersexuals a Catalunya”. 

El delegat del Govern davant la Unió Europea, Ignasi Centelles Santana, i el director general de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d’Igualtat i Feminismes, Xavier Florensa Cantons, també han assistit a l’acte. 

La cerimònia ha estat presidida per la comissària d’Igualtat, Helena Dalli, la vicepresidenta de la Comissió Europea, Věra Jourová, i la representat del Comitè de les Regions, Kate Feeney. La comissària Dalli ha celebrat queles ciutats i regions europees fomentin el sentiment de pertinença i l’intercanvi de valors i ha destacat que “la dedicació, esforç i extraordinària tasca de les premiades són una inspiració per a la resta”.

El Premi Capitals Europees de la Inclusió i la Diversitat reconeix la tasca de pobles, ciutats o regions d’Europa en favor de la inclusió i de la creació de societats lliures de discriminació. Destaca aquelles iniciatives que poden ser font d’inspiració i que fan front a les discriminacions per raons de sexe o gènere, orientació sexual, origen, raça, ètnia, religió, creences, discapacitat o edat. 

En la convocatòria d’aquest any, s’hi van presentar 74 projectes d’arreu de la Unió Europea, dels quals una vintena van quedar finalistes. Finalment, nou autoritats locals o regionals de set països s’han repartit els guardons d’or, plata i bronze en tres categories: ciutats de menys de 50.000 habitants, ciutats de més de 50.000 habitants i un premi especial LGTBIQ.

Una xarxa consolidada i desplegada arreu del territori

La Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI (Xarxa SAI) és un servei públic, de qualitat i de proximitat per a la promoció dels drets de les persones gais, lesbianes, bisexuals, trans* i intersexuals de Catalunya. Ofereix informació sobre els drets de les persones LGBTI+, orientació per a la inserció laboral, suport en els processos de transició de gènere, derivació a serveis de salut, i acompanyament a víctimes de discriminació o agressió, també quan aquesta discriminació o agressió es produeix des de les institucions. Des dels SAI també s’impulsen accions de sensibilització, en col·laboració amb entitats locals, i s’acompanya els ajuntaments i els consells comarcals en l’elaboració i desplegament de polítiques públiques LGBTI+. En aquest sentit, la Xarxa SAI no només dona resposta a les necessitats immediates de les persones LGBTI+ i els seus entorns, sinó que promou canvis estructurals en les administracions públiques i la societat catalana.

La Xarxa SAI va néixer l’any 2017 amb la creació d’un primer punt d’atenció, en el marc del desplegament de la Llei 11/2014 per a garantir els drets de lesbianes, gais, bisexuals, transgèneres i intersexuals i per a erradicar l'homofòbia, la bifòbia i la transfòbia. Actualment, hi ha 114 serveis a tot el país, gestionats pels ens locals i coordinats per la Direcció General de Polítiques Públiques LGBTI+ del Departament d'Igualtat i Feminismes. També s'han incorporat a la Xarxa SAI les unitats d'igualtat d'algunes universitats públiques (Universitat Pompeu Fabra, Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat de Girona i Universitat de Lleida).

En la present legislatura, el Govern ha consolidat la Xarxa SAI amb un increment substancial de finançament. Aquest 2023, la Xarxa SAI compta amb un pressupost de 3,7 milions d’euros, una xifra que multiplica per sis la destinada el 2021, abans de la creació del Departament d’Igualtat i Feminismes.

Catalunya, pionera en drets LGTBI+

Catalunya ha estat històricament pionera en la defensa dels drets LGBTI+ a l’Estat espanyol. Les primeres associacions LGBTI+ van sorgir a Catalunya als anys setanta, coincidint amb la primera manifestació a Barcelona l’any 1977 per la despenalització de l'homosexualitat.

L'any 1998, Catalunya es va convertir en el primer territori de l’Estat en reconèixer les parelles de fet entre persones del mateix sexe, incloent el dret a l'adopció el 2005. Així mateix, el 2014 es va aprovar la primera llei per protegir els drets LGBTI+ (Llei 11/2014), la qual ha permès la creació de la Xarxa de Serveis d’Atenció Integral LGBTI. També va ser pionera en la introducció de legislació antidiscriminatòria, amb la Llei 19/2020 d’igualtat de tracte i no-discriminació, que reforça la lluita contra la discriminació per raó de sexe o gènere, orientació sexual, identitat de gènere, raça, ètnia, edat, discapacitat o estat serològic, entre d'altres formes de discriminació.

2  

Imatges

La consellera Verge i el Director General de Polítiques Públiques LGBTI+, Xavier Florensa, amb el premi de la Comissió Europea

La consellera Verge i el Director General de Polítiques Públiques LGBTI+, Xavier Florensa, amb el premi de la Comissió Europea 82611

La consellera Verge i el Director General de Polítiques Públiques LGBTI+, Xavier Florensa, en la cerimònia de la Comissió Europea

La consellera Verge i el Director General de Polítiques Públiques LGBTI+, Xavier Florensa, en la cerimònia de la Comissió Europea 96143

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia