Cultura

Comissió d¿Impuls del  Pla Nacional de Fotografia

El Departament de Cultura marca una política de protecció de la fotografia que garanteixi la seva conservació i difusió

query_builder   11 maig 2023 17:45

event_note Nota de premsa

El Departament de Cultura marca una política de protecció de la fotografia que garanteixi la seva conservació i difusió

  1. La Comissió d’Impuls fa seguiment dels eixos marcats al Pla Nacional de Fotografia amb noves fites pels anys vinents
Comissió d’Impuls del  Pla Nacional de Fotografia{"name":"2023/05/11/16/16/ec3d3f1a-3531-47b3-9567-399a48e2ad63.jpeg","author":"Pascual Arnau. Departament de Cultura","type":"0","location":"0","weight":416569}

La Comissió d’Impuls del Pla Nacional de Fotografia, presidida per la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, s’ha reunit avui per iniciar una nova etapa, en la qual el Departament de Cultura vol promoure una política de protecció de la fotografia que garanteixi tant la seva conservació, com la projecció a la societat.

Entre les funcions de la comissió recau el seguiment del desplegament del Pla, a més de fomentar iniciatives o vetllar per les necessitats del patrimoni fotogràfic. En aquest sentit, a la reunió d’avui, s’ha decidit donar un nou impuls a través dels diferents eixos, desenvolupats des de l’inici de la Comissió l’any 2014, generant noves fites pels anys vinents. El primer dels eixos preveu la reestructuració i millora del portal de fotografia per divulgar i difondre el patrimoni fotogràfic històric i contemporani de Catalunya. Aquest portal facilitarà la seva projecció a la societat, així com les seves funcionalitats per esdevenir un espai estratègic d’accés a la fotografia i al Pla Nacional de Fotografia.

Dins de l'eix segon es treballa l’impuls per l’elaboració dels instruments de protecció i descripció del patrimoni fotogràfic amb instruments com el Registre d’arxius fotogràfics, el cens d’arxius fotogràfics i l’inventari de fons fotogràfics. Una vegada realitzat el cens de totes les comarques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l’Ebre amb un resultat final de mes de 50 milions de fotografies censades, el desplegament del cens de fotografia a les comarques de Barcelona suposa la finalització d’uns treballs iniciats anys abans. Alhora, per tal d’identificar el patrimoni documental fotogràfic en mans privades, s’establiran acords i/o col·laboracions amb institucions, entitats i centres de referents en la fotografia històrica.

En els eixos següents s’emmarca en la política d’adquisicions del Departament de Cultura per ampliar la Col·lecció Nacional de Fotografia Històrica i Contemporània. Per això s’ha desenvolupat una inversió sostinguda al llarg dels darrers anys que ha permès destinar un import mínim de 350.000 € anuals. Un altre aspecte en el qual s’ha incidit ha estat l’increment de la presència de les dones fotògrafes a la Col·lecció Nacional, d’acord amb criteris de gènere.

En relació amb els aspectes més tècnics es treballa per desplegar polítiques de gestió dels fons i col·leccions mitjançant l’establiment de criteris de dipòsits, donacions i adquisicions. Aquest desplegament, dins dels eixos cinc i set, rau en l’elaboració dels instruments de protecció i descripció del patrimoni fotogràfic, la promoció de la conservació preventiva i la restauració del patrimoni fotogràfic de Catalunya. A més, es considera necessari fer una identificació dels centres de referència en la restauració d’aquest tipus de patrimoni.

Finalment, en el darrer l’eix, s’incrementa el suport a commemoracions, esdeveniments i accions nacionals de projecció de la fotografia, amb un nou programa específic entre els usuaris de les biblioteques.

El Departament de Cultura crea la Comissió d’Impuls per incorporar a la societat civil en el desenvolupament del Pla, donant resposta a altres necessitats de la fotografia, més enllà de la conservació i la difusió patrimonial. Fer un seguiment del desplegament del Pla, proposar iniciatives, fomentar la cooperació entre els diferents agents implicats, proposar mesures per atendre les necessitats en la gestió i promoció del patrimoni fotogràfic, i assegurar la comunicació i relació amb els agents i sectors interessats són algunes de les funcions de la comissió.


El Pla Nacional de Fotografia

El Pla Nacional de Fotografia té la missió de normalitzar, coordinar i impulsar les actuacions que s’han desenvolupat i es desenvolupen a Catalunya en l’àmbit de la fotografia. Amb aquesta actuació es dona resposta a les diverses sensibilitats dels agents que intervenen en la gestió del patrimoni fotogràfic, tant històric com contemporani, de Catalunya.

El Pla vol generar una política institucional integral i estructurada per a la promoció de la fotografia i el patrimoni fotogràfic català, per tal d’aconseguir que la fotografia sigui identificada com a font d'expressió artística, com a recurs per a la documentació de fets històrics i per al seu reconeixement com a disciplina en la qual Catalunya ha excel·lit.

Un dels principals valors del Pla és fer valdre el patrimoni fotogràfic i assolir aquest tractament integral i específic que aglutini els elements que els diferents sistemes vinculats al patrimoni cultural ja tenen actius i en funcionament. Alhora cal cercar la seva major eficiència i capacitat d’actuació així com preveure el desplegament d’aquells nous recursos que es requereixin per donar compliment a les necessitats actuals del patrimoni fotogràfic català.



El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia