· La Policia de la Generalitat – Mossos d’Esquadra és la segona policia del món que disposa d’aquesta eina, única al món, per la qual s’han interessat alguns dels cossos de policia amb més prestigi internacional

· Determinar la distància des de la qual s’ha disparat i conèixer la trajectòria de la bala resulta clau per resoldre un gran nombre de casos i, amb la tecnologia d’Indra, els Mossos d’Esquadra podran fer-ho amb tota mena de municions



En el marc de la innovació tecnològica del cos de Mossos d’Esquadra, la Divisió de Policia Científica disposa d’un nou equip d’anàlisi química avançat amb tecnologia LIBS per als estudis de la disciplina de balística, la solució iForenLIBS. En aquest sentit, cal destacar que la Policia de la Generalitat és la segona policia del món que disposa d’aquesta eina desenvolupada per Indra, en col·laboració amb la Policia Nacional.

Aquest equip d’anàlisi representa un gran avenç per als estudis forenses, simplifica enormement las tasques d’inspecció i accelera l’obtenció de resultats in situ, ja que permet traslladar al lloc dels fets capacitats que fins al moment només es podien trobar en un gran laboratori. La solució està basada en l’espectroscòpia de plasma induït per làser, coneguda com a LIBS, tecnologia que permet analitzar qualsevol substància en qualsevol estat (sòlid, líquid o gasós), per mètodes espectroscòpics, utilitzant com a font d’excitació làsers d’alta energia.

L’experiència de deu anys amb l’equip iForenLIBS dels especialistes en balística de la Policia Nacional i els grans resultats que al llarg d’aquests anys han anat obtenint i compartint en els fòrums forenses nacionals i internacionals han estat claus per a l’adquisició del sistema per part de Mossos d’Esquadra.

Aquest sistema innovador destaca per la seva versatilitat, ja que, al ser transportable en una motxilla dotada d’un capçal làser, es converteix en una gran eina per utilitzar en les inspeccions oculars tecnicopolicials de l’especialitat de balística, on facilita la feina dels analistes amb la identificació ràpida dels elements que provenen del tret d’armes de foc.

Com a equip de laboratori, és fonamental per obtenir resultats objectius en els estudis de determinació de la distància de tret, ja que aquest sistema dona resposta a problemàtiques que abans no es podien resoldre de manera satisfactòria amb els mètodes colorimètrics tradicionals (que utilitzen reactius que experimenten un canvi de color medible).

Amb l’adquisició de l’iForenLIBS, la Unitat Central de Balística i Traces Instrumentals de la Divisió de Policia Científica ha pogut portar a terme estudis que anteriorment s’havien descartat per diferents casuístiques. Com a exemple, en aquests primers mesos de funcionament de la solució, s’han pogut donar respostes òptimes a diferents casos:

  1. Homicidi en què la samarreta motiu d’estudi presentava una gran quantitat de sang

A nivell forense, és molt habitual que la roba d’una persona a la qual han disparat arribi molt impregnada de sang. Això, en la majoria d’ocasions, impossibilitava obtenir resultats amb les proves colorimètriques actuals, i no era possible determinar la distància del tret. En el cas de l’iForenLIBS, en els estudis d’aquestes peces de roba, no només és possible fer-ne l’anàlisi, sinó que, a més, és capaç d’establir la distància de tret de forma automatitzada, aportant objectivitat.

  1. Estudi d’un pantaló que havia rebut un tret amb munició lliure de plom

Cada vegada és més freqüent trobar municions que no contenen plom o elements pesats i, de fet, la majoria de cossos policials utilitzen municions d’aquesta mena. En cas que s’utilitzin, els estudis per determinar residus de tret o la determinació de la distància de tret tenen molta més dificultat i fins i tot poden ser impossibles de fer amb les proves colorimètriques. Amb l’iForenLIBS es pot donar resposta davant de fets en què s’hagi utilitzat qualsevol tipus de munició, tant les més habituals amb plom, com les municions sense aquest component.

  1. Recerca de residus de tret i metàl·lics en lesions en ossos

Las característiques de l’equip i la seva extraordinària sensibilitat, que permet analitzar qualsevol element químic de la mida d’unes poques micres i obtenir el resultat de forma pràcticament instantània, converteix l’iForenLIBS en un equip ideal per buscar restes d’elements del tret o del mateix projectil en qualsevol superfície. En aquest sentit, agents de la Divisió de Policia Científica dels Mossos d’Esquadra han col·laborat amb l’Institut de Medicina Legal i Ciències Forenses de Catalunya, per analitzar diferents mostres òssies que presentaven lesions compatibles amb un projectil d’arma de foc.


Àrea de Comunicació

Barcelona, 4 de maig de 2023




2  

Imatges

Analistes de Mosso i Indra treballant amb iforenLibs

Analistes de Mosso i Indra treballant amb iforenLibs 267039

Empuriabrava

Empuriabrava 272930