- L’OMS va reconèixer l'abril passat, com a bona pràctica, el programa SumaSalut de l’Agència de Salut Pública de Catalunya
- SumaSalut és un programa de prevenció dels factors de risc, -com el tabaquisme, el consum d’alcohol, la inactivitat física i l’alimentació-, de les principals malalties cròniques
Avui ha tingut lloc la jornada SumaSalut a l’Auditori Josep Irla, de la Generalitat Girona, que ha aplegat més de 70 professionals d’atenció primària i comunitària de la Regió Sanitària Girona. Aquesta és la quarta d’una sèrie de jornades SumaSalut que es realitzaran durant el 2023 a tot Catalunya.
El programa SumaSalut, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, té com a objectiu la implementació coordinada i amb un enfocament integrador, a l’atenció primària i comunitària, dels programes Beveu Menys, Atenció Primària sense Fum, Activitat Física Saludable i Alimentació Saludable. Uns programes amb els quals Catalunya treballa des de fa més de vint anys de la mà de l'Associació d'Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFiCC) i de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFiC).
Durant el decurs de la Jornada s’han presentat les novetats del programa i s’ha portat a terme una dinàmica participava on s’ha pogut reflexionar sobre la implementació del SumaSalut: sobre la formació en intervenció breu a l’equip d’atenció primària, per ajudar a les persones a incrementar l’activitat física, a deixar de fumar i a reduir o abandonar el consum d'alcohol; i sobre els dies mundials o setmanes específiques, com per exemple, la setmana sense fum, que enguany ja arribarà a la XXIV edició i que començarà el pròxim 25 de maig i s’allargarà fins al 31, coincidint amb el dia mundial sense tabac. El lema de la setmana serà “Millor el moviment que no el fum o el vapeig”. La jornada SumaSalut ha estat profitosa per avançar en la prevenció i la promoció de la salut.
Els indicadors dels programes que conformen el SumaSalut, durant l’any 2022, a la Regió Sanitària Girona, s’han situat per sobre la mitjana de Catalunya, concretament, el cribratge de consum de risc d’alcohol es va situar al 41,99% (40,98% a Catalunya), el cribratge del consum del tabac al 32,79% (31,61% a Catalunya) i el cribratge sobre activitat física al 52,16% (49,66% a Catalunya).
Recentment, el programa SumaSalut, de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, ha rebut el reconeixement de l’OMS com a ‘bona pràctica’ en el marc del projecte internacional BRIEF de polítiques d’intervenció breu, pels bons resultats i procediments d’actuació.