Empresa i Treball

El conseller d¿Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió,  en la reunió que amb el director de Consum, Albert Melià Roset.

El Govern incrementa respecte l'any passat un 509% els expedients sancionadors a grans tenidors per no oferir lloguer social

query_builder   11 maig 2023 13:09

event_note Nota de premsa

El Govern incrementa respecte l'any passat un 509% els expedients sancionadors a grans tenidors per no oferir lloguer social

  1. Després d’haver contractat 19 professionals dedicats especialment a vetllar pel compliment de la llei, l’Agència Catalana del Consum ha augmentat, en el decurs d’aquest any, un 459 % la seva activitat inspectora respecte al 2022
  2. En el procediment d’inspecció, Consum ha detectat infraccions per no acreditar documentalment l’oferta de lloguer social a persones o famílies en situació de vulnerabilitat, abans d’iniciar el procediment per a desnonar-les
  3. Ho ha explicat el conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, després de reunir-se amb el director de Consum, Albert Melià Roset, per abordar l’estat de situació del programa

El Departament d’Empresa i Treball, per mitjà de l’Agència Catalana del Consum, ha obert 353 expedients sancionadors des del gener de 2023 a grans tenidors per no oferir lloguer social a persones i famílies en risc d’exclusió residencial, un 509 % més que en tot el 2022. Així mateix, l’Agència ha dut a terme 458 actuacions inspectores en el decurs d’aquest any, el que suposa que l’activitat de control de mercat en aquest àmbit s’ha vist incrementada en un 459 % respecte de l’any anterior. Aquests augments són el resultat del Programa específic que va impulsar el Departament per a reforçar i garantir la protecció de les persones que es troben en situació d’emergència habitacional.

El conseller d’Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, ha exposat aquestes dades després de la reunió que ha mantingut aquest matí amb el director de Consum, Albert Melià Roset, per abordar l’estat de situació del programa específic per a la gestió i tramitació d’expedients en matèria de lloguer social, aprovat pel Govern el passat mes d’octubre de 2022. En la reunió també hi ha estat present la subdirectora general d'Atenció al Consumidor, Marta Rovira Romà, i el subdirector general de Disciplina de Mercat, Albert Orts Nomen.

Valorem molt positivament aquests primers resultats del programa que hem posat en marxa. En només 4 mesos hem quintuplicat les actuacions de control de tot l’any passat, tot fent aflorar incompliments que cal erradicar”, ha ressaltat el conseller Roger Torrent. Així mateix, ha assenyalat que aquests resultats obtinguts “ens esperonen a continuar treballant en la mateixa línia, que aquests efectius que hem incorporat continuïn treballant per reforçar l’exercici efectiu dels drets de la ciutadania en matèria de consum, i en particular en l’àmbit de l’habitatge”. “Som aquí per fer complir la llei en un àmbit tan sensible com és el de l’habitatge” i “continuarem treballant per protegir i garantir el lloguer social a totes aquelles persones i famílies que ho necessitin”, ha reblat Torrent.

La implantació del Programa ha permès la incorporació 19 professionals en els serveis de l’Agència Catalana del Consum dedicats especialment a vetllar pel compliment de les obligacions previstes en la Llei 1/2022 del 3 de març, de modificació de la Llei 18/2007, la Llei 24/2015 i la Llei 4/2016 per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l’habitatge. Aquest equip actua a ple rendiment des de principis de l’any 2023, i ha permès incrementar de manera exponencial les actuacions dutes a terme en aquest àmbit. En total, el Govern destinarà 1.499.026,04 d’euros en els dos anys de durada del programa, una actuació prioritària que té per objectiu reforçar i garantir la protecció de les famílies en risc d’exclusió residencial.

Pel que fa a dades globals, des del 22 de febrer de 2019, data de l’aixecament de la suspensió cautelar de l’article 5 de la Llei 24/2015 de mesures per a afrontar l'emergència en l'àmbit de l'habitatge, l’Agència Catalana del Consum, amb la col·laboració de l’Agència de l’Habitatge de Catalunya, ha dut terme un total de 641 actuacions inspectores amb relació a l’obligatorietat d’oferir lloguer social a persones o unitats familiars en situació de vulnerabilitat.

En el procediment d’inspecció, Consum ha detectat infraccions per no acreditar documentalment l’oferta de lloguer social a persones o famílies en situació de vulnerabilitat, abans d’iniciar el procediment de desnonament. Per tant, fins al moment s’han obert un total de 506 expedients sancionadors a empreses immobiliàries que són grans tenidors d’habitatge, per incomplir l’obligació legal d’oferir un reallotjament en règim de lloguer social.

Dels expedients sancionadors oberts, 91 ja s’han resolt amb sanció per realitzar pràctiques que exclouen o limiten els drets de les persones consumidores, infracció greu d’acord amb la Llei del Codi de consum de Catalunya, amb multes de fins a 30.000 euros per expedient. L’import global de les sancions imposades ascendeix als 2,25 milions d’euros.

Marc normatiu per fer front a l'emergència en l'àmbit de l'habitatge

La normativa estableix que les persones físiques o jurídiques considerades grans tenidors han d’oferir un lloguer social abans d’interposar qualsevol demanda d’execució hipotecària o desnonament —o bé abans d’adquirir un habitatge fruit d’acord de compensació o dació en pagament—, quan la unitat de convivència d’un habitatge es troba en situació de risc d’exclusió residencial, d’acord amb el nivell d’ingressos previst en la Llei 24/2015.

A més, la Llei 1/2022 del 3 de març amplia aquesta protecció a tots els ocupants d’habitatges sense títol jurídic habilitant, ja sigui per venciment del seu contracte d’arrendament, per haver patit un procés de reclamació d’un deute hipotecari o per haver ocupat un habitatge buit d’una entitat financera o fons d’inversió.

Així mateix, la normativa vigent estableix l’obligació de fer constar la informació relativa a l’índex de referència de preus de lloguer d’habitatges, tant a les ofertes d’arrendament com al contingut dels contractes.

Segueix-nos a les xarxes _________________________________________________________

§Twitter@consumcat|@empresacat | @treballcat

§Instagram consumcat

§Linkedin consumcat 

§Youtube consumcat
2  

Imatges

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió,  en la reunió que amb el director de Consum, Albert Melià Roset, la subdirectora general d'Atenció al Consumidor, Marta Rovira Romà, i el subdirector general de Disciplina de Mercat, Albert Orts Nomen.

El conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent i Ramió, en la reunió que amb el director de Consum, Albert Melià Roset, la subdirectora general d'Atenció al Consumidor, Marta Rovira Romà, i el subdirector general de Disciplina de Mercat, Albert Orts Nomen. 1780690

El conseller Torrent durant l'atenció als mitjans de comunicació.

El conseller Torrent durant l'atenció als mitjans de comunicació. 1888264

Xarxes socials de Govern
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia