Protecció Civil

Imatge del simulacre a la C-17

Simulacre d'accident de trànsit al túnel de la carretera C-17 a Ripoll

query_builder   5 maig 2023 11:55

event_note Nota de premsa

Simulacre d'accident de trànsit al túnel de la carretera C-17 a Ripoll

La passada matinada s’ha realitzat un simulacre d’accident de trànsit amb posterior incendi a l’interior del túnel de la C-17, a Ripoll. Durant l’exercici s’ha tallat el trànsit en sentit sud en els túnels de Ripoll i de Terradelles.

El simulacre ha consistit en un accident múltiple dins del túnel entre 2 vehicles tipus turisme. El primer dels turismes s’ha utilitzat per a la pràctica de maniobres d’excarceració, i el segon per a la pràctica d’extinció d’incendi i prova de ventilació de fums dins el túnel. Els dos escenaris s’han simulat en dues zones separades del túnel. Els implicats en l’accident han sigut un total de 5 ferits (4 figurants i un maniquí) i dos turismes més que han bloquejat l’accés del túnel cap a la zona de l’accident.

Un cop s’ha rebut l’avís de l’accident, s’ha realitzat una primera trucada al telèfon d'emergències 112 per comunicar immediatament tota la informació disponible sobre la situació, incloent-ne l'impacte que aquest ha tingut sobre les persones afectades. Tot seguit, s’ha contactat amb el CECAT de Protecció Civil per transmetre o ampliar la informació proporcionada anteriorment sobre l'accident. També s’ha informat de l'activació del Pla d'Autoprotecció d'Urgència (PAU) i de les accions que els equips d'actuació han dut a terme en resposta a l'emergència.

El simulacre ha tingut com a objectiu avaluar el Pla d'Autoprotecció de la instal·lació, així com la coordinació entre els diferents actors implicats i la comunicació i transferència d'informació entre aquestes estructures. L’exercici ha estat organitzat per Protecció Civil de la Generalitat i l’empresa CEDINSA com a gestora de l’eix del Ter (C-17).


Participants al simulacre

CEDINSA, com a empresa gestora de la infraestructura, ha activat tots els recursos previstos en el Pla d’Autoprotecció (PAU), des del personal de la sala de control com els equips de primera intervenció, el cap d’intervenció i el responsable de seguretat del túnel. En detectar l’incident ha activat el protocol de tancament del túnel, ha trucat al telèfon d’emergències 112 per activar els recursos externs i ha activat el PAU en fase d’emergència, desplaçant equips a la carretera per a la gestió del trànsit.

Els Bombers de la Generalitat han acudit al simulacre amb dos vehicles d’extinció i un de comandament. Els efectius han practicat els protocols de les actuacions que el cos pot desenvolupar en un servei d’aquestes característiques: proporcionar suport a les víctimes a l’espera dels recursos mèdics i sanitaris, i excarcerar les persones atrapades als vehicles a resultes de l’accident.

El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha estat el responsable del triatge dels ferits, així com de la priorització en l’extracció d’aquests de dins del túnel. També ha estat l’encarregat de vetllar per l’assistència sanitària, i estabilització dels pacients, per a procedir posteriorment al trasllat d’aquests al centre hospitalari adient. Totes les accions realitzades han estat coordinades des de la Central de Coordinació Sanitària del SEM.

Els Mossos d’Esquadra han mobilitzat una patrulla de trànsit per tallar la circulació viaria del túnel direcció Vic per garantir la seguretat de l'operatiu que participava en la resolució de l'emergència. També s’han encarregat de fer les desviacions del trànsit pertinents i el control perimetral de l’emergència. En les tasques del grup d’ordre també ha participat una patrulla de la Policia Local de Ripoll.

Protecció Civil de la Generalitat ha participat amb el personal de l’Operativa Territorial de Protecció Civil a Gironai amb l’equip de guàrdia del CECAT fent el seguiment del simulacre.

Dos tècnics municipals de Protecció Civil de l’Ajuntament de Ripoll han assistit al simulacre com a observadors. Com a figurants i ferits del simulacre hi han participat voluntaris de Protecció Civil de Ripoll.4  

Imatges

Imatge del simulacre a la C-17

Imatge del simulacre a la C-17 358153

Imatge del simulacre a la C-17

Imatge del simulacre a la C-17 320566

Imatge del simulacre a la C-17

Imatge del simulacre a la C-17 330997

Imatge del simulacre a la C-17

Imatge del simulacre a la C-17 333947

Emergències
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia