La directora general de Protecció Civil de la Generalitat, Marta Cassany i Virgili, s’ha reunit aquest matí a Vielha amb la Síndica d’Aran, Maria Vergés Pérez, per tractar l’adaptació del sistema de protecció civil i emergències a la realitat competencial i normativa de l’Aran. La directora general Cassany ha estat acompanyada a la reunió de treball per la subdirectora general de Coordinació i Gestió d'Emergències de Protecció Civil, Imma Solé, i pel subdirector en programes de Protecció Civil, Sergio Delgado. Per part del Conselh Generau, han participat també en Manel Bosch, major dels Pompièrs-Emergéncies; Eric Vilò, cap d’operacions de Pompièrs- Emergéncies; i Fina Calvo, de la seccion de coordinacion e proteccion civil de Pompièrs-Emergéncies.

La trobada ha permès comprovar in situ el desplegament de les eines pròpies per a la gestió d’emergències del Conselh Generau, seguint les previsions de l’Estatut i de la Llei 1/2015 del règim especial d’Aran, que en l’article 72 preveu que el Conselh Generau d’Aran “exerceix la competència de gestió dels serveis d'emergències i protecció civil, que inclou la planificació i l'execució de mesures relatives a les emergències, transport sanitari, rescats de muntanya, protecció civil, els serveis de prevenció i extinció d'incendis i la col·laboració i coordinació amb els serveis que depenen dels ajuntaments, tot sens perjudici de la col·laboració del Conselh amb la Generalitat i les altres comunitats veïnes, i també de l'estat francès”.

Així, des de l’1 de gener, els Pompièrs d’Aran, actuen com a cos propi coordinat amb Bombers de la Generalitat, i la reunió de treball d’avui ha de permetre avançar en la definició dels serveis i la seva coordinació pel que fa a la Protecció Civil. El Conselh Generau s’ha dotat recentment de la Sala de Contròle d’Aran, una sala de gestió d’emergències que ja es troba en contacte ordinari amb el Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT de Protecció Civil de la Generalitat. L’horitzó ara és concretar aspectes de coordinació tècnics no només entre sales d’emergències sinó també pel que fa a la planificació dels riscos i a la pròpia gestió de les emergències tant en la fase preventiva com reactiva.

Un cop finalitzada la reunió de treball s’ha realitzat una visita per part de tots els assistents a la Sala de Contròle d’Aran.

2  

Imatges

Foto reunió 1

Foto reunió 1 2819363

Foto reunió 2

Foto reunió 2 291598