Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Reunió al serveis territorials de Girona del Departament d'Acció Climàtica.

El Departament d'Acció Climàtica desplega més de mig miler de paranys per prevenir l'expansió del coipú a la demarcació de Girona

query_builder   10 maig 2023 11:05

event_note Nota de premsa

El Departament d'Acció Climàtica desplega més de mig miler de paranys per prevenir l'expansió del coipú a la demarcació de Girona

  1. Aquesta és una de les mesures que es contempla dins el Pla de xoc i control amb l’objectiu de prevenir la seva expansió i, alhora, protegir dels danys que causa a cultius i horts, i a l’entorn natural.
  2. Una brigada específica formada per 5 persones en 3 equips, i amb vehicles tot terreny, ja estan operatius els 365 dies a l’any per reduir la presència d’aquesta espècie exòtica invasora

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural ja ha desplegat més de mig miler de paranys a les comarques de Girona amb l’objectiu de prevenir l’expansió del coipú, en el marc de les mesures d’actuació del Pla de xoc i control d’aquesta espècie invasora.

La delegació de la Generalitat de Catalunya a Girona ha acollit aquest matí una jornada informativa realitzada pels serveis territorials del Departament amb l’objectiu d’explicar a les agrupacions agràries, parcs i associacions de defensa vegetal com funcionen aquests dispositius per atrapar coipús i, d’aquesta manera, prevenir danys a cultius i entorn natural.

Els paranys els facilita, i els posa a disposició, el Departament d’Acció Climàtica a tots els agents del territori a través de l’empresa pública Forestal Catalana amb l’objectiu de fer partícips al territori. En aquest sentit, el responsable d’Espècies Invasores del Departament, Jordi Ruiz i Olmo, ha explicat que aquesta és una de les primeres mesures que ja s’estan portant a terme sobre el terreny amb l’objectiu de “prevenir la seva presència i, alhora, i davant l’actual context de sequera, minimitzar els danys que provoca sobre els cultius i l'entorn natural de les comarques de Girona”.

En el marc de les mesures del pla de xoc també s’ha habilitat ja la brigada específica formada per 5 persones integrades en tres equips, i amb tres vehicles, per actuar contra la propagació d’aquesta espècie invasora durant els 365 dies de l’any.

El Departament ha implementat també un sistema específic de detecció en el límit de l’àrea d’expansió d’aquest rosegador, i de captura dels exemplars colonitzadors a les comarques de la Selva, Osona i el Vallès Oriental.

A més, el Cos d’Agents Rurals participa de forma activa en aquest projecte fent captures directament en llocs especialment sensibles o amb dificultats tècniques especials. I, a més, fa formacions exprés i tutela la utilització dels paranys.

Zones prioritàries

El Departament d’Acció Climàtica ha definit, a partir del Pla de control, que les zones prioritàries d’actuació són actualment el Baix i l’Alt Empordà i l’àmbit del riu Ter. Els criteris per definir aquestes zones han estat en base 3 criteris: major densitat de població, major potencialitat de danys a l’agricultura i, en tercer lloc, els danys a la biodiversitat i al medi ambient.

La prevenció és un dels grans àmbit d’actuació que estem desenvolupant a través d’aquest Pla que contempla accions amb mesures concretes com aquests paranys o cedir tanques electrificades per protegir cultius i horts”, ha afegit Jordi Ruiz.

El Pla de xoc i de control preveu un total de deu mesures concretes per frenar l’expansió del coipú i reduir la seva presència a la demarcació de Girona.

Un rosegador de Sud-amèrica

El coipú és un rosegador originari de Sud-amèrica que pesa entre 4 i 7 quilos. Viu en llacunes, rius, canals, estanys, embassaments i zones humides amb vegetació aquàtica abundant i pastures al voltant. És madur sexualment al cap de sis mesos de néixer i les femelles poden tenir dues o tres ventrades a l’any. Per tant, és una espècie exòtica invasora que es reprodueix i s’expandeix amb rapidesa. No obstant això, el 80% dels coipús moren durant el primer any de vida, i menys del 15% arriben als tres anys.

Un espècie inclosa dins l’EXOCAT

L’EXOCAT és un projecte que impulsa i finança del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb el CREAF per conèixer amb detall quines són les espècies exòtiques i invasores presents al territori de Catalunya, on són i com evolucionen, i disposar-les de manera endreçada en una gran base de dades, a l’abast de tota la ciutadania del país. També és una de les fonts d’informació de l’Observatori. El coipú, com a espècie exòtica invasora, ja està inclosa dins de l’EXOCAT.

El Departament ha dedicat durant el 2022 un milió d’euros aproximadament (923.230 €) al control d’espècies invasores i, per a aquest 2023, la dotació pressupostària s’ha doblat.






3  

Imatges

Parany amb un coipú atrapat al Baix Empordà.

Parany amb un coipú atrapat al Baix Empordà. 65479

Reunió a la delegació de la Generalitat a Girona.

Reunió a la delegació de la Generalitat a Girona. 125127

Un exemplar de coipú atrapat amb un parany al Baix Empordà.

Un exemplar de coipú atrapat amb un parany al Baix Empordà. 123359

Acció climàtica
El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia