Direcció General de Comunicació

Incendi forestal

El Govern anticipa recursos i mitjans per fer front a la campanya forestal més difícil dels darrers anys

query_builder   2 maig 2023 14:57

event_note Nota de premsa

El Govern anticipa recursos i mitjans per fer front a la campanya forestal més difícil dels darrers anys

· La campanya forestal d’enguany s’allarga un mes respecte a l’any passat i anirà de l’1 de juny al 30 de setembre de 2023

· El Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de Catalunya 2022-2025 és el més ambiciós de la història del país, dotat amb 74 milions d’euros, 20 dels quals són per al 2023

El Govern ha rebut avui l’informe de la campanya de prevenció i extinció d’incendis forestals per aquest estiu elaborat pels departaments d’Interior i Acció Climàtica. Enguany, i fins a mitjans d’abril, hi ha hagut un increment d’incendis de vegetació del 60% respecte del 2021, quan va començar aquest episodi de sequera acumulada, i un 16% més que l’any passat.

Del total d’incendis de vegetació entre gener i abril, 175 han estat incendis forestals, amb un balanç de prop de 680 hectàrees cremades. Això suposa un 2% de focs forestals i un 35% de superfície cremada més respecte del mateix període de l’any 2022.

La sequera acumulada i l’elevada temperatura provoquen una acumulació de biomassa seca als boscos que suposa una càrrega molt elevada de combustible disponible per cremar, que augmenta el risc d’incendi. Un dels perills d’aquesta situació és la simultaneïtat de focs forestals, que obliga a actuar amb molta intel·ligència i a prioritzar els recursos i les actuacions d’extinció de manera estratègica per vetllar al màxim per la seguretat tant de la població com dels integrants dels cossos actuants.


Més anticipació i més mitjans


Enguany, la campanya forestal s’allarga un mes respecte a l’any passat i anirà de l’1 de juny i al 30 de setembre de 2023. La campanya, alhora, comptarà amb un increment de recursos.

D’una banda, el cos de Bombers de la Generalitat comptarà amb més de 2.600 bombers funcionaris, d’entre els quals 250 nous bombers de l’escala bàsica. El cos també comptarà amb 101 nous caporals, 57 sergents i 20 oficials de la promoció interna de comandaments. Cal sumar-hi, alhora, els més de 1.350 bombers voluntaris operatius actualment, als quals caldrà afegir-hi 176 nous bombers voluntaris a finals de maig.

A més, s’incrementarà la plantilla amb personal laboral de suport: 64 places de diferents tipologies, entre les quals 37 Tècnics Especialistes Operadors de Control (TEOC) i 372 auxiliars forestals (AOF) de reforç de campanya.

D’altra banda, el Cos d’Agents Rurals comptarà amb 495 agents distribuïts pel territori, 238 vehicles amb mitjans d’extinció per a una primera intervenció, 18 drons, i 1 helicòpter del Grup de Suport Aeri.

Pel que fa a mitjans, s’incorporaran 30 noves Bombes Rurals Pesades (BRP) i s’avançarà l’arribada de dos helicòpters i dos avions bombarders (AVA) al mes de maig. En concret, durant la campanya forestal es disposarà de 22 mitjans aeris: 5 avions de vigilància i atac, 10 helicòpters bombarders, 6 helicòpters de comandament, i 1 helicòpter de coordinació.


El Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de Catalunya 2022-2025

De cara a aquesta campanya d’incendis, el Govern triplica els recursos destinats a la Prevenció d’Incendis Forestals. El Pla de Prevenció d’Incendis Forestals de Catalunya 2022-2025, és el més ambiciós de la història del país, dotat amb 74 milions d’euros. Només el 2023, s’hi destinen 20 milions.

Aquest pla ha permès augmentar en un 50% els ajuts als treballs forestals en finques privades i destinar-hi 4,5 milions, augmentar un 25%, fins als 7,4 milions els recursos per gestionar finques públiques i els treballs de prevenció d’incendis d’Ajuntaments i ADFs i, sobretot, destinar 5 milions anuals a la planificació, al manteniment i a l’execució de les infraestructures de prevenció d’incendis definides pels Perímetres de Protecció Prioritària, els anomenats PPPs.

S’incrementa també la dotació econòmica de Forestal Catalana SA, que permetrà ampliar els Grups Especials de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF), que passen de tenir 3 unitats amb 27 efectius a tenir-ne 8 amb 60 efectius, i les colles forestals, que passaran de ser dues al Pirineu a ser-ne 5 i ser presents a les Terres de l’Ebre, a Girona i a l’Alt Pirineu i Aran.


Trucades al 112

L’any 2022, el 112 va rebre 32.204 trucades vinculades a incendis forestals, mentre que el 2021 n’havia rebut 29.000. Des de principi d'any, de l’1 al 20 d’abril de 2023, ja s’han rebut 9.911 trucades, quan en el mateix període de l’any 2022 se’n van rebre 6.236. S’ha produït, doncs, un augment d’un 59% més de trucades relacionades amb focs forestals. Això també respon a una conscienciació més gran de la ciutadania a l’hora d'avisar d’un possible incendi, cosa que afavoreix una resposta ràpida per part dels serveis d’emergències.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia