Justícia, Drets i Memòria

Visita a la nova cuina del CP Brians 1

170 interns treballen a la nova cuina del Centre Penitenciari Brians 1, gestionada pel CIRE

170 interns treballen a la nova cuina del Centre Penitenciari Brians 1, gestionada pel CIRE

query_builder   12 maig 2023 13:18

event_note Nota de premsa

170 interns treballen a la nova cuina del Centre Penitenciari Brians 1, gestionada pel CIRE

170 interns treballen a la nova cuina del Centre Penitenciari Brians 1, gestionada pel CIRE

Els interns elaboren els àpats de tota la comunitat penitenciària, fins a nou dietes diferents

La consellera Ubasart i González visita el nou equipament de més de 1.150 m², el més modern i equipat de Catalunya

La gestió del servei d’alimentació per part del Centre d’Iniciatives per a la Reinserció (CIRE) ha comportat l’ocupació d’un total de 170 interns al Centre Penitenciari Brians 1. Vuit internes treballen a la fleca, nou a la cafeteria interior i nou a la cafeteria exterior. A més, 64 interns s’ocupen del repartiment dels àpats i de la neteja. Finalment, en el servei de cuina, hi treballen un total de 80 interns, dones i homes, en diferents torns horaris, matí i tarda, de dilluns a diumenge.

La consellera de Justícia, Drets i Memòria, Gemma Ubasart i González, ha visitat aquest divendres l’equipament, inaugurat el passat 1 d’abril, i ha fet un recorregut pels nous espais del centre: la fleca, la zona de cocció i les càmeres frigorífiques de la cuina; el moll de càrrega i descàrrega del pati de mercaderies, i la terrassa de l’edifici.

Més de 1.000 serveis d’àpats i 9 dietes diferents

Els interns que treballen a la cuina s’encarreguen de rebre les matèries primeres al moll de càrrega i de repartir els àpats cuinats, a més de gestionar els espais d’emmagatzematge (congelats, refrigeració i temperatura ambient). En total, produeixen aproximadament uns 1.020 serveis d’esmorzar, dinar i sopar.

Les dietes principals engloben la gran majoria de creences religioses, conviccions personals i patologies mèdiques. En total, són nou dietes diferents: general, musulmana, vegetariana, infermeria o de règim, tova o de fàcil digestió, astringent, sense làctics (per al·lèrgia o intolerància), sense peix (per al·lèrgia o intolerància) i celíaca.

Per poder desenvolupar de manera òptima el servei d’alimentació a Brians 1, el CIRE s’ha dotat dels mitjans personals necessaris, tal com ho ha anat fent a mesura que assumia la gestió de les cuines i cafeteries d’altres presons. En aquest cas, en el servei de cuina, hi ha un cap de cuina i vuit cuiners, que són treballadors del CIRE.

Més de 1.150 m² destinats a l’alimentació

A l’edifici principal, de gairebé 1.150 m², se situa la cuina i la fleca, juntament amb els espais destinats a l’emmagatzematge, les preparacions, les coccions i les expedicions dels aliments, així com els espais per a la neteja del material. En aquesta edificació també hi ha els vestuaris i els espais de gestió i control de les activitats. A més, hi ha un edifici auxiliar, de 180 m², que centralitza totes les instal·lacions que donen servei al nou equipament.

Una superfície associada de 1.289,56 m² organitza els fluxos de vehicles i vianants que accedeixen al nou equipament. Per a la construcció, el centre ha gestionat més de 23.000 entrades i sortides, 1.060 persones i 430 vehicles diferents, de les més de 135 empreses que han participat en les obres. El cost de la nova instal·lació supera els sis milions d’euros i dona servei a tots els interns i professionals que fan ús de les cafeteries i els menjadors del centre.

L'edifici està dissenyat i organitzat per respectar, entre d'altres, la separació entre zones i circuits ‒bruts i nets‒ i separar els productes dels estris de neteja, dins d'una integració harmònica i de fàcil accessibilitat. També s’ha volgut complir un programa funcional adient que permeti desenvolupar l'ús de la cuina i la fleca del centre penitenciari amb uns estàndards de qualitat ajustats a la normativa sanitària actual.

Per les característiques de l’equipament i l’entorn on se situa, s’ha considerat necessari adequar el nou edifici i la seva àrea d’urbanització amb elements físics, mecànics i electrònics que garanteixin la seguretat dels usuaris, els béns i les instal·lacions, així com el desenvolupament normal de l’activitat.

Cuina i reinserció

El procés de gestió progressiva de totes les cuines i cafeteries dels centres penitenciaris, que va iniciar el CIRE l’any 2012, va culminar el passat mes d’abril amb la gestió del servei d’alimentació de Brians 1, l’únic centre on el servei de cuina i cafeteria anava a càrrec d’una empresa externa. L’ocupació per part del CIRE permet millorar la qualitat i la composició nutricional dels menús que se serveixen als interns i treballadors del centre.

A banda de la creació de nous llocs de treball, el CIRE forma els interns en oficis relacionats amb l’hostaleria per aconseguir-ne la reinserció, en un sector amb molta demanda en el mercat laboral, en el marc del programa FOI (formació, ocupació, inserció).

El CIRE és l’empresa pública del Departament de Justícia, Drets i Memòria que s’encarrega de facilitar la reinserció sociolaboral dels interns en centres penitenciaris i educatius de Catalunyamitjançant la creació, l’aplicació i el desenvolupament de programes formatius i educatius, la creació de llocs de treball adaptats a les necessitats d’aquestes persones i la inserció laboral quan estan en semillibertat.

8  

Imatges

Visita a la nova cuina del CP Brians 1

Visita a la nova cuina del CP Brians 1 149748

Visita a la nova cuina del CP Brians 1

Visita a la nova cuina del CP Brians 1 104523

Visita a la nova cuina del CP Brians 1

Visita a la nova cuina del CP Brians 1 132482

Visita a la nova cuina del CP Brians 1

Visita a la nova cuina del CP Brians 1 110235

Visita a la nova cuina del CP Brians 1

Visita a la nova cuina del CP Brians 1 112343

Visita a la nova cuina del CP Brians 1

Visita a la nova cuina del CP Brians 1 156313

Visita a la nova cuina del CP Brians 1

Visita a la nova cuina del CP Brians 1 163762

Visita a la nova cuina del CP Brians 1

Visita a la nova cuina del CP Brians 1 172906

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia