1. La iniciativa, que prové de les empreses de producció i transformació de llet que integren l’Associació Interprofessional Lletera de Catalunya (ALLIC) i el sector lleter associat a l’Institut de la Llet i els productes lactis, compta amb la col·laboració de Prodeca del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural
  2. 18 propostes, que van des de botigues fins a tasts, tallers, experiències pedagògiques o de restauració, formen part de la Ruta dels Lactis, subdividida en tres rutes territorials segons la proximitat entre experiències
Representants de les institucions i empreses que participen a la iniciativa
Representants de les institucions i empreses que participen a la iniciativa
{"name":"2023/05/03/12/18/b8e1b8d4-049a-466b-9f7c-a95720e30f9d.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":98520}

Representants de la producció i transformació de llet a Catalunya han posat en marxa el projecte Lactòfils, la Ruta dels Lactis, amb l’objectiu d’oferir a totes aquelles persones entusiastes de la llet i els seus derivats experiències culturals, gastronòmiques i vivencials al voltant d’aquests productes. El projecte arrenca amb 3 rutes diferenciades: la ruta de Barcelona, la de Girona i la de Lleida, que permetran a la ciutadania conèixer persones que estimen els productes lactis i viure, en primera persona, els projectes que duen a terme.

Per al director general d'Empreses Agroalimentàries, Qualitat i Gastronomia del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat de Catalunya, Joan Gòdia, “la Ruta dels Lactis és una iniciativa important per conèixer l’origen i qualitat d’un producte essencial per a Catalunya, pel territori i pel manteniment de les explotacions i evitar el despoblament. El sector viu moments difícils i és en aquests moments que és més important estar units i tirar endavant inicitaves com aquesta que posa en valor la llet”.

Impulsada per l’Associació Interprofessional Lletera de Catalunya (ALLIC) i el sector lleter associat a l’Institut de la Llet i els productes lactis, forma part de les rutes de la Gastroteca promogudes per Prodeca del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural.

Aquesta iniciativa posa a l’abast de tota la ciutadania espais i experiències úniques amb les quals entendre millor el món dels productes lactis i la seva importància a Catalunya, tot potenciant el seu valor cultural i donant visibilitat a tots els agents implicats en la seva producció, transformació i control de qualitat.

Des de granges familiars a botigues, productors gastronòmics tradicionals o grans productors, els entusiastes dels lactis, anomenats en el projecte Lactòfils, poden accedir a l’espai web de les tres rutes, inclòs dins de la Gastroteca, per veure quins espais i experiències poden visitar.

En paraules de la responsable de la Gastroteca, Laura Martí, “les rutes proposen sortides per descobrir l’origen dels aliments i les tradicions d’arreu de Catalunya. El que les fa tan interessants és que permeten visitar camps, molins, granges, obradors, agrobotigues, centres d’interpretació i molts altres espais on els agents mateixos ens acompanyen per posar en valor la importància de cadascun d’aquests aliments en el nostre territori”.

El projecte està pensat perquè cada família pugui dissenyar i adaptar una ruta pròpia i escollir aquells espais i experiències visitables que els desperten interès i s’adapten al seu temps disponible: un dia, un cap de setmana o una escapada més llarga.

“Volem començar a construir una experiència única al voltant dels productes lactis, adreçada als i les fans de la llet, dels iogurts, de les postres, dels formatges i de la gastronomia en general”, explica el president de l’Associació Interprofessional Lletera de Catalunya, Ignasi Sans. Per a nosaltres, continua, “els «lactòfils» són aquelles persones que gaudeixen dels productes lactis, tant del que és tradicional i de proximitat com dels productes més sofisticats amb un valor innegable per a la nostra salut”. L’ALLIC, que agrupa el sector productor i industrial i que gestiona el Laboratori Interprofessional Lleter de Catalunya, s’encarrega de garantir la qualitat i seguretat de la llet i els productes lactis i és una eina que contribueix a la millora contínua del sector.

La ruta dels lactis, en primera persona

La presentació de Lactòfils ha comptat amb la presència de dos agents territorials que han explicat les activitats que duen a terme en el marc d’aquesta iniciativa. La directora de Màrqueting d’Ametller Origen, Eva Rodríguez, ha apuntat que “a Ametller Origen impulsem tasts i maridatges de formatges, sempre intentant donar presència a petits productors per donar a conèixer entre la ciutadania la riquesa de productes que tenim al nostre abast”.

Per la seva banda, la relacions públiques i institucionals de La Fageda a Girona, Mariona Martí, ha explicat que “les persones que s’acosten a la Fageda comencen fent una visita guiada per les instal·lacions on descobreixen els productes que elaborem. Durant la visita, veuen la granja, les vedelles i les vaques adultes i els espais de munyida, però també veuen la fàbrica i l’obrador. Al final de la visita, a més, poden tastar diversos postres de La Fageda”.

Un sector rellevant en l’economia catalana

Els productes lactis tenen un fort lligam amb l’alimentació i la gastronomia catalana, amb un fort component cultural arrelat al territori. De fet, a Catalunya actualment hi ha 486 explotacions de vaques lleteres amb un cens de 73.900 vaques de llet. A més, l’any 2021 es van consumir a tot Catalunya 60 litres de llet per persona, 10,3 quilos de iogurts i 8,7 quilos de formatge.

Des d’un punt de vista econòmic, es tracta d’un sector rellevant, atès que cada català destina 43 euros l’any a la compra de llet, 21 euros a iogurts i 72 euros a formatges, segons dades del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Fruit d’aquesta realitat, les tres rutes dels lactis s’adrecen a revaloritzar i donar visibilitat al conjunt del sector.

2  

Imatges

Foto 1

Foto 1 7529756

Presentació del projecte  Lactòfils, la Ruta dels Lactis

Presentació del projecte Lactòfils, la Ruta dels Lactis 7694773