·L’òrgan de cooperació cultural entre institucions s’ha reunit per segona vegada des de la seva ampliació i ha revisat les actuacions proposades pels diferents grups de treball


Reunió del Consell de la Mancomunitat Cultural{"name":"2023/05/10/14/13/a860e6d6-d836-4167-80cd-a9d6ec2873c2.jpeg","author":"Arnau Pascual","type":"0","location":"0","weight":473525}


La consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha presidit aquest matí la reunió plenària del Consell de la Mancomunitat Cultural, un òrgan de cooperació entre les diferents administracions que té com a objectiu coordinar polítiques i actuacions de l’àmbit de la cultura arreu del territori.

A la reunió s’ha aprofundit en les iniciatives plantejades pels diferents grups de treball: Patrimoni; Arts Escèniques, Música i Arts Visuals; Pla de Lectura Pública i Biblioteques; Llengua; Cultura Popular i Associacionisme; i Repositori de Subvencions.

Així, els temes a seguir desenvolupant en el marc d’aquest òrgan de cooperació institucional tenen relació amb diferents sectors i activitats culturals, amb propostes de treball transversals per millorar el servei de cara als usuaris, a les entitats i a la ciutadania en general.

Algunes d’aquestes iniciatives són:

  1. Disposar d’una web o plataforma des d’on poder accedir mitjançant filtres a totes les convocatòries d’ajuts i subvencions en l’àmbit cultural d’arreu del país.
  2. Treballar en la concertació de la programació de les subvencions de la Generalitat i les Diputacions dirigides al món local en l’àmbit del patrimoni.
  3. Introduir millores en el sistema Programa.cat d’ajuts a les programacions estables d’arts escèniques i música municipals. Possibilitat d'introduir una línia específica d’ajuts adreçada als micropobles.
  4. Desenvolupar mesures per garantir la cobertura del personal professional del sistema de biblioteques públiques de Catalunya.
  5. Completar la col·laboració de les institucions de l’àmbit local al Consorci per la Normalització Lingüística per tal d’impulsar conjuntament les actuacions per a l’ús social del català.
  6. En l’àmbit de Cultura Popular, reforçar la col·laboració entre les institucions implicades a través de diverses xarxes i espais de treball, com per exemple l’Obrador d’Arrel de la Fira Mediterrània (mercat estratègic de propostes artístiques que utilitzen l’arrel, la tradició i la cultura popular com a motor creatiu arreu del territori).

Aquesta és la segona reunió que realitza la Mancomunitat Cultural des que es va ampliar amb la incorporació de representants de l’Ajuntament de Barcelona, el Consell de Governs Locals, la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACMC) i l’Associació de Micropobles de Catalunya (MdC). Amb anterioritat, aquest òrgan estava format pel Departament de Cultura i les Diputacions de Barcelona, Girona, Tarragona i Lleida.

En el desenvolupament de la trobada, la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, ha valorat molt positivament la feina que estan desenvolupant els diferents grups de treball i ha recordat que aquesta feina conjunta entre institucions, amb la incorporació dels governs locals, és primordial per poder construir un sistema cultural de referència.

Amb les noves incorporacions en la Mancomunitat Cultural es pretén reforçar aquesta vessant de servei públic, ja que permeten ampliar el camp d’actuació des d’administracions molt pròximes a la ciutadania, fent que totes les polítiques acordades puguin revertir positivament en la cultura del país.