Aquest és el tercer any que la Generalitat impulsa un programa de seguiment d'aquesta activitat per millorar-ne la gestió


Jornades sobre pesca recreativa marítima
L’informe de seguiment de la pesca marítima recreativa a Catalunya s’ha presentat en el marc de les jornades sobre aquesta activitat que tenen lloc a l’Institut d’Estudis Catalans
{"name":"2023/05/05/14/23/f3d44be5-7dc1-4db5-90cf-75cfe88a457e.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":122672}

A Catalunya, hi ha un total de 46.400 practicants de pesca marítima recreativa dels quals, principalment, un 65% practiquen la pesca des de costa, un 24% la pesca des d’embarcació i un 11% la pesca submarina. D’aquests, gairebé un 20% practiquen més d’una modalitat. Així ho indica el Programa de seguiment de la pesca marítima recreativa a Catalunya que duu a terme el Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural (DACC) mitjançant la Direcció General de Política Marítima i Pesca Sostenible (DGPMPS) i en col·laboració amb l’Institut Català de Recerca per a la Governança del Mar (ICATMAR) des de 2020.

L’informe, que s’ha presentat en el marc de les jornades sobre aquesta activitat que tenen lloc avui i demà a l’Institut d’Estudis Catalans, també reflecteix que aquesta activitat té un impacte econòmic total d’uns 81 milions d’euros anuals en el conjunt de l’Economia Blava de Catalunya. S’hi inclouen les despeses indirectes de la pesca marina recreativa, i també vacances, àpats, transport, lloguer d’embarcacions i servei de manteniment i de ports. Uns 23 milions d’aquest impacte total corresponen a l’impacte directe sobre botigues i distribuïdores de materials per fer l’activitat.

Pel que fa les captures, el total anual de l’activitat a Catalunya és de 779 t anuals; 310 t correspondrien a la pesca des de costa, 351 t a la pesca des d’embarcació i 117 t a la pesca submarina.

Aquesta informació permetrà millorar la gestió d’aquesta activitat i complir les directrius establertes per la Unió Europea a partir de 2020. Per avançar en aquest sentit, el passat divendres es va constituir la Taula de Cogestió de la Pesca Recreativa de Catalunya, un espai de diàleg constructiu entre tots els actors involucrats en la pesca marítima recreativa de Catalunya.

A més, aquest 2022 la Guia d’espècies objecte de la pesca recreativa a Catalunya i la Guia de Bones Pràctiques de la pesca marítima recreativa a Catalunya s’han consolidat com a dues eines al servei dels practicants de l’activitat i del sector de la pesca marítima recreativa en general. Podeu consultar-les en l’enllaç següent: https://agricultura.gencat.cat/ca/ambits/pesca/pesca-recreativa.

La recollida de dades

L’experiència obtinguda a la prova pilot que es va fer l’any 2019 ha servit per millorar i impulsar un sistema de recollida de dades en continu en què s’han definit els fonaments per establir un seguiment permanent de l’activitat a llarg termini amb l’objectiu de generar la informació necessària per millorar la gestió dels recursos litorals i de l’activitat.

Aquest programa de seguiment recull les dades obtingudes des de l’any 2020 i actualment ja compta amb dades de 22.534 enquestes telemàtiques, 3.958 enquestes a peu de platja i informació sobre 7.106 captures de pescadors recreatius al litoral de Catalunya.

La metodologia de recollida i anàlisi de dades es treballa en el marc d’un grup de treball d’ICATMAR amb participació de totes les parts: científics, pescadors i Administració.

La recollida de dades en continu permet representar la dinàmica de l’activitat; així, any rere any, s’aniran obtenint dades essencials cada cop més fiables per caracteritzar l’activitat, contribuir a la presa de decisions multidisciplinàries orientades a una bona gestió del sector i tenir unes pesqueries més sostenibles a Catalunya.

Trobareu l’informe amb els resultats del Programa de seguiment 2021-2022 en aquest enllaç.


2  

Imatges

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, ha inaugurat les jornades sobre pesca marítima recreativa que tenen lloc avui i demà a l¿Institut d¿Estudis Catalans

El director general de Política Marítima i Pesca Sostenible, Sergi Tudela, ha inaugurat les jornades sobre pesca marítima recreativa que tenen lloc avui i demà a l¿Institut d¿Estudis Catalans 114087

Foto 1

Foto 1 122672