Justícia, Drets i Memòria

L'antic centre penitenciari de Tarragona ha passat a ser la seu dels Serveis Territorials de Justícia.

Els Serveis Territorials de Justícia a Tarragona es traslladen a l'antiga presó

query_builder   3 maig 2023 10:46

event_note Nota de premsa

Els Serveis Territorials de Justícia a Tarragona es traslladen a l'antiga presó

El personal i els equips tècnics penals ja hi son instal·lats i hi treballen amb normalitat

Es tracta d’una ubicació provisional, fins a la construcció del nou Fòrum de la Justícia

L’estalvi econòmic per a l’Administració serà de 100.000 euros nets

El divendres 28 d’abril es va fer efectiu el trasllat dels Serveis Territorials de Justícia a l’antiga presó de Tarragona. Tot el personal està treballant a les instal·lacions de la nova ubicació i el ciutadà pot anar-hi a fer les gestions relacionades amb el Registre d’Associacions, el Registre de parelles de fet o els tràmits per a ser beneficiari de la justícia gratuïta. Els equips tècnics penals també hi són instal·lats i hi treballen amb normalitat, fent les reunions periòdiques amb els interns de medi obert o amb els penats que compleixen mesures de treballs en benefici a la comunitat (TBC).

Previ al trasllat, es van haver de fer unes obres menors per adequar els diferents espais als usos d’oficina, que ara ocupen la planta baixa i un pis superior. Aquestes obres també han permès una obertura a la paret perquè l’edifici de l’antiga presó tingui comunicació directa amb els serveis socials penitenciaris, que fins ara ocupaven un immoble annex amb entrada pròpia. D’aquesta manera es facilitarà la coordinació dels serveis socials amb els equips d’execució penal, i es garantirà un millor servei.

Es tracta d’una ubicació provisional, concretament fins al 2027, que és quan s’haurà acabat la construcció del nou Fòrum de la Justícia i on llavors es traslladaran els Serveis Territorials juntament amb els òrgans judicials del partit judicial.

Amb tot –trasllat i obres menors finalitzades– l’estalvi econòmic per a l’Administració fins al 2027 serà de 100.000 euros nets. El trasllat, a més, també pot evitar els problemes que pot comportar, en termes de seguretat ciutadana, tenir buit un edifici d’aquestes dimensions i característiques al centre de la ciutat de Tarragona. A banda, pot ser una oportunitat per dinamitzar i donar a conèixer als ciutadans un espai tan emblemàtic per a la demarcació com és l’antiga presó, amb iniciatives de foment de la memòria democràtica. Actualment, l’equipament disposa de vigilància les 24 hores del dia.

L’antiga presó de Tarragona havia servit com a centre obert durant uns 7 anys: des de l’any 2015, amb el trasllat dels presos al nou centre penitenciari de Mas d’Enric, fins al passat 2023, quan es va inaugurar el nou Centre Obert Penitenciari a la zona del Francolí.

Per la seva banda, els Serveis Territorials de Justícia a Tarragona es trobaven en un edifici al carrer Pare Claret, dels anys 70. Les instal·lacions d’aquest equipament presentaven problemes diversos, de goteres i baixants d’aigua, entre d’altres, que no permetien un treball i una atenció al públic òptims.

1  

Imatges

L'antic centre penitenciari de Tarragona ha esdevingut la nova seu dels Serveis Territorials de Justícia.

L'antic centre penitenciari de Tarragona ha esdevingut la nova seu dels Serveis Territorials de Justícia. 3153467

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia