Recerca i Universitats

Ajuts Joan Oró

Balanç definitiu de la convocatòria d'ajuts Joan Oró per a la contractació de personal investigador en formació

El Departament de Recerca i Universitats augmenta un 15% els ajuts predoctorals Joan Oró per incorporar més de 300 investigadors i investigadores al sistema de recerca

query_builder   12 maig 2023 09:57

event_note Nota de premsa

Balanç definitiu de la convocatòria d'ajuts Joan Oró per a la contractació de personal investigador en formació

El Departament de Recerca i Universitats augmenta un 15% els ajuts predoctorals Joan Oró per incorporar més de 300 investigadors i investigadores al sistema de recerca

El conseller Joaquim Nadal destaca “el gran valor per al conjunt del sistema català de recerca” del col·lectiu de personal investigador predoctoral

La convocatòria 2023 inverteix prop de 8 milions d’euros en la formació de talent científic

A partir d’ara, aquest ajuts reben el nom de Joan Oró en reconeixement al bioquímic lleidatà, del qual enguany se’n commemora el centenari del naixement

Ajuts FI{"name":"2023/05/12/09/55/8f3962e6-45b4-48c0-aa5a-226420c8d634.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":221666}

La convocatòria 2023 dels ajuts Joan Oró per a la contractació de personal investigador predoctoral en formació donarà suport a 304 investigadors i investigadores del sistema català de coneixement, el que representa un augment del 14,7% respecte als 265 beneficiaris de l’any anterior. L’import total dels ajuts atorgats pel Departament de Recerca i Universitats suposa una inversió en formació de talent científic per valor de 7,83 milions d’euros.

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha destacat “l’increment en el nombre d’ajuts atorgats per a la contractació d’investigadors i investigadores en formació, un col·lectiu de gran valor per al conjunt sistema català de recerca si en volem millorar el component d’innovació i capacitat de resposta als reptes actuals i futurs de la societat”.

Els programa d’ajuts Joan Oró forma part de les polítiques de suport al talent investigador del Departament de Recerca i Universitats, que en el seu pressupost de 2022 suposen més de 138 milions d’euros d’inversió. Entre les actuacions que al llarg d’aquest any es desplegaran, hi ha diferents línies d’ajut per a les diverses etapes de la carrera investigadora identificades per l’Espai Europeu de Recerca: per a personal investigador novell o predoc, per a la incorporació de personal investigador postdoctoral i per a perfils amb trajectòria científica consolidada. Iniciatives de foment de la carrera científica que es complementen amb convocatòries d'incorporació de talent orientades a la transferència de coneixement.


Accés als estudis de doctorat

En el cas dels Joan Oró, aquests ajuts faciliten l'accés als estudis de doctorat dins del sistema de recerca de Catalunya per elaborar una tesi doctoral de qualitat que contribueixi a la formació i a la professionalització del personal investigador. Per mitjà d’aquesta eina de reforç del sistema de recerca i desenvolupament del país, el Departament de Recerca i Universitats cobreix durant tres anys els costos de contractació de la persona investigadora predoctoral, així com les despeses de la matrícula de doctorat.

A partir de la convocatòria d’enguany, aquests ajuts – que rebien el nom de programa Foment de la Investigació (FI)– passen a anomenar-se Joan Oró en honor a la figura del cèlebre bioquímic lleidatà, reconegut internacionalment pels seus estudis sobre l’origen de la vida, del qual se’n commemora el centenari del naixement.

Pel que fa als àmbits de coneixement de les sol·licituds atorgades, el balanç final de la convocatòria Joan Oró 2023 mostra que els camps en què s’han lliurat més ajuts són els d’Enginyeria, tecnologia i arquitectura (24% del total), Biomedicina (17,76%), Ciències (15,79%) i Arts i humanitats (15,13%). La resta d’àmbits receptors han estat els de Ciències socials (12,5%), Ciències mèdiques i de la salut (7,57%) i Ciències naturals i agroalimentàries (7,24%).

A més, la distribució d’ajuts per gènere de la persona receptora reflecteix una pràctica paritat: 153 investigadores (50,33%) han resultat beneficiàries de la convocatòria Joan Oró enfront de 151 investigadors (49,67%).


Programa alineat amb Horizon Europe

Els ajuts Joan Oró tenen com a objectiu la contractació de personal investigador predoctoral en formació que estigui duent a terme estudis de doctorat al sistema universitari català. Gestionats des de l’Agència de Gestió d'Ajuts Universitaris i de Recerca (AGAUR), estan cofinançats pel Fons Social Europeu Plus en el marc del Programa de l'FSE+ de Catalunya 2021-2027. Es poden beneficiar d'aquests ajuts les universitats públiques i privades del sistema universitari de Catalunya, així com els centres de recerca, les fundacions hospitalàries i les Infraestructures Científiques i Tècniques Singulars (ICTS) del país. El programa està alineat amb les prioritats polítiques de la Unió Europea en favor d’unasocietat més verda, digital i resilient. També s'ajusta als objectius estratègics de recerca de la Comissió Europea fixats al programa Horizon Europe, que afavoreixen una recerca ètica, responsable i innovadora enfocada cap a la transferència de coneixement i l'aplicabilitat.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia