Recerca i Universitats

Recerkids Lleida

El primer dels quatre congressos de 2023 s'ha celebrat aquest matí al Campus de Cappont de la UdL

Prop de 180 alumnes d'escoles presenten projectes de recerca sobre biodiversitat al congrés Recerkids de Lleida

query_builder   28 abril 2023 14:06

event_note Nota de premsa

El primer dels quatre congressos de 2023 s'ha celebrat aquest matí al Campus de Cappont de la UdL

Prop de 180 alumnes d'escoles presenten projectes de recerca sobre biodiversitat al congrés Recerkids de Lleida

  1. Recerkids és una iniciativa impulsada pel Departament de Recerca i Universitats per fomentar vocacions científiques entre l’alumnat de 5è i 6è d’Educació Primària
  2. Més de 2.700 escolars de 70 centres educatius de tot Catalunya han participat en aquesta VII edició del programa
  3. La temàtica d’enguany és la zoologia i la biodiversitat, especialment l’afectació de les espècies invasores als ecosistemes
Recerkids Lleida{"name":"2023/04/28/14/02/1786b6ba-5ec4-4f43-9e2a-b7142065ce5d.JPG","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":248074}

Un total de 178 alumnes de 6 escoles de la demarcació de Lleida han participat avui en la VII edició del Recerkids, un programa educatiu impulsat pel Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya per fomentar les vocacions científiques entre nois i noies d’Educació Primària.

El congrés d’avui és la culminació de tot un trimestre de feina en què l’alumnat de 5è i 6è de Primària ha fet un projecte de recerca científica a l’aula, que enguany ha girat al voltant de la zoologia i la biodiversitat, especialment de l’afectació de les espècies invasores als ecosistemes.

L’acte d’avui, que s’ha celebrat al Campus de Cappont en col·laboració amb la Unitat de Cultura Científica i de la Innovació de la Universitat de Lleida (UdL), ha permès als centres educatius de la demarcació de Lleida exposar els resultats dels projectes de recerca i compartir-los amb investigadors i investigadores de la UdL. També s’han organitzat tallers experimentals i un espectacle científic. La benvinguda del congrés ha anat a càrrec de la delegada del Govern de la Generalitat a Lleida, Montse Bergés Saura, i del vicerector de Cultura i Extensió Universitària, Joan Josep Busqueta.

Aquest és el primer dels quatre congressos del Recerkids d’enguany, que se celebraran el pròxim mes de maig a la Universitat de Girona (12 de maig), a la Universitat Autònoma de Barcelona (17 de maig) i a la Universitat Rovira i Virgili (24 de maig), i que comptaran amb la participació de més de 700 alumnes i 30 centres escolars.


El programa busca despertar les vocacions científiques

El Departament de Recerca i Universitats promou, des de fa set cursos, aquest programa educatiu amb dos objectius principals, promoure la recerca científica entre els escolars i donar a conèixer la tasca investigadora i de divulgació de les universitats i centres de recerca.

Un dels fets que explica l’èxit de participació és el treball de la ciència a partir de la indagació i de la resolució de problemes de l’entorn de l’alumnat, la qual cosa fa augmentar la seva motivació.

Durant la primera fase del programa, que va començar el mes de gener, els grups-classe van desenvolupar les recerques proposades. Enguany, per commemorar els 100 anys del naixement de Jordi Sabater i Pi, primatòleg català que va descobrir Floquet de Neu l’any 1966, s’emmarcaven en els àmbits de la zoologia i la biodiversitat.

Dins d’aquestes temàtiques, i amb l’objectiu d’orientar els treballs, es van oferir dues recerques, una d’oberta i una de pautada. La proposta de recerca pautada animava l’alumnat a realitzar un estudi científic sobre alguna espècie animal que estigués provocant canvis en el seu entorn social i natural. L’altra recerca, més oberta, suggeria fer un estudi científic sobre les espècies i éssers vius i observar-ne l’evolució.

El professorat ha rebut material didàctic -un quadern de recerca per a l'alumnat i una guia didàctica- i assessorament pedagògic per part de l’equip d’especialistes en didàctica de la ciència d'Eduxarxa. Un cop finalitzada la recerca, cada grup va elaborar un pòster amb els resultats, que també es publicaran al web del programa.

3  

Imatges

Fotografia 1

Fotografia 1 3413726

Fotografia 2

Fotografia 2 2249198

Fotografia 3

Fotografia 3 2521509

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia