Bombers

Imatge de l'incendi de Bonastre, del 12 de maig de 2023

Els Bombers de la Generalitat donen per estabilitzat l'incendi forestal de Bonastre (Baix Penedès)

query_builder   12 maig 2023 21:18

event_note Nota de premsa

Els Bombers de la Generalitat donen per estabilitzat l'incendi forestal de Bonastre (Baix Penedès)

Els Bombers de la Generalitat han donat per estabilitzat avui a les 19.57 hores l’incendi forestal que s’ha declarat aquest migdia (avís 14.42 hores) al municipi de Bonastre (Baix Penedès). Segons dades dels Agents Rurals, l’afectació actual de l’incendi ascendeix a 58,27 hectàrees: 36,74 forestals i 21,53 agrícoles, de les quals 0'20 estan dins l'espai Protegit de Massís de Bonastre. El potencial de l’incendi ascendia a 390 hectàrees.

L’incendi s’ha desencadenat a prop de les zones d’Els Masos i Els Plans. Immediatament, s’han activat fins a 57 dotacions de Bombers de la Generalitat, entre les quals s’hi ha comptat 5 helicòpters bombarders i de coordinació i 3 avions de vigilància i atac (AVA). Al dispositiu hi ha pres part uns 130 efectius de Bombers.

En un primer moment, l’incendi ha presentat una gran velocitat i intensitat. Les flames han assolit els 20 metres d’alçada i el foc ha avançat en direcció nord-oest empès pels vents erràtics creats per les tempestes que avui han afectat gairebé tot el país. La presència d’aquest fenomen meteorològic sobre la zona de l’incendi ha generat un efecte de succió que, sumat a la gran quantitat de combustible disponible en forma de massa arbrada, ha propulsat la potència del foc i ha donat lloc a la creació d’un pirocúmul.

El flanc esquerre de l’incendi presentava menys problemes pel fet de limitar amb conreus de vinyes, i els esforços s’han destinat a evitar l’obertura del cap i el flanc dret de l’incendi, cosa que podia arribar a comprometre el massís proper i la seguretat de la urbanització de Mas Arbonès. Per a aquest residencial, s’ha preparat un pla de confinament que finalment no ha requerit activació.

A mitja tarda, la intensitat de les flames ha baixat. Al vespre, un cop estabilitzat l’incendi i per tant estroncat el seu avanç, els efectius han començat a perimetrar el flanc dret amb línies d’aigua amb l’objectiu de refredar-ho bé.

Per part de Protecció Civil, s’ha activat la Unitat Operativa Territorial per donar suport logístic al dispositiu d’emergències, on hi ha pres part cossos policials, que han limitat la circulació a la carretera i Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). Les Associacions de Defensa del Territori (ADF) han col·laborat a les tasques d’extinció.

Els Bombers de la Generalitat ha actuat, aquesta tarda, a dos focs forestals més: a L’Albagés (Garrigues) i l’Alforja (Baix Camp). A L’Albagés (avís 18.45 h) 10 dotacions de Bombers, 2 de les quals aèries, treballen en aquests moments en un incendi amb potencial forestal en el flanc dret, sobre el qual els mitjans aeris estan fent descàrregues. A l’Alforja (avís 17.18 h) s’han activat 12 dotacions que s’han dirigit cap a la zona de l’ermita de Sant Antoni. A les 18.40 hores, l’incendi s’ha donat per estabilitzat però les dotacions hi romanen refrescant el terreny. Segons els Agents Rurals, l’extensió afectada és de 2.000 metres quadrats.

Cerdanyola del Vallès, 12 de maig de 2023

21.00 hores


El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia