La delegada del Govern assenyala com a objectiu d’aquesta “transformació” reforçar la policia de la Generalitat perquè “pugui fer front als nous reptes de seguretat”, com la ciberdelinqüència, les violències sexuals i el cultiu i tràfic de marihuana, i perquè “sigui ben bé el reflex de la societat a la qual serveix”
La delegada del Govern a Lleida, Montse Bergés, ha incidit en les “passes fermes” que està duent a terme el departament d’Interior per a fer dels Mossos d’Esquadra “un cos més proper, amb més efectius, més tecnificat, amb adaptació de nous sistemes de treball i estils de lideratge, més jove i més feminitzat”. Tot plegat, ha assenyalat, amb un doble objectiu com és que la policia de la Generalitat “pugui fer front amb millors condicions als nous reptes de seguretat que apareixen, com la ciberdelinqüència, les violències sexuals i el cultiu i tràfic de marihuana, i que el cos “sigui ben bé el reflex de la societat a la qual serveix”. Així ho ha manifestat en la seva intervenció en l’acte del Dia de les Esquadres a la Regió Policial de Ponent, celebrat avui a la Seu Vella de Lleida.
Bergés ha destacat que els efectius de Mossos a Ponent s’han incrementat de l’ordre d’un centenar en els darrers dos anys. També ha recordat que enguany es començarà a construir la nova comissaria de Mollerussa, amb la creació de l’ABP Pla d’Urgell-Garrigues, desvinculada de la del Segrià, i que en aquests moments, amb l’Ajuntament de Lleida, ja s’està buscant una ubicació per a la que serà la segona comissaria de la ciutat.
Perspectiva de gènere en les polítiques públiques de seguretat
Montse Bergés ha defensat la perspectiva de gènere i l’abandó dels paràmetres exclusivament masculins en les polítiques públiques de seguretat que està aplicant el departament d’Interior. “La paritat en els cossos de seguretat, com en la resta d’àmbits de la societat, és inexcusable per justícia i per eficàcia”, ha afirmat. La delegada ha emfasitzat que ara per ara només un 23% dels efectius del cos de Mossos d’Esquadra a Catalunya són dones, un 17% a la Regió Policial de Ponent, i que entre els comandaments o posicions de responsabilitat les dones no arriben al 13%. Per això, ha dit, cal posar en valor la reestructuració organitzativa del cos amb la major presència de dones en la cúpula de direcció de la història, o l’aprovació, amb els sindicats, del primer Pla d’Igualtat d’Oportunitats entre dones i homes al cos de Mossos d’Esquadra, que contempla 158 mesures, entre les quals, la reserva del 40% de places per a dones als cossos operatius de la Generalitat de Catalunya, que ja s’ha previsten les dues darreres convocatòries d’accés i per a totes les promocions internes.
Segons Bergés, “aquesta voluntat de transformació poc a poc comença a donar fruits”. En la darrera convocatòria per a l’ingrés a mosso/a, de la qual se’n va tancar el període de presentació de sol·licituds a mitjans defebrer d’enguany, se’n van registrar un 36% per part de dones, el percentatge més alt de la història en una convocatòria de Mossos. “Aquest és el camí a seguir fins arribar a la paritat total del cos”, ha reblat la delegada.
En el transcurs de l’acte, Bergés ha agraït la “responsabilitat, vocació de servei públic i compromís amb la societat” de les prop de 160 persones guardonades per les seves actuacions meritòries i trajectòries dels professionals dels Mossos d’Esquadra i algunes d’altres forces i cossos de seguretat, i per les contribucions rellevants de civils a la seguretat dels seus conciutadans.
L’acte ha comptat amb la cúpula de comandaments dels Mossos d’Esquadra a la Regió de Ponent, encapçalada pel comissari cap, Josep Maria Estela. També hi ha assistit el comissari cap la Comissaria Superior de Coordinació Territorial, David Boneta. També hi ha estat presents el subdelegat del Govern central a Lleida, José Crespín; la presidenta de l'Audiència Provincial de Lleida, Lucía Jiménez; el fiscal cap provincial de Lleida, Jorge Lucía Morlans, i alcaldes/ses i presidents de consells comarcals, entre altres.