1. L’escriptor lleidatà assisteix a Balaguer a l’acte de bateig del vehicle, just l’any en què es commemora el centenari del seu naixement
  2. Vallverdú també dona nom des de finals d’abril a un dels trens de Ferrocarrils de la línia Barcelona-Vallès


TER
El conseller Fernàndez i la consellera Garriga, amb Vallverdú i els seus familiars, i el president de Ferrocarrils, al costat del tren que du el nom de l’escriptor lleidatà.
{"name":"2023/05/05/14/37/5e19fd66-b843-4a31-bada-be291f3cdf9f.jpeg","author":"TER","type":"0","location":"0","weight":447327}


El conseller de Territori, Juli Fernàndez i Olivares, i la consellera de Cultura, Natàlia Garriga Ibáñez, han batejat avui un dels tres trens de la línia Lleida-La Pobla de Segur amb el nom de l’escriptor lleidatà Josep Vallverdú i Aixalà, coincidint amb l’any de commemoració del centenari del seu naixement. El mateix Vallverdú ha assistit a l’acte de bateig, acompanyat de la seva família. També hi han assistit el president de Ferrocarrils, Toni Segarra Barreto, la directora de la Institució de les Lletres Catalanes, Izaskun Arretxe i Irigoien, el paer en cap de Balaguer, Jordi Ignasi Vidal Giné, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn i Gilabert.

A la mateixa estació de Balaguer, els consellers i Vallverdú han destapat el vinil amb nom de l’escriptor lleidatà que des d’avui dona nom a una de les tres unitats de la línia Lleida-La Pobla de Segur de Ferrocarrils. I li han entregat un quadre commemoratiu. A l’interior del tren també es pot llegir una de les frases cèlebres de Vallverdú: “Ens salvem pels mots”. L’escriptor ha adreçat unes paraules de gratitud: “Estic molt agraït als qui van tenir la curiosa iniciativa del bateig i als nostres Ferrocarrils. Benvingut sigui el comboi batejat al qual, amb el cor alegre, soc el primer a desitjar llarga vida”.

TES{"name":"2023/05/05/14/37/7462658c-9bb8-46c8-98c7-7e8619a799c6.jpeg","author":"TER","type":"0","location":"0","weight":"454532"}

El conseller de Territori ha agraït a Vallverdú “la intensa feina feta en l’àmbit de la cultura” i ha destacat: “Amb aquest bateig d’avui fem dues coses que mai havíem fet: compartir amb l’autor aquest bateig i poder-ho fer, a més, en el seu any. És una qüestió excepcional. I la segona, fer-ho fora de Barcelona: és el primer tren que bategem a la línia Lleida-La Pobla de Segur”. I ha finalitzat: “Continuarem fent aquest vincles entre el tren, el paisatge, el territori i la cultura”.

Segur que a Vallverdú li han passat moltes coses, en els seus gairebé cent anys de vida, però no sé si mai havia imaginat que tindria un tren amb el seu nom!”, ha explicat la consellera de Cultura, que ha destacat que “si haguéssim d’omplir vagons amb tots els lectors que Vallverdú ha tingut al llarg de la seva vida, necessitaríem molts trens”.

Al seu torn, el president d’FGC, Toni Segarra, ha glossat la figura de Vallverdú, “un dels escriptors més reconeguts de la literatura catalana, molt conegut sobretot per la seva ficció infantil i juvenil”.

L’acte de bateig d’avui s’ha celebrat en el marc de les accions de commemoració de Sant Jordi organitzades per FGC conjuntament amb institucions i entitats com el Departament de Cultura i la Institució de les Lletres Catalanes.

El tren batejat amb el nom de Vallverdú és el primer dels trens de la línia de La Pobla que du el nom d’una personalitat cultural. Enguany s’han batejat també dos trens amb el nom de Vallverdú i del Rector de Vallfogona, de qui es commemora el quart centenari de la seva mort, a la línia Barcelona-Vallès de FGC. També s’ha batejat un tren amb el nom de Rosa Sensat, el passat 25 d’abril, a línia Llobregat-Anoia.

En el marc del programa “Lletres a Ferrocarrils”, els últims anys s’han batejat diversos trens d’FGC amb noms d’escriptors i escriptores com Joan Fuster, Gabriel Ferrater, Mercè Rodoreda, Montserrat Roig, Joan Brossa, Maria Aurèlia Campmany i Josep M. Espinàs, en una iniciativa conjunta amb la Institució de les Lletres Catalanes.

Foment de la lectura en català durant el trajecte en tren

El tren batejat avui amb el nom de Josep Vallverdú també se suma a la campanya de Ferrocarrils per fomentar la lectura en català entre les persones usuàries, que es va posar en marxa per Sant Jordi.

Així, aquesta unitat de tren de la línia Lleida-La Pobla ofereix la possibilitat de fer un tast de llibres durant el trajecte en tren. Les persones usuàries poden accedir a diferents llibres i llegir un fragment de cada títol, a través d’un codi QR col·locat a l’interior del tren i també al vestíbul d’estacions com la de Balaguer.

La iniciativa compta amb un total de 31 títols proposats per 13 editorials. Les obres, publicades els darrers anys, es divideixen en dos grans blocs segons la seva temàtica: trens o astronomia; i estan dirigides tant al públic adult com a l’infantil juvenil.

100 anys del naixement de Josep Vallverdú i Aixalà (Lleida, 1923)

Nascut el 9 de juliol a Lleida, Josep Vallverdú és un escriptor prolífic, conegut sobretot per la seva ficció infantil i juvenil, molt reeditada i traduïda. La seva popularitat en aquest gènere ha tingut una gran transcendència i ha influït de manera decisiva en diverses generacions de lectors.

Narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista, la seva obra abasta diversos gèneres. Ha estat activista cultural i ha escrit articles sobre temes culturals i polítics.

En reconeixement a la seva obra, ha estat guardonat amb el premi Ramon Fuster a la tasca pedagògica (1988), la Creu de Sant Jordi (1990), el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2000), la Medalla d’Or de la Universitat de Lleida (2000), el premi Trajectòria (2002), el doctorat honoris causa per la Universitat de Lleida (2004), el premi Jaume Fuster de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (2012), la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2019), el Premi Especial del Jurat dels VIII Premis Martí Gasull i Roig (2021).

També ha rebut dos Premis Folch i Torres, un dels quals per a “Rovelló”, amb més de 28 edicions en català i traduccions a l’eusquera, al francès, a l’italià, al rus i al castellà, i un Premi Joaquim Ruyra per “Trampa sota les aigües”

L'Any Josep Vallverdú, promogut pel Departament de Cultura, pretén cridar l'atenció sobre la seva obra completa, que inclou llibres personals, poesia i obres no traduïdes.

3  

Imatges

Foto

Foto 447327

Foto

Foto 454532

Foto

Foto 106114