Es fan de manera coordinada amb Bombers de la Generalitat, Agrupacions de Defensa Forestal, l’Ajuntament d’Olivella, el Parc Natural del Garraf i la propietat dels terrenys

El Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural està realitzant uns treballs forestals a proposta dels Bombers de la Generalitat a la Plana Novella, a Olivella (Garraf), per rebaixar la càrrega de combustible i crear una zona segura en cas d’un possible incendi forestal. Aquesta actuació es fa de manera col·laborativa amb l’Agrupació de Defensa Forestal del Penedès-Garraf, l’Ajuntament d’Olivella, el Parc Natural del Garraf i la propietat dels terrenys.

Moment de la visita d'avui dels treballs forestals que es realitzen a la Plana Novella, d'Olivella, al Garraf
Moment de la visita d'avui dels treballs forestals que es realitzen a la Plana Novella, d'Olivella, al Garraf
{"name":"2023/05/10/14/44/024d2435-b695-4ffd-a3c6-c37610fa69c6.jpeg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":213717}


Concretament, els treballs que es realitzen sobre una superfície d’unes 4 hectàrees consisteixen en la tallada, el desbrossament i la trituració de les restes a la mateixa àrea. La zona on s’està actuant va cremar l’any 1994 i és una zona afectada sovint per incendis forestals. Els últims incendis amb afectació notable van ser el juny de l’any passat i van afectar el municipi d’Olivella mateix i el de Sant Pere de Ribes, amb 161 i 23 hectàrees, respectivament.

Aquesta actuació s’emmarca dins d’un Perímetre de Protecció Prioritària (PPP), que són zones amb un gran risc d’incendi forestal i continuïtat de la massa forestal en què hi pot haver grans incendis forestals. Actualment, a Catalunya hi ha 34 PPP delimitats que ocupen una superfície d’1.154.281 hectàrees. La Direcció General d’Ecosistemes Forestals i Gestió del Medi elabora per a cada PPP un Projecte d’infraestructures estratègiques de prevenció d’incendis forestals que té per objectiu dotar cada espai de la infraestructura necessària que permeti disminuir el nombre d’incendis i compartimentar el territori per reduir la probabilitat que un foc esdevingui un incendi forestal de grans dimensions.

Treballs forestals de la Plana de Novella{"name":"2023/05/10/14/55/9f201a0f-cc0e-492a-b4f0-c058e9c28511.jpg","author":"DACC","type":"0","location":"0","weight":192407}

Els treballs que s’hi realitzen, els duu a terme el Grup Especial de Prevenció d’Incendis Forestals (GEPIF) del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural amb la col·laboració de l’ADF Penedès-Garraf i l’Equip de Prevenció Activa Forestal (EPAF) dels Bombers de la Generalitat del Departament d’Interior. Les actuacions d’eliminació de combustible es van iniciar el passat 25 d’abril i es preveu que s’allarguin fins a mitjan maig.

El municipi d’Olivella inclou diverses urbanitzacions en contacte directe amb la trama forestal. L’Ajuntament d’Olivella està executant actuacions per reduir la vulnerabilitat d’aquestes urbanitzacions i concretament fa el manteniment de la franja de protecció perimetral de 25 metres d’amplada a la Plana Novella. L’actuació ara promoguda per la Generalitat amplia de manera molt notable aquests 25 metres per donar més seguretat en cas d’incendi forestal.


4  

Imatges

Moment de la visita d'avui dels treballs forestals que es realitzen a la Plana Novella, d'Olivella, al Garraf

Moment de la visita d'avui dels treballs forestals que es realitzen a la Plana Novella, d'Olivella, al Garraf 213717

Moment dels treballs a la Plana Novella

Moment dels treballs a la Plana Novella 192407

Treballs forestals de la Plana de Novella

Treballs forestals de la Plana de Novella 550885

Moment dels treballs a la Plana Novella

Moment dels treballs a la Plana Novella 325490