Salut

Baixes IT

Els hospitals de la ciutat de Barcelona ja gestionen les incapacitats temporals (IT) dels pacients que ingressen

query_builder   28 abril 2023 11:43

event_note Nota de premsa

Els hospitals de la ciutat de Barcelona ja gestionen les incapacitats temporals (IT) dels pacients que ingressen

  1. Està previst que la implantació de la mesura estalviï entre 48.000 i 86.000 visites anuals als equips de primària de la ciutat
  2. Barcelona implanta aquest sistema per millorar l’experiència del ciutadà i del seu entorn
Baixes IT{"name":"2023/04/28/12/20/916be221-7864-41af-96a5-58b43dcd4dfe.png","author":"Departament de Salut","type":"0","location":"0","weight":3559286}

La Regió de Barcelona ciutat ha començat a gestionar recentment les incapacitats temporals (IT) generades per ingrés hospitalari des dels mateixos hospitals, amb l’objectiu de desburocratitzar la gestió d’aquestes baixes. L’any 2021 els hospitals de Barcelona que formen part del projecte varen ingressar més de 100.000 persones residents a la ciutat. D’aquestes 23.000 eren susceptibles de necessitar la IT.

La mesura estalviarà als usuaris que ingressen, sigui de forma programada o urgent, o a els seus familiars que s’hagin de desplaçar al CAP de referència per realitzar aquesta la gestió. La mesura beneficia la població en edat laboral i busca agilitzar els processos, disminuir el nombre de visites a l’atenció primària per aquest tipus de gestions, desburocratitzar el sistema i millorar l’experiència del pacient i del seu entorn familiar. Actualment, al voltant del 20% dels ingressos hospitalaris de la ciutat de Barcelona es beneficiarien d’aquesta mesura, de manera que la gestió automatitzada de les baixes es preveu que estalviï entre 48.000 i 86.000 visites anuals als equips de primària.

El gerent del Consorci Sanitari de Barcelona i coordinador general de la Corporació Sanitària de Barcelona, Jaume Estany i Ricart, ha qualificat la mesura com a “molt important”, ja que“al voltant d’un 3% de la població activa de Barcelona tindrà en algun moment durant l’any un episodi d’ingrés hospitalari i, per tant, generarà una IT. Així doncs, si aquesta gestió la fem al mateix hospital, facilitem la vida als familiars, que no han d’anar al CAP, i agilitzem el procés. És una acció que contribueix clarament a un model d’atenció centrada en les persones.”

També cal valorar la col·laboració amb els 8 hospitals d’aguts de la ciutat de Barcelona que han treballat conjuntament unint sinergies, fent xarxa i afrontant el projecte per tal de donar una resposta homogènia a la ciutadania, fet que afavoreix l’equitat i la transparència. La gestió d’aquestes IT es durà a terme en el lloc on es generen, facilitant els tràmits als interessats i desburocratitzant l’atenció primària, un dels objectius perseguits ple Pla d’Enfortiment i Transformació de l’Atenció primària del Servei Català de la Salut.

A dia 28 d’abril s’han generat 562 IT realitzades des dels 8 hospitals catalans i 479 documents de confirmació que han permès estalviar a l’atenció primària i comunitària la gestió de 1041 documents. Aquesta fase inicial ha finalitzat amb una valoració molt positiva per part dels professionals implicats i de la ciutadania que ja s’ha beneficiat del nou circuit.

La mesura s’aplica inicialment als pacients hospitalitzats de diferents procedències: urgències, programats quirúrgics i programats mèdics. Així doncs, la tramitació de la IT ja s’inicia a l’hospital en prescriure-la d’acord amb l’ordre d’ingrés. Un cop el pacient està ingressat, l’administració del centre recull la informació requerida per gestionar la baixa i es genera automàticament el comunicat de confirmació si el pacient segueix ingressat 7 dies després del primer dia que es va faltar a la feina, amb una validesa de 14 dies. Tant la baixa com el primer comunicat es poden descarregar immediatament des de La Meva Salut. Els següents comunicats de confirmació s’han de gestionar ja a l’atenció primària.

Amb la incorporació de la ciutat de Barcelona es tanca la implementació en el territori català d’aquesta iniciativa. L’impacte a la ciutat és molt gran tant per nombre d’hospitals (8) com dels equips d’atenció primària als que afecta aquesta situació (69). El desplegament del projecte a la Regió Sanitària de Barcelona ha implicat la participació de la Fundació Puigvert, l’Hospital Clínic (Clínic Barcelona), l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, l’Hospital de Sant Rafael (Germanes Hospitalàries), l’Hospital del Mar (Parc de Salut Mar), Hospital Dos de Maig, l’Hospital Universitari de la Vall Hebron i l’Hospital Universitari Sagrat Cor, així com professionals de l’Institut Català d’Avaluacions Mèdiques, representants de la primària de la ciutat de Barcelona, del Servei Català de la Salut i del mateix Consorci de Barcelona.

El desplegament del projecte continuarà amb noves incorporacions d’altres motius de IT generats per l’activitat hospitalària .

1  

Fitxers adjunts

Baixes IT infografia ciutadania

Baixes IT infografia ciutadania
PDF | 466933

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia