Recerca i Universitats

IFAE

Conseller Nadal: "L'IFAE és punta de llança perquè el sistema català de recerca sigui també referent en l'àmbit de la física avançada"

query_builder   17 maig 2023 12:58

event_note Nota de premsa

Conseller Nadal: "L'IFAE és punta de llança perquè el sistema català de recerca sigui també referent en l'àmbit de la física avançada"

En conseller de Recerca i Universitats s’ha reunit amb la direcció de l’Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) i n’ha visitat les instal·lacions científiques

IFAE{"name":"2023/05/17/12/36/a350d1ba-2129-4ffe-8304-65072f975abb.jpeg","author":"DREU","type":"0","location":"0","weight":117789}

El conseller de Recerca i Universitats, Joaquim Nadal i Farreras, ha visitat aquest matí l’Institut de Física d'Altes Energies (IFAE), centre de recerca CERCA especialitzat en l’àmbit de la física fonamental amb seu a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El conseller ha posat de relleu el rol “de lideratge i punta de llança d’IFAE en l’àmbit de la recerca sobre la física avançada, que ha contribuït decisivament a què el sistema de coneixement de Catalunya sigui també un referent a Europa en aquest camp”.

Acompanyat del rector de la UAB, Javier Lafuente, el conseller s’ha reunit amb la direcció del centre, encapçalada pel director Eugenio Coccia; el director de la divisió experimental, Mario Martínez; el director de la divisió teòrica, Rafel Escribano, i el director de la divisió tècnica, Cristòbal Padilla, entre d’altres. Nadal ha tingut ocasió de conèixer de primera mà les principals línies de recerca desplegades a l’IFAE, així com dels seus projectes científics més rellevants.

El conseller Nadal també ha fet un recorregut per les instal·lacions científiques adjacents al centre, com ara el laboratori de llum de sincrotró o el Port d'Informació Científica (PIC), on ha conegut les característiques tècniques de les infraestructures de la mà dels investigadors i investigadores que hi treballen.

L’IFAE és un centre CERCA creat l’any 1991 amb la missió de promoure la recerca de frontera en el camp de la física fonamental, abastant des de la física de partícules a l’astrofísica i la cosmologia. El centre s’estructura en dues divisions: l’experimental i la teòrica.

Les aportacions teòriques del centre s’han orientat cap a l’estudi del model estàndard i les noves teories sobre partícules subatòmiques, així com a l’ astrofísica de partícules i en cosmologia en general. La divisió experimental d’IFAE ha dut a terme experiments en acceleradors de partícules d’Europa (CERN), els EUA o el Japó, i en telescopis per raigs gamma (MAGIC) o grans observadors cosmològics. Complementàriament, un grup de física mèdica treballa en el desenvolupament de detectors per al diagnòstic a través de la imatge digital.

El Govern a les xarxes
undefined
undefined
undefined
undefined
undefined
banner acords
banner butlletins
banner premsa
banner transparencia