1. El departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural accelerarà l’execució del Pla integral de gestió de l’aigua dolça del delta de l’Ebre (PIGADE), dins de l’Estratègia Delta



El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó Fernandez, i el director dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l'Ebre, Jesús Gómez Fernàndez.
El delegat del Govern a les Terres de l'Ebre, Albert Salvadó Fernandez, i el director dels Serveis Territorials d'Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l'Ebre, Jesús Gómez Fernàndez.
{"name":"2023/05/04/10/58/2a564738-bf73-44a6-8d8a-9eaf2e550abb.jpg","author":"Delegació del Govern a les Terres de l'Ebre. ","type":"0","location":"0","weight":477567}

El delegat del Govern a les Terres de l’Ebre, Albert Salvadó Fernandez, i el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural a les Terres de l’Ebre, Jesús Gómez Fernàndez, han valorat aquest dimecres la situació de sequera a les Terres de l’Ebre i han demanat al govern espanyol que garanteixi els cabals ecològics que contempla el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre (PHE) per al període 2022-2027.


“La llei contempla cabals ambientals per garantir la biodiversitat al delta de l’Ebre i el cultiu de l’arròs i demanem que es compleixi”, ha afirmat el delegat del Govern. Segons ha concretat el director dels Serveis Territorials d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, el Pla Hidrològic de la conca de l’Ebre reconeix tres tipus de cabals ecològics: per al riu (80 metres cúbics per segon als mesos d’estiu), per grans crescudes (dues l’any) i per al Delta de l’Ebre, de 20 metres cúbics per segon. “El PHE reconeix, d’una banda, que en sequeres prolongades no es poden disminuir els cabals ecològics destinats a la Xarxa Natura 2000 i, d’altra banda, que aquest cabal ha d’arribar a través de la xarxa de reg”, explica Gómez, que matisa que “mai s’havien executat perquè el cabal que arribava al Delta era superior”.


“En aquests moments, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) assegura aigua tres mesos l’any i el que demanem des del Departament, a banda de garantir l’execució del cabal ecològic de 20 m3/s per al Delta, és que el Delta de l’Ebre rebi aigua almenys vuit mesos, de maig a desembre”, detalla Gómez. “Aquesta aigua ha d’arribar als arrossars, perquè tenen una funció ecològica molt important; després a les basses, on tenim la fauna i a les badies”, assegura.


La consellera del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural, Teresa Jordà i Roura, ha adreçat una carta a la ministra de Transició Ecològica, Teresa Ribera, on li demana que es garanteixi el cabal ecològic al delta de l’Ebre per protegir la biodiversitat i fer viable el cultiu de l’arròs, després de les decisions adoptades per part de la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre el 26 d’abril passat.


El director territorial també ha avançat que el Departament accelerarà l’execució del Pla integral de gestió de l’aigua dolça del delta de l’Ebre (PIGADE) que, dins de l’Estratègia Delta impulsada pel Govern, té l’objectiu de millorar la gestió de l’aigua dolça a les basses i badies i la coordinació dels diferents actors del Delta. “La setmana que ve constituirem la taula de seguiment del PIGADE de la zona dreta i la de la zona esquerra del Delta”, ha detallat.


Gómez també ha explicat avui que, en referència al conreu de regadiu, i a banda de la situació al Delta, l’àrea de reg dels Guiamets i de la Palma d’Ebre no estan podent regar i hi ha “normalitat” en la resta. Pel que fa a la campanya de secà, confia que pugui tirar endavant.



El delegat del Govern ha posat en relleu el model de gestió per afrontar la crisi de la sequera, “amb mesures del segle XXI, apostant per regadius moderns i eficients per optimitzar l’aigua cap al sector primari i mesures de dessalinització i regeneració per abordar el subministrament d’aigua de boca i usos industrials”. “La interconnexió de xarxes es descarta com a mesura estructural per compensar dèficits hídrics a les àrees metropolitanes, posant a distància amenaces endèmiques al territori”, ha conclòs.




3 maig 2023